Eserleriyle Arnavutluk’taki Enver Halil Hoca diktatörlüğüne meydan okuyan Arnavut romancı İsmail Kadare kalp krizi nedeniyle kaldırıldığı hastanede hayatını kaybetti.
Arnavut edebiyatının dev ismi ve uzun süredir Nobel Edebiyat Ödülü için adı geçen İsmail Kadare’nin, Tiran’daki bir hastaneye kaldırıldıktan sonra Pazartesi günü 88 yaşında hayatını kaybettiği açıklandı.
Yayınevi editörü ölüm nedenini belirtmezken, hastanedeki bir hemşire, ünlü yazarın kalp krizi geçirdiğini bildirdi.
Arnavutluk Cumhurbaşkanı Bajram Begaj, yazarın ölümüne ilişkin yaptığı açıklamada, “Arnavutluk ve Arnavutlar edebiyat dehalarını, Balkanlar efsanelerinin şairini, Avrupa ve dünya modern edebiyatın en ünlü temsilcilerinden birini (kaybetti),” dedi.
İsmail Kadare, “Ölü Ordunun Generali” adlı romanının 1963 yılında, Arnavutluk’un komünist lider Enver Halil Hoca tarafından yönetildiği zamanlarda, Osmanlı dönemi izlerini taşıyan Ergiri şehrinde uluslararası üne kavuştu.
Metafor kullanımı ve alaycı üslubuyla tanınan Kadare, 1990 yılında Aralık ayındaki öğrenci protestolarının ardından komünist rejimin yıkılmasından sadece birkaç ay önce Fransa’ya kaçtı. Vatan haini ilan edilen Kadare, bir süre Paris’te yaşadı ve Arnavutluk’a ancak yakın zamanda dönebildi.
Geçtiğimiz yıl Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Tiran ziyareti sırasında Kadare’ye “Fransız Şeref Lejyonu Madalyası” unvanını verdi. Kadare daha önce de Ahlaki ve Siyasi Bilimler Akademisi’nin yabancı üyesi ve Onur Lejyonu Komutanı olarak Fransa tarafından onurlandırılmıştı.
Kadare’nin eserleri 80’den fazla roman, oyun, senaryo, şiir, deneme ve öykü derlemesini kapsıyor. Usta yazarın eserleri 45 dile çevrildi ve bir dizi uluslararası ödül kazandı.
*euronews
KÖŞE YAZARLARI
2 gün önceKÖŞE YAZARLARI
7 gün önceKÖŞE YAZARLARI
13 gün önceBALKAN YEMEKLERİ
21 gün önceKÖŞE YAZARLARI
22 gün önce