Arnavutluk’un 28 Haziran 2009’da yapılacak olan genel seçimlerinde, iktidarın sivil toplum mu yoksa teknokratların çoğunlukla hakim olduğu bir iktidar mı olacağı belirlenecek. Bu ayırımın iktidar ile muhalefetin seçim propagandasına şimdiden girmeye başladığı aşikar.
Muhalefeti oluşturan sol koalisyonun partileri sivil toplum kuruluşları (STK) ile daha yakın ilişki içerisinde olduğunu ve bu ilişkilerini daha da geliştirme çabasında. Buna örnek olarak, PS (Sosyalist Parti), LSI (Entegrasyon Sol Hareketi) ve yeni kurulmş olan G99 partileri. Kendi saflarına Arnavut toplumunun ¬önde gelen STK’larını her geçen gün katmaktalar. Bu partilerin iddiaları; 2009 yılının ikinci yarısında bizim iktidarımızın tamamına yakınının sivil toplum iktidarı olcağını belirtiyorlar. Bunu böyle yapacaklarını YSK’ya aday isimlerini gönderdiklerinde Arnavut tarihinde bir ilke imza atmış olacaklarını belirtiyorlar. Partilerin söylemleri ise; işte sivil toplum iktidarı olacağını ve bu söylemle halktan oy isteyeceklerini belirtiyorlar.
Dört yıldan beri iktidar olan sağ partiler koalisyonu, bu seçimde sol partilerlerin takip ettiği stratejiyi takip etmeyeceklerini, aksine teknokratlardan oluşan bir iktidar vaat etmekteler. Adaylarını YSK’ya bildirirken öncü olarak teknokratların olacağı belirtmekteler. Fakat sağ koalisyondaki “teknokratın” ne anlama gediği de açıklamak gerek. Teknokrat, PD (Demokrat Parti)’ye 2005 seçimlerinden sonra katılmış, yurt dışında ve özellikle ABD, AB ve Kanada’da master ve doktora yapmış olanlar, PD üyeliği ve emekleri olan ya da iktidara hizmetleri olan gençlere denir, yani iktidar partisinin okumuş gençlerine “teknokrat” denilir.
Fakat PD’nin, STK’lardan, toplumun önde gelmiş akademisyenleri, bürokratları, hali hazırda miletvekilliği yapanlar ve ünlülere yer vermeyeceği anlamını taşımaz. Bunlara da örnekler çok. Hatta muhalefetten daha stratejik hamleler yapan yine hükümettir. Yavaş yavaş adaylar açıklanırken bir kaç tanesine de yer vermek, konuyu anlamak açısından önem arzetmektedir. Tiran Üniversitesi’nin rektörü olan Dhori Kule, Durres şehrinden birinci sırada milletvekili adayı olacağı Başbakan Sali Berişa tarafından birkaç gün önce açıklandı. Bunu takiben, tanınmış yazar Fari Balliu, Milli Kütüphane Müdürü Aurel Plasari, Tiran Üniversitesi İktisat Fakültesi Dekanı Ömer Stringa ve diğerleri. Teknokratların arasında ise başbakanın danışmanlarından Petraq Milo, Selami Xhepa, Glori Husi, Prof. Myqerem Tafaj, Suzana Guxholli ve Ylli Asllani gibileri ve Bakanlar Kurulu Protokol Şefi Flamur Kuçi aday olarak gösterilenler arasında. Devlet kurumlarında çeşitli yerlerde müdürlük ve idarecilik yapanlar arasında ise; ISKSH’nin müdüresi Elvana Hana; QKR’nin müdüresi Thoma Kola, KESH’nin Genel Müdürü Gjergji Bojaxhi gibiler. Bütün aday isimleri parti başkanının onayını almadan listeye giremeceği için bir çok eski milletvekili sırayı şimdiden garantiye aldıkları dudakların okunuyor gibi. Buna örnek olarak ise, koalisyon iktidarında olan ancak bu iktidarda kendi partisi olan Reformator Demokrat Parti kendini lağv ederek PD’ye katıldı. Bu partinin başkanı olan Genc Pollo ve 2-3 arkadaşı listelerin ilk sıralarında yer alacaklarını garantiye almış görünüyor.
2009 seçimleri Arnavutların tarihi seçimleri olacaktır. Bu seçimlerde ilk defa biyometrik kimlik kartlarla oy kullanılacak olması, NATO’ya tam üye olunmasından sonra ilk seçim olacak olması, AB ile Ortaklık ve İstikrar Anlaşması başarıyla nihayilendirildikten sonra ilk seçim olması, Kosova için verdiği siyasi-ekonomik-diplomatik uğraşların başarılmasından sonra ilk seçimler olması, ülke ekonomik ve istikrar bakımından kendini toparlamış olmasından sonra ilk seçim olması sebebiyle iktidarı sivil toplumun çoğunluk olduğu mu yoksa teknokratların çoğunluğundan oluşan bir iktidar mı? olacağı sorusu önem arzetmektedir.
Suela Topi
HABERLER
1 saat önceHABERLER
2 saat önceKÖŞE YAZARLARI
3 gün önceKÖŞE YAZARLARI
8 gün önceKÖŞE YAZARLARI
14 gün önce