Yeni Pazar, Avrupa’da Osmanlıların kurduğu en önemli kentlerden biri olma özelliği taşıyor. 15. yüzyılda Saraybosna’nın da kurucusu olan İsa Bey tarafından kurulan şehir, zaman içerisinde bölgenin önemli kentlerinden biri haline gelir. 19. yüzyılda yapılan son idare değişikliklerle Kosova sancağının Priştine vilayetine bağlı bir merkez haline gelen Yeni Pazar’ın nüfusu tıpkı şimdi olduğu gibi o zamanlarda da Boşnak ağırlıklı bir yapıdaydı.
1878’DE KADERİ DEĞİŞTİ
Günümüzde Sancak olarak anılan bölgede bulunan Yeni Pazar, Osmanlı’nın bölgeden çekilmesiyle birlikte Türkiye’ye yoğun göç vermiştir. Başta İstanbul ve Sakarya’ya gerçekleşen bu göçler yakın zamana kadar devam etmiştir.1878 tarihinde gerçekleştirilen Berlin Kongresi ile Avusturya-Macaristan toprağı haline gelen Yeni Pazar, sonrasında Sırp-Hırvat-Sloven Krallığı’na bağlanır. İkinci dünya savaşından sonra da Yugoslavya’nın bir parçası olur.
Sırbistan’ın başkenti Belgrad’a 290 kilometre uzaklıkta bulunan Yeni Pazar, Karadağ ve Kosova sınırlarına çok yakın bir noktada bulunması sebebiyle bu ülkelerle ticaretin de önemli bir üssü konumundadır. Osmanlılar döneminde kurulan Yeni Pazar’da bu döneme ait çok sayıda eser günümüzde de ayakta durmaktadır.
Şehrin kurulduğu dönemden yani 15. yüzyıldan kalma tarihi kulesi, 16. yüzyılda inşa edilen Altun Alem Camii, Emir Ağa Konağı ve yine kentin kurucusu İsa Bey döneminde inşa edilen tarihi hamam Yeni Pazar’ın en dikkat çekici Osmanlı dönemi eserleri olma özelliği taşımaktadır.
TÜRKİYE CUMHURİYETİ KONSOSLUĞU HİZMET VERMEYE BAŞLADI
Türkiye ile Sırbistan arasında her alanda gelişen ilişkilere bir yeni boyut daha eklendi. 1 Eylül tarihi itibarıyla Türkiye’nin Yeni Pazar Konsolosluğu Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun da katıldığı törenle hizmet vermeye başladı. Türkiye ile Sırbistan daha önce yapılan anlaşma doğrultusunda iki ülke vatandaşlarına vizesiz seyahat imkânı sağlıyor.
Sırbistan’ın başkenti Belgrad, Türk turistlerin en çok ziyaret ettiği Avrupa şehirlerinden biri olma özelliği taşımakta. Yeni Pazar da son yıllarda bölgede yatırım yapmak isteyen Türkler için önemli bir kent olma özelliği taşıyor.
Milliyet
HABERLER
2 gün önceHABERLER
2 gün önceKÖŞE YAZARLARI
6 gün önceKÖŞE YAZARLARI
10 gün önceKÖŞE YAZARLARI
16 gün önce