AA
ANKARA (AA) – Bayramov, Ankara’da Dışişleri Bakanı Hakan Fidan’la yaptığı görüşmenin akabinde düzenlenen ortak basın toplantısında konuştu.
Türkiye’de bulunmaktan memnunluk duyduğunu vurgulayan Bayramov, Fidan’la Türkiye-Azerbaycan bağlantıları üzerine kapsamlı fikir alışverişinde bulunduklarını belirtti.
Bayramov, Türkiye ile Azerbaycan ortasındaki ticaret hacminin 2023’te 8 milyar dolar olduğunu, 2024’te de olumlu dinamiğin devam ettiğini kaydetti. Güç alanındaki iş birliğinin de kıymetli olduğunu vurgulayan Bayramov, “Azerbaycan ile Türkiye’nin güç alanındaki işbirliği yalnızca iki ülkeye katkı sunmakla kalmadı, Avrasya’nın güç haritasını değiştirdi.” diye konuştu.
Bayramov, Iğdır-Nahçıvan-Kars Doğal Gaz Boru Sınırı’nın yakında tamamlanacağını ve projenin iki ülkeye ek imkanlar sağlayacağını belirtti.
Bakü-Tiflis-Kars demir yolu sınırının yıllık kapasitesinin 1 milyon tondan 5 milyon tona çıkarıldığını bildiren Bayramov, bunun taşımalara olumlu katkı sağlayacağını söyledi.
Bayramov, Bakü’de yeni kurulanTürkiye-Azerbaycan Üniversitesine öğrenci kabulünün tamamlandığını, üniversitenin yeni eğitim yılında birinci öğrencilerini karşılayacağını bildirdi.
2. Karabağ Savaşı’nın Azerbaycan-Türkiye münasebetlerinin nasıl eşsiz olduğunu tüm dünyaya gösterdiğini vurgulayan Bayramov, “Ülkemiz için tarihi kıymete sahip bu periyotta kardeş ülkenin Cumhurbaşkanından sade vatandaşına kadar biz Azerbaycan’a tam dayanağının şahidi olduk. Bu siyasi ve manevi takviye gücümüze güç kattı, Azerbaycan halkına moral verdi.” dedi.
Bayramov, Karabağ’ın yine kurulmasında da Türkiye’nin Azerbaycan’la birlikte olduğunu, orada en fazla proje gerçekleştiren şirketlerin Türk şirketleri olduğunu belirterek, şunları söyledi:
“Karabağ Zaferi Güney Kafkasya’da yeni imkanlar açtı. Bölgede sürdürülebilir barış için tarihi baht mevcuttur. Barış müzakerelerinde olumlu gelişmeler var. Taslak metnin büyük kısmı üzerinde mutabakat sağlandı. Lakin hala Ermenistan anayasasında ve birtakım hukuksal dokümanlarında Azerbaycan’a karşı toprak argümanları bulunuyor. Ermenistan’ın Türkiye’ye karşı da toprak savları bulunuyor. Barış sürecinin önündeki en büyük mani Ermenistan’ın ülkelerimize karşı toprak iddialarıdır. Başka taraftan Ermenistan süratle silahlanıyor. Birtakım ülkeler Ermenistan’ı silahlandırıyor. Bu çok yanlış siyasettir. Bu siyaset bölgemiz için tehdit kaynağıdır. Tüm bu süreçleri izliyoruz. Bu gelişmelerle ilgili tüm işler Azerbaycan ile Türkiye ortasında koordineli halde hayata geçiriliyor. Azerbaycan ile Türkiye’nin tavrı birdir. Bu, karşılıklı dayanak, stratejik paydaşlık ve müttefiklik bağlantılarıdır. Bu türlü de devam edecektir. Ülkelerimizin bu siyasetleri bölgeye barış, huzur ve istikrar getirecektir.”
Muhabir: Ruslan Rehimov
BALKAN YEMEKLERİ
2 gün önceHABERLER
5 gün önceHABERLER
9 gün önceBALKAN YEMEKLERİ
18 gün önceHABERLER
27 gün önce