Bulgaristan Başbakanı Boyko Borisov’la görüşen Devlet Bakanı Faruk Çelik, Türk azınlığın ‘başmüftülük’ sorununu gündeme getirdi. Başbakan Borisov’un özellikle Başmüftülük sorununun demokratik bir çözüme kavuşturulacağı
Bulgaristan’da temaslarda bulunan Devlet Bakanı Faruk Çelik, Kırcaali bölgesindeki bir dizi açılış ve etkinliğe katıldıktan sonra başkent Sofya’ya geldi. Başbakan Boyko Borisov ile evinde yaklaşık bir buçuk saat görüşme gerçekleştiren Bakan Çelik, soydaşların sorunları ve Bulgaristan ile Türkiye arasındaki sorunları enine boyuna konuştuklarını söyledi.
Bakan Çelik, Başbakan Borisov’un sorunların çözümüne yaklaşımlarının demokratik bir çerçevede ve anlayış içerisinde olduğunu, özellikle Başmüftülük sorununun demokratik bir çözüme kavuşturulacağı
Kültür Bakanı Vecdi Raşidov’la da bir görüşmede bulunan Bakan Çelik, görüşmenin çok verimli geçtiğini, soydaşların insan hakları bağlamında tabi ve doğal haklarının sağlanması konusunda Türkiye’nin ısrarcı olacağını söylediklerini aktardı. Türkiye’nin, Bulgaristan’ın iç siyasetine yönelik bir değerlendirmesinin söz konu olamayacağını hem Başbakan’a hem de Kültür Bakanına açıkça ilettiklerini kaydeden Çelik, “Soydaşlarımızın her alandaki sorunlarının çözümü ve birinci sınıf vatandaşlar olarak Bulgaristan’daki yaşamlarının sürmesinin Türkiye’nin izlediği bir konu. Aynı hassasiyetin Bulgaristan yetkilileri tarafından da paylaşıldığını görmekten memnuniyet duyduk.” şeklinde konuştu.
“TÜRKÇE YAYINLAR, KÜLTÜREL İÇERİKLE ZENGİNLEŞTİRİLEBİ
Kültür Bakanı ile yapılan görüşmede, Türk tiyatrolarının kapatılmasının söz konusu olmadığını, ancak idari manada tasarrufa gidilmesi gerektiğinin dile getirildiğini aktaran Çelik, eleman fazlalığından kaynaklanan bir tablonun yaşandığını, çözüme yönelik bir çaba içerisinde olduklarını dile getirdi. Devlet televizyonundaki Türkçe yayınlarda şu anda sadece 10 dakikalık bir yayına müsaade edildiğini, bunun zenginleştirilmesi konusunda Kültür Bakanlığı’nın bir teklifi olduğunu aktaran Bakan Çelik şunları söyledi: “Kültürel programları da içeren 2 saatlik programların yapılması ve bu sayede buradaki soydaşlarımızın dilinin gelişeceği yönünde teklifte bulunuldu. Bu konuda birlikte çalışmalar yapılması gerektiğini paylaştık ve mutabakat sağladık. Bunun için bir komisyon oluşturulacak. Türkçe kitaplarının yenilenmesi ile ilgili teklif de Bulgaristan Eğitim Bakanlığı’na iletilecek. Bugünün şartlarına uygun kitapların hazırlanması gerek. Her iki ülke Eğitim Bakanlarının oluşturacağı komisyon tarafından oluşturulacak müfredat çerçevesince seçmeli Türkçe dilinin öğretilmesi yapılacak. İki dost ülkeye yakışır ilişkilerin devam etmesi konusunda diyaloglar devam edecek.”
HABERLER
1 gün önceHABERLER
1 gün önceKÖŞE YAZARLARI
5 gün önceKÖŞE YAZARLARI
10 gün önceKÖŞE YAZARLARI
16 gün önce