İlk olarak, Gazi Caddesi’nde esnafı ziyaret eden Bakan Işıkhan burada vatandaşlarla bir araya geldi. Ardından bir çay ocağında bir süre oturan Işıkhan, vatandaşlarla sohbet etti.
Daha sonra Elazığ Ticaret ve Sanayi Odası’nda düzenlenen “Türkiye Yüzyılı’nda Çalışma Hayatı Buluşmaları Programı” na katılan Bakan Işıkhan burada bir konuşma yaptı. Işıkhan, yapılan işlerin, üretilen katma değer ve ticari, sosyal hayatta ortaya koyulan çalışmalarla; Elazığ’a, bölgeye ve ülkeye her daim güç veren iş insanlarıyla bir araya gelmekten duyduğu memnuniyeti dile getirerek, “Geçtiğimiz yıl takvimler 6 Şubat’ı gösterdiğinde tarifi imkânsız bir felaketle karşı karşıya kaldık. Yaşadığımız Kahramanmaraş merkezli depremler 11 ilimizde yıkıma ve can kaybına sebebiyet verdi. Elazığ da yakın zamanda iki büyük depremle sarsıldık. 24 Ocak 2020’de Sivrice depremi Elazığ’da önemli bir tahribata yol açtı. 6 Şubat 2023 asrın felaketi depremlerini değerlendirdiğimizde etkisi ve kapsadığı alan açısından bizde derin izler bırakmaya günümüzde de devam ediyor. Felaketin yaşandığı ilk andan itibaren devletimizin tüm organları üzerine düşen görevi yerine getirdi ve hala yerine getirmeye de devam ediyor. Sivil toplum kuruluşlarımız bir an bile düşünmeden elini taşın altına koydu” ifadelerini kullandı.
İş dünyasının temsilcilerinin fedakarlıkla şehrin ihtiyaçlarını karşılamak için çaba gösterdiklerine değinen Işıkhan, “Milletimizin her bir ferdinin verdiği destekler asrın felaketini asrın birlikteliğine ve asrın dayanışmasına dönüştürdü. Daha ilk günden itibaren deprem bölgesine destek veren aziz milletimizin her bir ferdine şükranlarımı sunuyorum. Yüce Rabbimden milletimize, yüreğimizi derinden yaralayan, ömrümüz boyunca hafızamızdan ve kalbimizden izlerini silemeyeceğimiz o karanlık günleri tekrar yaşatmamasını niyaz ediyorum. Bu vesileyle bir kez daha depremlerde hayatını kaybeden vatandaşlarımıza Allah’tan rahmet, yakınlarına da baş sağlığı diliyorum” dedi
Bakan Işıkhan, Elazığ’ın milli iradenin kalesi olan bir şehir olduğuna vurgu yaparak, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı olarak biz de diğer tüm kurumlarımız gibi Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın öncülüğünde asrın felaketinden etkilenen vatandaşlarımızla ilgili üzerimize düşeni yapmak için gayret ediyoruz. Depremin çalışma hayatı üzerindeki olumsuz etkisini kaldırmak, istihdam süreçlerinde ortaya çıkan problemleri çözmek için ilk andan itibaren deprem bölgesinde olduk ve gerekli tedbirleri aldık. İŞKUR, SGK ve Sosyal Güvenlik Merkezi personelimizle vatandaşlarımızın ve iş dünyamızın sorunlarıyla mücadele noktasında diğer illerimizde olduğu gibi Elazığ’ımızda da sorumluluktan kaçınmadık. Deprem bölgesi genelinde uyguladığımız politikayla, deprem sonrası yarı yarıya düşen istihdam oranını tekrar eski seviyesine yükselttik. OHAL ilan edilen illerimizde Toplum Yararına Programında 9 ay olan çalışma sınırını 24 aya yükselttik ve programdan tekrar faydalanmama kuralını ve ikisini kaldırdık. 3 ay olan Kısa Çalışma Ödeneği süresini de 6 aya uzattık. Toplum Yararına Çalışma Programları özellikle kamu hizmetlerinin yerine getirilmesi sürecinde bizim için çok önemli bir destektir. Elazığ’ımızın talebi olan 500 TYP yerine biz bu rakamı 750 olarak güncelledik. Elazığ’ımıza hayırlı olsun inşallah.”
Yalnızca depremde değil her zaman Bakanlığın tüm birimleriyle, şehrin çalışma hayatına ve kalkınmasına katkı sunduklarını kaydeden Işıkhan, “İŞKUR aracılığıyla 2002 yılından bu yana özel sektörde ve kamuda Elazığ’da 85 bine yakın vatandaşımızı işe yerleştirdik. Bunun yanı sıra Aktif İşgücü Programlarımızla hem işgücü piyasalarımızın ihtiyaçlarını tespit ediyor, hem de vatandaşlarımızın nitelik kazanması, daha kolay iş bulabilmesi için kurs ve programlar düzenliyoruz. İhtiyaç duyan vatandaşlarımıza iş ve meslek danışmanlığı hizmetlerini sunuyoruz. Toplum Yararına Program kapsamında vatandaşlarımızın işgücü piyasasına uyumlarına katkı sunuyor ve geçici gelir desteği sağlıyoruz. Bu kapsamda kamu kurum ve kuruluşlarımıza 40 binin üzerinde Elazığlı kardeşimizi TYP’den faydalandırdık. İşsizlik Ödeneği, Nakdi Ücret Desteği, Ücret Garanti Fonu, İş Kaybı Tazminatı ve Yarım Çalışma Ödeneği gibi kalemlerde verdiğimiz desteklerle ekonomik anlamda işçi ve işverenlerimize destek veriyoruz” diye konuştu.
Işıkhan, her zaman sunulan hizmetlerin daha iyisini yapabilmek için çalışmalarını sürdürdüklerine dikkati çekerek, “Nitekim Şubat ayı içinde 46 bin konutu depremzedelere teslim ediyoruz. Elazığ’ımızda da iki gün evvel 2 bin 555 vatandaşımıza güvenli ve sağlam konutları teslim ettik. Bu vesileyle evini teslim alan vatandaşlarımıza evleri, yeni yuvaları hayırlı uğurlu olsun inşallah” ifadesini kullandı.
Sürekli temas halinde oldukları ve fikir alışverişinde bulundukları iş dünyasının güvenini bildiklerini belirten Bakan Işıkhan, şöyle konuştu:
“Bu güveni boşa çıkarmamak için çalışmalarımıza titizlikle devam ediyoruz. Bundan önce olduğu gibi önümüzdeki süreçte de işbirliğimizi güçlü bir şekilde sürdürerek Türkiye Yüzyılını hep birlikte üretimin ve kalkınmanın yüzyılı yapacağız. Türkiye Yüzyılı hedeflerimiz doğrultusunda hükümet olarak iş dünyasıyla tam uyumlu şekilde hareket ettik ve etmeye devam edeceğiz. Bu işbirliğine sunacağı katkıyla güç verecek bir başka paydaş ise hiç kuşkusuz yerel yönetimlerdir. Bu bağlamda belediyelerimizin de hükümet ve iş dünyasıyla tam bir uyum içerisinde çalışma zorunluluğu bulunmaktadır. 31 Mart’ta gerçekleşecek mahalli idareler genel seçimi birçok yönüyle olduğu gibi bu yönüyle de önem arz etmektedir.”
Işıkhan, belediyecilik anlayışlarının vizyonel yerel yönetimi, katılımcı, şeffaf ve hesap verebilir belediyeciliği, dirençli şehirleri, kimlikli gelişim odaklı, havası, suyu, toprağı temiz şehir ve çevreye duyarlı ve kapsayıcı sosyal belediyeciliği, şehirde kültür, kalkınma ve kültür belediyeciliğini, hizmet ve eser belediyeciliğini temsil ettiğine işaret ederek, “Bu bahsettiğim vizyonlar Elazığ’ın şahsına, Şahin Şerifoğulları Başkanımızda fazlasıyla var. Esnafımızı ziyaret ederken esnafımızın, vatandaşlarımızın Belediye Başkanımıza olan teveccühüne de şahit oldum. Elazığlılar böyle bir Belediye Başkanına sahip oldukları için çok şanslı, buna gururla şahit oldum” dedi.
Işıkhan, iş insanlarının da destek ve teveccühleriyle şehirlerde dijitalleşme, akıllı ekonomi, yeşil ekonomi, yeşil kalkınma, yerel ve kırsal kalkınma hamlelerini güçlü bir şekilde yaparak, yıldız gibi parlayan şehirleriyle dünyaya ışık saçan büyük ve güçlü Türkiye’yi hep birlikte inşa edeceklerine vurgu yaptı.
Sağlık ve eğitim başta olmak üzere her alanda tesis edilen güçlü sosyal devlet anlayışının yerel yönetimlerde de yaşatılabilmesinin önemine değinen Bakan Işıkhan, şunları aktardı:
“Duyarlı ve kapsayıcı sosyal belediyecilik hedefi kapsamında iş dünyasının da desteğiyle hükümet ve yerel yönetim işbirliği ile huzurlu toplumsal yapıyı koruyacak ve güçlendireceğiz.
Türkiye Yüzyılı şehirleri için hazırız, kararlıyız. Sadece bir Bakanınız olarak değil, aynı zamanda bir kardeşiniz olarak Elazığ’a hizmet etme yolunda her zaman kapımızın açık olduğunu ifade etmek istiyorum. Ben her zaman yanınızda ve destekçiniz olacağım. Hep birlikte el ele verip Türkiye’ye ve Elazığ’a dair hedeflerimizi, projelerimizi anlatacak, tüm hemşerilerimizle hemhal olacağız. 1 Nisan sabahından itibaren bu şehrin daha güzel günlere uyanacağı bir icraat döneminin şimdiden hepimize hayırlı olmasını diliyorum.”
Işıkhan, konuşmasının sonunda Elazığ ve deprem bölgesindeki şehirler başta olmak üzere, Türkiye’nin her noktasında iş dünyasının, işgücü piyasasının, çalışma hayatının ve milletin her bir ferdinin destekçisi olmayı sürdüreceklerini vurguladı.
Bakan Işıkhan’a ziyaretlerinde, Elazığ Valisi Ömer Toraman, AK Parti Elazığ Milletvekili Erol Keleş, Belediye Başkanı Şahin Şerifoğulları ve AK Parti İl Başkanı Şerafettin Yıldırım eşlik etti.
HABERLER
1 gün önceHABERLER
4 gün önceHABERLER
15 gün önceHABERLER
15 gün önceKÖŞE YAZARLARI
18 gün önce