DOLAR 32,6487 -0.33%
EURO 35,1335 0.05%
ALTIN 2.446,57-0,14
BITCOIN 20702842.36906%
İzmir
36°

AÇIK

SABAHA KALAN SÜRE

Bakan Kacır: Anadoludakiler Destek Programı’nı bugün prestijiyle başlatıyoruz
66 okunma

Bakan Kacır: Anadoludakiler Destek Programı’nı bugün prestijiyle başlatıyoruz

ABONE OL
29/06/2024 17:20
Bakan Kacır: Anadoludakiler Destek Programı’nı bugün prestijiyle başlatıyoruz
0

BEĞENDİM

ABONE OL

AA

İSTANBUL (AA) – Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, “‘Anadoludakiler’ hareketimiz kapsamında, 81 vilayetimizin tamamında, Kalkınma Ajanslarımız ve GAP Bölge Kalkınma Yönetimimiz tarafından mahallî üretim ve kalkınmaya yönelik Anadoludakiler Takviye Programı’nı bugün prestijiyle başlatıyoruz.” dedi.

Bakan Kacır, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan’ın iştirakiyle Atatürk Kültür Merkezi’nde düzenlenen “Anadoludakiler” projesinin tanıtım toplantısında, Türkiye’nin kültürel, klasik ve coğrafik zenginliklerini gün yüzüne çıkarma gayesi taşıyan kelam konusu programa katılmaktan ötürü memnun olduğunu lisana getirdi.

Kacır, “Binlerce yıldır medeniyetlere konut sahipliği yapmış, uygarlıkların beşiği, tarih ve kültür hazinesi Anadolu, zenginliklerinin, bizleri birleştiren harcımızdır. Bolluğun ve rahmetin coğrafyası Anadolu, jeostratejik pozisyonuyla, yer altı ve yer üstü kaynaklarıyla, havasıyla, suyuyla, bizi biz yapan eşsiz sevdamızdır. Teğe bin veren bereketli topraklarıyla, bin bir çeşit çiçeğin açtığı kadim mirasımızdır.” tabirlerini kullandı.

“Yurdun dört bir yanından zanaatkarlarımızın el emeği göz parıltısı çalışmalarını destekliyoruz”

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı olarak Cumhuriyet’in ikinci asrında, “Türkiye Yüzyılı”na yelken açarken, Anadolu’da bin yıldır sürdürülen merhamet ve adalet medeniyetinin maddi ve manevi tüm ögelerini ihya ve tekrar inşa etmek ismine kolları sıvadıklarını belirten Kacır, şunları söyledi:

“Dünyada eşi gibisi olmayan bu değerli zenginliğimizi, lokal kalkınmanın temel taşı olarak görüyoruz. Üzerinde yaşadığımız toprakların eserlerine ve kültürüne sahip çıkıyor, yaşatıyor ve onları daha da geliştiriyoruz. Milattan öncesinden bu yana, bu topraklarda süregelen medeniyetlerin izlerini ortaya çıkarıyor, geleneklerimizi yeşertiyor ve yaşatıyoruz. Geleneği tekrar yerinde üretiyor, işliyor, geçmişin birikimini altın sandukasından çıkartarak bugüne taşıyoruz. Anadolu’nun kadim topraklarından yükselen sesin yankısına kulak veriyor, yurdun dört bir yanından zanaatkarlarımızın el emeği göz ışığı çalışmalarını destekliyoruz.”

“Bugün prestijiyle tescilli 1597 coğrafik işaret ve klasik esere sahibiz”

Türkiye’nin coğrafik işaretli eserler bakımından hayli varlıklı bir ülke olduğunu ve bu zenginliği muhafaza ve tanıtma konusunda çalışmaları kararlılıkla sürdürdüklerini vurgulayan Kacır, şu bilgileri aktardı:

“Bugün prestijiyle tescilli 1597 coğrafik işaret ve klasik esere sahibiz. Güçlü kültür ve tarım mirasımızın temsilcisi coğrafik işaretli eserlerimiz, memleketler arası alanda da kalitesini ve özgünlüğünü kanıtlıyor. Gaziantep baklavasından Aydın incirine, Malatya kayısısından Milas zeytinyağına, Giresun tombul fındığından Antakya künefesine, Ayaş domatesinden Maraş tarhanasına kadar 21 coğrafik işaretli ürünümüzü Avrupa Birliği nezdinde de tescil ederek bu eserlerimizin milletlerarası tanınırlığına ve korunmasına katkı sağladık.

Bugüne kadar Kalkınma Ajansları eliyle sürdürülebilir kalkınma amaçlarına yönelik yaklaşık 26 bin projeye 75 milyar liranın üzerinde takviye verdiklerini anımsatan Kacır, “Yararlanıcıların eş finansmanı ile birlikte 126,5 milyar liralık yatırım hacmi oluşturduk. Yeniden son 5 yılda tamamı hibe olan, 344 milyon avro milletlerarası kaynağı lokal kalkınma emelli projeler için kentlerimize sunduk. 2014’ten bu yana GAP, DAP, KOP ve DOKAP Bölge Kalkınma İdarelerimizle başta tarım ve sulama olmak üzere, kültür, toplumsal içerme, turizm, kırsal kalkınma ve güç alanlarında 4 bin 750 projeye 32,6 milyar lira takviye sağladık.” dedi.

“Yerel eser ve tecrübeleri özgün kıssalarıyla ‘Anadoludakiler Platformu’na taşıyoruz’

Bakan Kacır, “Anadoludakiler” projesi ile toprakların rahmetini, mutfak kültürünün birikimini, zanaatkarların marifetlerinin çeşitliliğini ve zenginliğini öyküler ile gün yüzüne çıkardıklarını anlattı.

Yerel eser ve tecrübeleri özgün kıssalarıyla “Anadoludakiler Platformu”na taşıdıklarını bildiren Kacır, “Bu topraklara mal olmuş kıymetlerimizin keşfine ve bilinirliğinin artmasına yer hazırlıyoruz. Toplumsal yarar ve sürdürülebilirliği de önceleyen bu platformla tarım ve besin bölümlerimizin tedarik zincirindeki problemlerin tahliline katkı sunacak yenilikçi ve yaratıcı fikirlerin teşebbüslere dönüştürülmesini sağlıyoruz.” tabirlerini kullandı.

“Bölgesel potansiyelleri keşfederken, lokal ekonomilerimizi canlandıracağız”

Konuşmasında yeni takviye programını da duyuran Bakan Kacır, şöyle devam etti:

“Bugün bu değerli buluşmada sizlerle bir muştuyu de paylaşmak isterim. ‘Anadoludakiler’ hareketimiz kapsamında, 81 vilayetimizin tamamında, Kalkınma Ajanslarımız ve GAP Bölge Kalkınma Yönetimimiz tarafından mahallî üretim ve kalkınmaya yönelik Anadoludakiler Takviye Programı’nı bugün prestijiyle başlatıyoruz. Kriterlerimiz çerçevesinde projeleri başarılı olan girişimcilerimizi, kooperatiflerimizi, usta ve zanaatkarlarımızı bu program ile destekleyeceğiz.

Sayın Cumhurbaşkanımızın liderliğinde, ‘Yerel Kalkınma Hamlesi’ vizyonumuz doğrultusunda, lokal üretim kıymetlerimizi yenilikle buluşturan, klasik bedellerden beslenen, sanayi ve teknolojiden güç alan bir mahallî kalkınma modelini adım adım hayata geçireceğiz. Mahallî üreticilerin klasik bilgi ve marifetlerini çağdaş teknolojiyle harmanlayarak, bir taraftan eser kalitesini geliştirirken başka yandan üretim kapasitesini artırmaya devam edeceğiz. Bölgesel potansiyelleri keşfederken, lokal ekonomilerimizi canlandıracağız. Bölgeler ortasındaki eşitsizliği azaltırken, her kısımdan insanımızın ömür kalitesini yükselterek topyekûn kalkınmayı tesis edeceğiz.”

Kamu, özel kesim, üniversiteler ve STK’ler arasında iş birliği içinde hareket ederek, vatandaşların yaşadıkları bölgelerde iş ve gelir imkanları oluşturmayı da sürdüreceklerini lisana getiren Kacır, şunları söyledi:

“Yakın vakitte uygulamaya alacağımız lokal kalkınma atılımı teşvik programıyla da bölgelerimizin öne çıkan yatırım bahislerinde özel kesimimize bugüne kadarkilerin de ötesinde, epeyce güçlü bir dayanak sağlıyor olacağız. Tekrar yakın vakitte kamuoyu ile paylaşacağımız Bölgesel Gelişme Ulusal Stratejisi ile sürdürülebilir kalkınmanın devamlılığı doğrultusunda hayata geçireceğimiz ve destekleyeceğimiz programları kamuoyu ile paylaşacağız. Türkiye Yüzyılında, Anadolu’nun zenginliklerini keşfetmeye ve paylaşmaya devam edeceğiz. Binlerce yıllık tarih içinden süzülüp gelen kültürel mirasımız gerçekleştirdiğimiz projelerle inşallah daha kaç jenerasyonlara zenginleşerek aktarılacak.”

“Projede emeği geçen herkese teşekkürlerimi sunuyorum”

“Anadoludakiler” projesinin birlik ve beraberliğin harcı olan bereketli toprakların birikimine ve vatandaşların marifetine katkı sunmasını ümit ettiklerini kaydeden Kacır, şöyle konuştu:

“Arzu ediyoruz ki ‘Anadoludakiler’, lisanlara destan zenginliklerimizin en büyüğü olan gönül zenginliğimizi hatırlamamıza ve hatırlatmamıza vesile olsun. İstiyoruz ki ‘Anadoludakiler’, şairin ‘memleket isterim yaşamak, sevmek üzere gönülden olsun olursa bir şikayet vefattan olsun’ temennisini gerçeğe dönüştürmek yolunda el ele yapacağımız kaç çalışmanın yeri olsun…

Sözlerime son verirken iştirakleri ve himayeleriyle bizleri onurlandıran Saygıdeğer Hanımefendi’ye en içten şükranlarımı arz ediyorum. Kendilerinin vizyonu ve güçlü takviyesi ile projemizin daha geniş kitlelere ulaşacağına ve daha büyük başarılara imza atacağına yürekten inanıyorum. Bu himaye, yalnızca bir takviye değil, tıpkı vakitte lokal kıymetlerimize ve kültürel mirasımıza verilen değerin bir ispatıdır. Ayrıyeten bu pahalı projede emeği geçen herkese teşekkürlerimi sunuyorum. Projemizin ülkemize güzel uğurlu olmasını temenni ediyorum.”

Muhabir: Abdulselam Durdak

En az 10 karakter gerekli