DOLAR 32,8826 -0.25%
EURO 35,1821 -0.54%
ALTIN 2.449,68-0,30
BITCOIN 20283851.71046%
İzmir
34°

AÇIK

SABAHA KALAN SÜRE

Bakan Özhaseki: Marmara Denizi Aksiyon Planı hakikat uygulanmazsa müsilaj üzere ekolojik bir felaket kapıda
36 okunma

Bakan Özhaseki: Marmara Denizi Aksiyon Planı hakikat uygulanmazsa müsilaj üzere ekolojik bir felaket kapıda

ABONE OL
28/06/2024 15:20
Bakan Özhaseki: Marmara Denizi Aksiyon Planı hakikat uygulanmazsa müsilaj üzere ekolojik bir felaket kapıda
0

BEĞENDİM

ABONE OL

AA

İSTANBUL (AA) – Etraf, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, Marmara Denizi Aksiyon Planı’nın gerçek ve kararlı bir halde uygulanmaması durumunda müsilaj üzere ekolojilk bir felaketin kapıda beklediğini söyleyerek, “Marmara her gün biraz daha kirlenip bozulmaya devam ediyor.” dedi.

Bakan Özhaseki, Cumhurbaşkanlığı Dolmabahçe Çalışma Ofisi’nde gerçekleşen Marmara Deniz Eylem Planı Koordinasyon Kurulu 4. Toplantısı öncesinde basın mensuplarına açıklamada bulundu.

Kurulun, 2021 yılında Marmara Denizi’nde baş gösteren müsilaj sıkıntısının tahlile kavuşturulması için Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın talimatıyla kurulduğunu ve bugün 4’üncü toplantılarını gerçekleştireceklerini bildiren Özhaseki, Marmara’daki müsilaja yol açan nedenlerin aşikâr olduğunu kaydetti.

Özhaseki, iklim değişikliği sebebiyle tüm atmosfer ve dünya yüzeyinde sıcaklığın arttığını belirterek, “Bu sıcaklık artışının tüm gezegenimizde yol açmış olduğu afetlere hepimiz vakıfız. İkinci olarak ileri biyolojik arıtma tesislerinde arıtılmayan atık sular ve ziraî gübre kaynaklı olarak Marmara’ya ağır formda azot ve fosfor yayılımı olduğunu biliyoruz.” diye konuştu.

Marmara Denizi’nin 24 milyonu aşkın bir nüfusa mesken sahipliği yaptığını anlatan Özhaseki, “Böyle büyük bir nüfusu barındıran Marmara Denizi havzasının korunması için bu büyük nüfusun atıklarını bilimsel biçimde de yönetmemiz icap ediyor. Marmara Denizimizi bilimsel gereklilikler çerçevesinde korumak ve baş gösteren müsilajı denetim altına almak ismine 6 Haziran 2021’de 22 maddelik Marmara Denizi Aksiyon Planı hazırlanmıştı. Bunun akabinde bakanlığımız uyumunda valilikler ve belediyelerimizle birlikte yürütülen özverili çalışmalar sonucunda deniz yüzeyindeki müsilajı bir ay üzere bir mühlet içerisinde temizlemiştik.” tabirlerini kullandı.

Özhaseski, müsilajın tekrar görülmemesi için denize atık su deşarj eden tesisleri kalabalık bir grupla sıkı bir biçimde kontrol altında tutmaya devam ettiklerini söyledi.

Bugüne kadar yürüttükleri çalışmalara değinen Özhaseki, şöyle konuştu:

“2021 yılından bu yana yürüttüğümüz çalışmalara baktığımızda Marmara’nın geleceğinin müdafaa altına alınması ismine 21 bilim insanımızın iştirakiyle bilim ve teknik kurulu oluşturuldu. Marmara Denizi’nin çevresel durumunu güzelleştirmek ve müsilajın tekrarını önlemek için 2021-24 Marmara Denizi Bütünleşik Stratejik Planı hazırlandı. Başka bir kararla Marmara Denizi’ni özel etraf muhafaza bölgesi ilan ettik. Hocalarımızın hazırlamış olduğu 22 unsurluk bir aksiyon planımız vardı. Bunun 14 tanesi kirlilik yükünün azaltılmasıyla ilgili. Kirlilik yükünü azaltmadan müsilaj ve birtakım tehditlerden kurtulma talihimiz ne yazık ki yok. Zira müsilaj nihayetinde bir sonuç. Şayet aksiyon planımız yanlışsız ve kararlı bir formda uygulanmazsa, müsilaj üzere ekolojilk bir felaket kapıda bekliyor. Marmara her gün biraz daha kirlenip bozulmaya devam ediyor. Başta balık çeşitleri olmak üzere ekocanlılık gitgide azalıyor ve zayıflıyor.”

“En süratli vaziyette uygulamak durumundayız”

Bakan Özhaseki, bu toplantıdaki emelin kurumların neler yaptığını görmek olduğunu vurgulayarak, bununla ilgili bir sunum yapılacağını kaydetti.

Özhaseki, “Amaç hiç kimseyi suçlamak değil, hatalı aramak değil. O denli bir sıkıntımız yok. Zira bu farklı bir husus. Burada gerçek tespitler yapıp sonra yol haritamızı belirleyip aksiyon planını yanlışsız bir formda en süratli vaziyette uygulamak durumundayız. Bunun için bir ortadayız. Emelimiz Marmara Denizi’ni eski hoş haline, yine el birliğiyle kavuşturabilmek. Neler yapabiliriz, kime ne misyon düşüyor? Bizim emekçilerimize düşen bir misyon varsa her an bunu yapmaya da hazırız.” dedi.

Yapacakları toplantıların tertemiz bir Marmara Denizi’ni ortaya çıkarmaya vesile olacağını lisana getiren Özhaseki, “İstişare edeceğiz, konuşacağız, yardımlaşacağız ve el birliğiyle bu sorunu çözeceğiz.” tabirini kullandı.

Toplantıda İstanbul Valisi Davut Gül, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu ile Marmara Denizi’ne kıyısı olan vilayetlerin valileri, belediye liderleri, Marmara Deniz Eylem Planı Koordinasyon Kurulu üyeleri, akademisyenler ve bakanlık bürokratları yer aldı.

Muhabir: Mehmet Yusuf Melikoğlu

En az 10 karakter gerekli