AA
SINOP (AA) – Samsun, AA muhabirine, Türkiye’nin farklı bölgelerinde görülen ani balık ölümlerinin, esas sebeplerinin kirlilik ve global ısınma olduğunu söyledi.
Sıcaklık kıymetlerinin artmasıyla sudaki oksijen ölçüsünün azalmasının genel bir kural olduğunu ve bunun da balık vefatlarına neden olabileceğine dikkati çeken Samsun, “Bunu engelleyemiyoruz, global ısınma, iklim değişikliği diyoruz. Bu, birinci faktör.” dedi.
Samsun, ikinci faktörün ise doğal değil insan kaynaklı kirlilik olduğunun altını çizerek etraf kirliliğinin önlenmesine yönelik var olan önlemlerin daha da artırılması gerektiğini lisana getirdi.
Özellikle sanayi ve evsel sıvı atıkların akarsulara ulaşmasının yalnızca balıklar değil, gelecekte insan salığı açısından da değerli sıkıntılar doğurabileceğine işaret eden Samsun, şöyle devam etti:
“Ülkemizin birçok yerinde katı atık bertaraf etme tesisleri var. Çok hoş bunlar planlanmış lakin kimileri bizim de mahkeme eksperi olarak gidip gördüğümüzde bu sıvı atıkların suya karışmaması için gerekli önlemlerin yeteri kadar alınmadığını görüyoruz. Toprak, kirletici unsur olan parçacık olanlarını süzebiliyor lakin sıvı olanları süzemiyor. Bu sıvılar da topraktan su havzası sistemiyle akarsulara, denizlere kadar intikal edebiliyorlar ve ani balık vefatları olabiliyor.”
Samsun, balık ölümlerinin engellenmesinde devletin alacağı sert önlemlerin yanında vatandaşların da ferdî olarak efor sarf etmesi gerektiğini söyledi.
Kırsalda ahır atıkları kirlilik oluşturuyor
Anadolu’nun çabucak hemen her noktasında ahırların bulunduğunu, buralardan çıkan gübrelerin oksijen azaltan malzemeler olduğunu belirten Samsun, kelam konusu gübrelerin birçok yerde direkt derelere atıldığını, mahkeme süreçlerinde uzman olarak bu duruma vakit zaman şahit olduklarını aktardı.
Ani balık vefatlarında ahırlardan akarsulara atılan gübre atıklarının da çok kıymetli bir faktör oluşturduğunu bildiren Samsun, “Eğer komşusu bunu şikayet etmişse mahkemeye intikal ediyor. Yüzde 3’ü, 5’i, 10’u tahminen mahkeme kararıyla kontrole tabi oluyor.” tabirlerini kullandı.
Prof. Dr. Samsun, akarsulardaki kirliliğin bugün balık vefatlarına yol açarken tedbir alınmazsa gelecekte insan sıhhatini tehdit edeceğini kelamlarına ekledi.
Muhabir: Gökhan Gücüklüoğlu
BALKAN YEMEKLERİ
2 gün önceHABERLER
5 gün önceHABERLER
10 gün önceBALKAN YEMEKLERİ
18 gün önceHABERLER
27 gün önce