İzmir Bakırçay Havzası Balkan ve Rumeli Göçmenleri Kültürünü Yaşatma ve Dayanışma Derneği Genel Başkanı, aynı zamanda Ege Balkan Dernekleri Federasyonu Genel Sekreteri Gürol Türkmentepe, faaliyetleri hakkında şu bilgileri verdi.
Derneğiniz ne zaman kuruldu?
Derneğimiz, yedi kurucu üyelerimizle birlikte 9 ay önce kuruldu. İlk kurulduğumuz zaman biraz çekinerek bu işe kalktık. Çünkü Bakırçay’da böyle bir dernek yoktu. Şu an 2 bin 324 üye sayısına ulaştık. 9 ay içinde iyi bir rakam olduğunu düşünüyoruz. Önümüzdeki ay içerisinde Dikili, Bergama ve Aliağa’da birer şube açacağız. Üyelerimizin 670 tanesi Bergama’da olduğu için böyle bir karar aldık. Yönetimimiz, 15 kişiden oluşuyor. Dernek merkezimiz Gerenköy, ama Bergama’dan, Dikili, Aliağa, Menemen, Türkeli, Çiğli, Gerenköy, ve Foça’dan yöneticilerimiz var. Eski oda başkanları, eski meclis üyeleri, eski oda sekreterleri ile birlik yönetimde olan bir arkadaşımız bulunuyor. Kapsamlı bir dernek olduğumuza inanıyorum.
BALKAN KÜLTÜRÜNÜ YAŞATMAK
Derneğinizin kuruluş amacı nedir?
Balkan Rumeli’deki kültürümüzü bizden sonra gelecek arkadaşlarımıza, gençlerimize, kardeşlerimize aktarmak Bakırçay’da kültürümüzü yaşatmak amacıyla kurduk. Bakırçay, Menemen ve Aliağa’da diğer yeni kurulan dernekler de var. Ancak biz daha aktif çalıştığımız için kültürümüzü daha iyi yayacağımıza inanıyoruz. Etkinlik olarak, Yugoslavya Arnavutluk’ta olan yazarlarımızın kitaplarını arkadaşlarımıza dağıtıyoruz. Makedonca bilen öğretmenimiz genç arkadaşlarımıza ve büyüklerimize Makedonca dersi verdi. Arkadaşlarımız, 3 ay boyunca ders aldılar. Oralardaki kültürümüzü tamamen burada yaşamaya yönelik kapsamlı çalışmalara devam ediyoruz. Bundan bir ay kadar önce Karşıyakalı bir arkadaşımız ODTÜ’yü burslu kazandı. Bizler de arkadaşımızın ev kirasını ödedik. Tüm kitaplarını aldık, bu şekilde elimizden geldiği kadar yardımlarımız da oluyor ve kültürümüzü yaşatmaya çalışıyoruz. Birkaç yere de yurt başvurusunda bulunduk onların cevabını bekliyoruz.
Üyelerinden aidat alıyor musunuz?
Üyelerimizde sembolik olarak, aylık 1 TL, yıllık ise, 12 TL olarak alıyoruz. Üye aidatında fazla bir talebimiz yok. Önemli olan çalışmalarımızı sürdürmek. Merkezimiz Foça’da Gerenköy’ün içinde olduğu için yerel mülki amir olarak Başkan Gökhan Demirağ’dan biraz destek aldık. Yine Foça’da sözü geçen büyüklerimizden büyük destekler aldık. Bu kadar destek verileceğini ummadığımız için önce korkarak gittik diyebilirim. İnşaatımızı, dernek binamızı sağolsun hepsini yaptırdılar bizler de dernek binamıza kavuştuk.
Neden merkezinizi Gerenköy’de kurdunuz?
Çünkü en çok Balkan kökenli göçmenlerimizin bulunduğu bölge, Gerenköy ve Horozgedik. Bu oran yüzde 80–90 oranında Balkan kökenli olduğu için. Çoğunluk Bulgaristan, Kavala, Arnavut göçmenlerinden oluşuyor. Horozgedik zaten tamamen Arnavutlardan oluşuyor.
BALKAN TURU HAZIRLIKLARI
Etkinliklerinizden ve projelerinizden bahseder misiniz?
Ağustos ayında iki otobüs olarak bir Balkan turu yapmayı düşünüyoruz. Uçaktan korkanlar olduğu için otobüs seyahatini tercih edeceğiz. Hemen hemen 9 tane ülke gezeceğiz. 10 günlük bir gezi olacak. Etkinlik olarak yine dernek binamızda bir kahvaltı düzenledik. Ancak katılım fazlalığından dolayı dernek binamız almadığı için Gerenköy’de düğün salonunda yaptık. Bakırçay’daki tüm dernek başkanlarını, oda yöneticilerini, oda başkanlarını davet ettik. Aynı zamanda biz dernek olarak federasyon üyesiyiz. Süleyman Pehlivanoğlu başkanlığında Ege Balkan Rumeli Dernekleri Federasyonu olarak, federasyonumuzda da 57 bin kayıtlı üyemiz var. Ama bütün Balkanlar olarak ne yazık ki bir çatı altında birleşemiyoruz.
Beklentileriniz ve hedefleriniz neler?
Dernek olarak bu yıl sonuna kadar 6 bin üyeye ulaşmayı hedefliyoruz. İlk beklentim bu yönde. 10 Mart’ta bir kahvaltılı toplantımız olacak. Önümüzdeki aylar içerisinde İzmir çapında tüm Balkan Derneklerinin katılımıyla geniş kapsamlı güzel bir yemek düzenlemek istiyoruz. Büyükşehir Belediye Başkanımız ve Milletvekillerimiz ile bürokratlarımızın katılımıyla olacak toplantımız, yaz aylarında olmasını planlıyoruz. Bu arada ufak tefek kısa gezilerimiz oluyor. Örneğin bir Bozdağ gezisi yaptık, bu gibi geziler üyeler arası ticari gelişmeler de olması açısından yararlı oluyor ve katkı sağlıyor. Birbirleriyle tanışmaları çok önemli oluyor. Bu gibi aktivitelerin devamı gelecek. Örneğin bir pastane sahibi gezi sırasında kartını dağıtmıştı. Geri dönüşümü olduğu için bize satışlarının artmasından dolayı teşekkür etti. Bu organizasyonların ne kadar verimli geçtiğinin bir göstergesi oluyor.
Mesajınız neler?
Atatürk’ün kurduğu Türkiye Cumhuriyetinin tek bayrak, tek dil, tek din, çatısı altında Atatürk’ün ilkeleri, bağımsızlığı ve Atatürk’ün kurduğu Türkiye Cumhuriyeti ve önderliğinde yürümeyi hedefliyoruz.
SUZAN ERNOYAN/İZMİR
BALKAN YEMEKLERİ
2 gün önceHABERLER
5 gün önceHABERLER
10 gün önceBALKAN YEMEKLERİ
18 gün önceHABERLER
27 gün önce