RUMELİ’DEN GELEN TURİST’İN KAHVALTI YEMEĞİ
Makedonya’dan Doyran’a bağlı bir Yörük köylüsü 1950’li yıllarda
İzmir’e önceki yıllarda göç etmiş akraba ziyaretine gelir. Akrabaları gelen misafirlerini bir güzel gezdirir, yedirir, içirir ve hediyeler alarak Makedonya’ya uğurlarlar. Köyüne dönen bizim Yörük’e köylüleri hoş geldin ziyaretine gelirler.
-Eee… Gezdiğin gördüğün senin olsun da, sen neler yedin içtin onu anlat bakalım? Yemekleri nasil idi? Bizim yemeklere benzer mi?
Bizim Yörük köylüsü başlamış anlatmaya:
-Abe sormayin. Sabahlari hep aç kalkar idim.
Köylüler merak eder ve yine sorarlar.
-Akrabalar yoksa size iyi bakmadilar mi?
-Ya baktilar ama onlar kahvaltida keçi boki (zeytin tanesi) ile kestane suyu( çay) yer ve içerler idi. İşte ondan hep sabahlari aç kalkar idim. Şimdi anladıniz mi?
ARNAVUT SARIMSAK DİKMİŞ
Arnavut’un biri kıraç ve kurak bir yere sarımsak dikmiş ve can suyu olarak ta diktiği sarımsakların köklerine işemiş şöyle demiş ” Görüp görebileceğin rahmet aha bu!”
TIRTO
Makedonya-Radoviş kazası Rayçova köyünden İsmail Aga’nın oğlu Nurettin, 1961’de Almanya’ya işçi olarak yazılır ve gider. Orada çalışırken Bursa İnegöl’den bir Gürcü hanım ile tanışır ve evlenir.
Karısı, eşinin İzmir’deki ailesi hakkında bilgiler edinmek ister.
Nurettin Aga, ailesi hakkında detaylı bilgiler verir. Bir ara babası için:
-Benim babam Makedonya’da çok zengin idi. Herkes babama orada ” Tırto” derdi. Bizim oralarda köyün en zengin kişisine bu ad verilirdi.
Aradan günler geçer. Karı koca yıllık izinleri kullanmak üzere memleketi İzmir’e gelirler. İzinleri boyunca İsmail Aga’nın evinde otururlar.
Bir sabah kahvaltı yaparken Gürcü yengenin, kocasının kayınpederi hakkında söyledikleri aklına gelir. Hani kayınpederi memlekette çok zengin yani ” Tirto”imiş ya!
Gürcü gelin kayın pederine sorar:
-Baba sahi siz memlekette çok tirto imişsiniz. Nurettin öyle söyledi. Doğru mu?
İsmail Aga, kızarır ve bozarır. Gelinine bir şey söyleyemez. Gelin de bu ani suskunluk karşısında bir şeylerin farkındadır ve kahvaltıdan hemen kalkar. Ondan önce kalkan eşinin yanına gider.
-Babana Tirto dedim kızardı, bozardı.
Kocası çıkışarak:
-Ben sana onu yeme içme aklında tut, memlekete gidince babama söyle mi dedim? Bizim buralarda gaz çıkaran ve yellenen kişilere Tirto derler. Babamın kızarması, bozarması ondandır!
Not: Yayınladığımız fıkra ve hikâyelerimiz Sayın Kemal Vatan’ın ” Rumeli Fıkralarımız ve Öykülerimiz” adlı kitabından alıntı yapılmıştır.
HABERLER
16 saat önceHABERLER
16 saat önceKÖŞE YAZARLARI
4 gün önceKÖŞE YAZARLARI
9 gün önceKÖŞE YAZARLARI
15 gün önce