Balkan müziğine ilginin ve verilen değerin artmasından sonra adı duyulan ve kaliteli müzik tercihinde bulunanların vazgeçemediği sanatçı Murat Balkan, gazeteniz Balkan Günlüğü’nün konuğu oldu…
HAKAN SERBEST/İSTANBUL
Türkiye’nin Balkanları yeniden keşfi ile Balkan kökenli kültür de yeniden doğdu. Son yıllarda Balkan ve Rumeli müziği deyim yerinde ise moda oldu. Balkan müziğinin başarı temsilcilerinden biri de Murat Balkan. Küçük yaşlardan buyana müziğin içinde yer alan ve uluslararası müzik ve şarkı yarışmalarında aldığı ödül ve derecelerle adından söz ettiren Murat Balkan ile Balkanları ve Balkan müziğini konuştuk:
Sizde Balkan kökenli bir aileden geliyorsunuz. Aileniz hakkında bilgi verir misiniz?
Babam Hasan Balkan 1957 yılında kendisi 4 yaşındayken Makedonya’nın Üsküp şehrinden İstanbul Bayrampaşa’ya göç etmişlerdir. 7 kardeş olan Hasan Balkan küçük yaştaki yeteneklerini fark edip davul darbuka ve akordeon çalmaya başlamış. Kardeşleriyle folklor danslarını ve kurmuş oldukları Balkan orkestrasıyla Türkiye’de uzun yıllar boyunca Balkan coğrafyasının kültürünü yaşamış ve yaşatmışlardır. Aynı şekilde annem Nural Balkan, 1950 yılında Selanik’ten göç edip Tekirdağ ilinin Çorlu ilçesine yerleşmişler. Onlarda müzisyen bir aileden gelmektedir. Sanatçı bir ailenin çocuğu olarak bu kültürü devam ettirmekteyim.
KÜLTÜRÜ YAŞATMANIN GURURUNU TAŞIYORUM
Balkan müziklerinin başarılı temsilcilerinden birisiniz. Neden Balkan müziği?
Ailemden ve İTÜ ( İstanbul Teknik Üniversitesi ) Devlet Konservatuarı’nda aldığım eğitimden dolayı Balkan müziğini en iyi doğru ve kaliteli bir şekilde yansıtmaya çalışıyorum. Balkan müziğini hem etnik hem de modern anlamda sentezleyerek dünyada Balkan müziği nasıl yapılıyorsa Türkiyemizin her yöresinde ki insanların da sıkılmadan dinlemesini sağlamaya çalışıyorum. Balkan coğrafyasından gelen bir ailenin çocuğu olduğum için bu kültürü yaşamak ve yaşatmaktan her zaman mutluluk duydum ve duyuyorum.
Son yıllarda Balkan müzikleri deyim yerindeyse moda oldu. Bunu neye bağlıyorsunuz?
Balkan müzikleri aslında Türk kültürünün kendi içerisinde var olan bir etkileşimdir. Tarihe gittiğinizde Osmanlı zamanından göç ettirilmiş Evlad-ı Fatihan’ın torunları Osmanlı kültürü ile Türk kültürünü bir arada yaşamış oldukları için gerek türkülerimizle gerek ağıtlarımızla oyunlarımız danslarımız bütün gelenek göreneklerimizi iç içiçe yaşatmıştır. Balkanların kendi içerisinde ki neşesini enerjisini en iyi şekilde bütün dünya insanlarının ruhuna aksettirmiş, bunu hissedip farkeden global dünya, Balkan müziğini moda haline getirmiştir.
BEREKET KONVOYU İLE SOYDAŞLARIMIZLA BULUŞTUM
Balkan ülkelerinde konser verdiniz mi? Teklifler geliyor mu?
Balkan ülkelerinde verdiğim en güzel konserler Ramazan ayında Bayrampaşa Belediyesi’nin düzenlemiş olduğu Bereket Konvoyu projesindeki konserlerdi. Balkanların 20 şehrinde soydaşlarımızla bir araya gelmek gerçekten çok büyük bir mutluluktu. Aslında Murat Balkan olarak daha çok konserler verip ata yadigârı topraklarımızda daha yoğun bulunmak istiyorum.
Ülkemizde sanat ve sanatçıya verilen değer hakkındaki düşünceleriniz neler?
Murat Balkan olarak Balkan müziğinin temsilcisi olmak ne kadar büyük bir onur olsa da bazı anlayışlara göre sadece Balkan müziği yapıyormuşum gibi zannedilip Rumeli ve Balkan sanatçısı denilerek sadece tek bir yöreye mal edilmenin çok ta doğru olmadığını düşünüyorum. Bir Balkan çocuğu olarak kitlemizin biz sanatçılara yeterli değerin verilmediğini düşünüyorum. Arkamızda destekçilerimiz olmadığı sürece kültürümüzü kendi imkânlarımızla sadece belli seviyelere çıkartıp belki de bazen sıkışıp kalacağımız durumlarda olabilir. Biz sanatçılar olmazsak bu kültür yok olmaya mahkûmdur. Sanatsız kalan bir milletin hayat damarları kopmuş demektir. Son olarak şuna da değinmek istiyorum, Türkiye’de doğdum ve verdiğim her konserde de Türkçe müzikler yapıyorum. Unutmamak lazım ki Türkiye’de yaşıyoruz.
KUTU KUTU KUTU
Kimdir
İstanbul’da 1979 yılında doğdu. Kendisi gibi müzisyen olan babasından etkilenerek küçük yaşta perküsyon çalarak müzik hayatına başladı.
1991 yılında İtalya’nın Sicilya adasında düzenlenen Dünya Gençlik Festivalinde 12 yaşında ülkesini temsil etti. Bu genç yaştaki başarısından sonra dünyanın birçok ülkesinde düzenlenen müzik ve şarkı yarışmalarında aldığı ödül ve derecelerle müzik severler ve müzik yapımcıları tarafından fark edildi.
Söz yazarlığı ve bestecilik yeteneklerinin de farkına varan Murat Balkan küçük yaştan beri geliştirdiği yeteneklerine akademik bir kariyer kazandırmak için 1997 yılında girdiği İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Devlet Konservatuarı’ndan 2002 yılında mezun oldu. Türk ve Balkan müziğinin tanıtılmasına yönelik çalışmalarda da farklı gruplar ile konser ve dinletilerinde yer aldı. Forget(Amerika-Kanada), Sultan of The Dance (Fransa, Almanya, Hollanda) Burhan Öcal, Trakya All Stars(Yurt içi konserleri), Kadıköy Halk Eğitim Merkezi (Makedonya-Arnavutluk) Kültür Bakanlığı Avrupa Konserleri verdi. Aralarında Orhan Gencebay, Volkan Konak, Nev, Zara, Kutsi, Gökhan Tepe, Hakan Altun, Ebru Yaşar ve Niran Ünsal’ın da bulunduğu bir çok sanatçıyla gerek sahne, gerekse sahne arkasında birlikte çalışan Murat Balkan, 1991 yılından bu yana profesyonel olarak müziğin içinde yer alıyor…
BALKAN YEMEKLERİ
2 gün önceHABERLER
5 gün önceHABERLER
10 gün önceBALKAN YEMEKLERİ
18 gün önceHABERLER
27 gün önce