DOLAR 34,3610 0.02%
EURO 37,4049 0%
ALTIN 3.019,25-0,11
BITCOIN 2347825-0.88327%
İzmir
14°

AÇIK

12:53

ÖĞLEYE KALAN SÜRE

139 okunma

Balkan ülkelerinin AB karnesi orta

ABONE OL
16/12/2012 22:00
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Balkan_karneBalkan coğrafyası’nda Avrupa Birliği’ne adaylık telaşı…Avrupa Birliği’ne aday ülke statüsüne sahip Balkan ülkelerinden Karadağ AB entegrasyon sürecinde en büyük ilerleme kaydeden ülke olurken, bir diğer aday ülke Sırbistan’a önümüzdeki yıl müzakerelere başlama sinyali verildi. Makedonya, Kosova ve Arnavutluk ümit vaat ederken Bosna-Hersek ise tam bir hayal kırıklığı olarak nitelendirildi.

 

 

 

 

 

 

 

 

KARADAĞ: En fazla aşama kaydeden Balkan ülkesi konumunda

 

SIRBİSTAN: Gelecek yıl AB’den müzakerelere başlama tarihi alacağı öngörülüyor.

 

HIRVATİSTAN: İstenen tüm reformları yerine getirerek 9 Aralık 2011’de AB ile üyelik anlaşması imzaladı. 1 Temmuz 2013’te AB’ye tam üye olarak birliğin 28. üyesi olması bekleniyor.

 

MAKEDONYA: Siyaset, ifade özgürlüğü ve kamu yönetimi alanlarında gösterilen ilerleme olumlu karşılandı.

 

ARNAVUTLUK: Avrupa Komisyonu’nun taleplerinin uygulanması halinde gelecek yıl adaylık statüsü alabilecek.

KOSOVA: 2013 yılı ilkbaharında açıklanacak İlerleme Raporu’na göre İstikrar ve Ortaklık Anlaşması görüşmelerine başlanması bekleniyor.

 

BOSNA-HERSEK: Potansiyel aday ülke konumunda ama AB entegrasyonu yolunda tam bir hayal kırıklığına yolaçtı.

 

H.MERKEZİ/Balkan Günlüğü

 

Avrupa Birliği dışişleri bakanlarının onayladığı genişleme kararlarında, AB üyeliği yolunda en fazla aşama kaydeden Batı Balkan ülkesi Karadağ olurken, aday ülke statüsüne sahip Sırbistan’ın da gelecek yıl AB’den müzakerelere başlama tarihi alabileceği sinyali verildi. AB üyeliği için en fazla aşama kaydeden Hırvatistan, istenen tüm reformları yerine getirerek 9 Aralık 2011’de AB ile üyelik anlaşması imzaladı. Hırvatistan’ın, 1 Temmuz 2013’te AB’ye tam üye olarak birliğin 28. üyesi olması bekleniyor. Diğer Batı Balkan ülkeleri arasında “aday” statüsüne sahip ülkeler ise Karadağ, Makedonya ve Sırbistan.
AB dışişleri bakanlarının onayladığı genişleme kararlarına göre, bu ülkeler arasında AB entegrasyonu sürecinde en büyük ilerleme kaydeden Karadağ oldu. Karadağ’ın üyelik yönündeki çabaları övülürken, ülkenin ileride atacağı her adımın takip edileceğini belirtildi. AB dışişleri bakanları, AB Komisyonu tarafından hazırlanan Sırbistan İlerleme Raporu konusunda hemfikir olduğunu belirtirken, Sırbistan’ın yerine getirdiği siyasi kriterlerden memnuniyet duyduğunu ifade etti. AB Komisyonu’nun 2013 yılı ilkbaharında hazırlayacağı rapora istinaden Sırbistan’a müzakere tarihi verilebileceği kaydedildi.
AB Konseyi raporunda, bir diğer Balkan ülkesi Makedonya’da siyaset, ifade özgürlüğü ve kamu yönetimi alanlarında gösterilen ilerlemeden dolayı memnuniyetini dile getirdi. Makedonya hükümeti ile ülkedeki Arnavut temsilciler arasında imzalanan Ohri Antlaşması’nın uygulanması olumlu değerlendirilirken, hükümetin bir sonraki aşamaya geçmesine yönelik tavsiyede bulunuldu.

BOSNA-HERSEK HAYAL KIRIKLIĞI

Batı Balkan ülkelerinden Arnavutluk, Kosova ve Bosna-Hersek ise AB’ye potansiyel aday ülke statüsüne sahip. AB Konseyi, Arnavutluk’un AB üyeliği yönünde kaydettiği ilerlemeden memnuniyet duyduğunu ifade ederken, Avrupa Komisyonu’nun taleplerinin uygulanması halinde Arnavutluk’un gelecek yıl adaylık statüsü alabileceğini belirtti. Bir diğer potansiyel aday ülke Kosova’nın Sırbistan’la yaptığı müzakerelere dikkat çeken AB Konseyi, iki ülkenin başbakanları arasında uzlaşılan konulardan övgüyle söz etti. Kosova’ya da 2013 yılı ilkbaharında açıklanacak İlerleme Raporu’na göre İstikrar ve Ortaklık Anlaşması görüşmelerine başlanabileceği belirtildi. AB Konseyi, potansiyel aday ülke Bosna-Hersek’in ise AB entegrasyonu yolunda tam bir hayal kırıklığı yarattığını belirtti. AB Konseyi temsilcileri, özellikle geçen Haziran ayında AB yol haritasında kararlaştırılan kriterlerin yerine getirilmemesinden duydukları üzüntüyü dile getirdi. Bosna-Hersekli AB uzmanı Zekeriyah Smayiç, Bosna-Hersek’in AB yolundaki başarısızlığının en büyük suçlusunun politikacılar olduğunu söyledi.  “Bugünkü politikacılar, AB reformlarının uygulamasını engelleyen en önemli faktör. Ya onların Bosna-Hersek siyaset sahnesinden indirilmeleri ya da kendi aralarında anlaşması sağlanmalıdır” diyen Smayiç, başka türlü Bosna-Hersek’in “bölgenin kara lekesi” olarak ön plana çıkmasının önüne geçilemeyeceğini ifade etti.

    En az 10 karakter gerekli


    HIZLI YORUM YAP