DOLAR 35,2068 0.3%
EURO 36,7672 0.92%
ALTIN 2.968,331,32
BITCOIN 34546755.12609%
İzmir
16°

HAFİF YAĞMUR

SABAHA KALAN SÜRE

Balkan ülkelerinde turizm patlaması
292 okunma

Balkan ülkelerinde turizm patlaması

ABONE OL
22/12/2014 21:02
Balkan ülkelerinde turizm patlaması
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Son yıllarda Balkan ülkelerinde yaşayan halklara demokratik haklar çerçevesinde yönetime katılma hakkı verilmektedir. Ayrıca Balkanlarda turizm etkinlikleri yoğun bir şekilde sürüyor. Türkiye”den on binlerce insan Balkanları gezip görmeyi planlıyor.

 

 

Sık sık konferanslar düzenleniyor, sergiler açılıyor. Bu artan Balkan ilgisinin iki nedeni var. Birincisi; göç edenlerin torunları, yani kimlik arayışına giren, “Biz kimiz, nereden geldik?” diyen üçüncü nesil Balkan kökenliler. Türkiye’de şu anda 15-20 milyon arasında Balkan göçmeni yaşıyor bunlarin en az 2 milyonu Pomak ve 400’ün üzerinde de Rumeli balkan Derneği var. Dernekler etrafında gelişen faaliyetler bu ilginin merkezini oluşturuyor. İkincisi ise, Türkiye’de doğup büyüyen ve atalarının izini sürmek isteyen, gezmeye, okumaya meraklı insanlar. 1933’te sonra Almanya’da Nazi partisinin iktidara gelmesi, İtalya’nın Akdeniz’de ve Balkanlar’da genişleme çabası ve Avrupa devletlerinin silahlanma yarışına girmesi dünya barışını tehdit etmeye başladı. Balkanları ele geçirmek isteyen İtalya ve Almanya tehlikesi karşısında dört Balkan devleti Yunanistan, Yugoslavya, Romanya ve Türkiye 1934’te Atina’da Balkan Antantı”nı imzaladılar. Bu Antanta göre: Balkan ülkeleri birbirinin varlığına saygı gösterecekti. Böylece Balkan ülkeleri sınırlarını karşılıklı olarak güvenceye almış oldular. II. Dünya Savaşı’ndan sonra yeni dengelerin kurulması ile Balkan Antantı geçerliliğini kaybetti.

 

BAĞIMSIZLIK ÖNÜNÜ AÇTI

 

SSCB’nin çöküşü ile dağılmaya başlayan ülkeler arasına Yugoslavya da katıldı. Yugoslavya 1992 yılında özerk bölgelerinin bağımsızlığını ilan etmesi ile dağılmaya başladı. Hırvatistan, Bosna Hersek, Slovenya, Makedonya bağımsızlığını ilan etti. Bosna Hersek’in Yugoslavya’dan bağımsızlığını kazanması sırasında yaşanan eşitliksiz savaş ve Sırp katliamları, Yugoslavya’nın parçalanması sürecindeki en büyük olaylardan biriydi. Kosova bu süreçte, Sırp baskısı ve askeri müdahaleleri sonucunda bağımsızlığına kavuşamadı. 1995 yılında Sırp ordusu Kosova’ya girdi ve birçok sivilin öldürülmesine sebep oldu. 1999 yılındaki NATO Müdahalesi ile Kosova, Sırbistan idaresinden koparıldı. 2008 yılına gelindiğinde Kosova bağımsızlığını ilan etti ve Türkiye ve ABD başta olmak üzere 60”a yakın ülke Kosova”nın bağımsızlığını tanıdı.

 

VATANIN YARISI VE İLK GÖZAĞRISI

 

Osmanlı için Balkanlar (Rumeli) vatanın yarısı ve ‘ilk gözağrısı’ydı. Onca yıkıma rağmen hâlâ şirin ve güzel Osmanlı eserleri inci gibi parlar Balkan şehirlerinde; hâlihazırda 16 bin Osmanlı eseri ayakta duruyor. 93 Harbi, 1924 ve 1955 mübadelelerinde Türkiye’ye gelen muhacirler için de Balkanlar geride kalmış uzak bir ülkeydi artık. Son olarak yazımda Balkanlarda yeşeren yeni umutlar hakkında bahsedeceğim. Avrupa Birliği balkan devletleri arasındaki uyuşmazlıkları çözmek ve balkanlarda kalıcı bir barış için önemli bir fırsattır.

 

AB ÜYESİ BALKAN ÜLKELERİ

 

Bugün Balkan ülkelerinin 4”ü (Bulgaristan, Romanya, Slovenya, Yunanistan) AB”ye tam üye, 2”si (Hırvatistan, Makedonya) aday üye ve 5”i (Arnavutluk, Bosna Hersek, Karadağ, Kosova, Sırbistan) potansiyel üyedir. Bu küçük devletlerden oluşan 7 ülke Yunanistan, İtalya, Almanya ve Romanya arasında; adeta AB”nin çemberi içersinde yer almaktadırlar. Bu ülkeler arasındaki sorunların AB”nin arabuluculuğuyla zamanla çözülerek bölgede barışın sağlanmaması için hiçbir neden yoktur. Örneğin birliğe tam üye olan Bulgaristan”daki demokratik ilerlemeler burada yaşayan Türkler”in yıllar sonra ilk defa rahat bir nefes almalarına olanak tanımıştır. Fakat AB önemli ölçüde Müslüman’ın bulunduğu bölgedeki kanayan yarayı dindirmek için adım atmak istemezse buradaki sorunlar daha da derinleşebilir.

 

www.tourexpi.com sitesinden alınmıştır

 

    En az 10 karakter gerekli


    HIZLI YORUM YAP