DOLAR 34,6466 0.23%
EURO 36,4873 0.49%
ALTIN 2.912,86-0,16
BITCOIN 3241429-5.18039%
İzmir

PARÇALI BULUTLU

12:56

ÖĞLEYE KALAN SÜRE

Balkan ülkelerinin ekonomi kurmayları Bursa’da buluştu
106 okunma

Balkan ülkelerinin ekonomi kurmayları Bursa’da buluştu

ABONE OL
10/02/2014 10:54
Balkan ülkelerinin ekonomi kurmayları Bursa’da buluştu
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Rumeli Sanayici ve İşadamları Derneği’nin (RUMELİSİAD) düzenlediği Uluslararası 2. Balkan Ekonomi Zirvesi, Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç ve Kosova Başbakan Yardımcısı Edita Tahiri’nin katılımıyla gerçekleştirildi. Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, “Balkanlara 1,9 milyar dolar olan ticari hacmi 7,7 milyar dolara çıkmıştır. 1.5 milyar dolar ithalat, 10,5 milyar doları buldu. 2013’te ihracat 8 milyar doları geçmiştir. Türkiye’ye güvenin, tarihte olduğu gibi sizin en iyi müttefikiniz olarak geleceğe ilerleyelim” diye konuştu.

 

BURSA/BALKAN GÜNLÜĞÜ

 

Rumeli Sanayici ve İşadamları Derneği’nin (RUMELİSİAD) düzenlediği Uluslararası 2. Balkan Ekonomi Zirvesi, Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç ve Kosova Başbakan Yardımcısı Edita Tahiri’nin katılımıyla gerçekleştirildi. Kamu Yönetimi Bakanı Mahir Yağcılar’ın da konuşma yaptığı zirveye Kosova’dan Kosova Meclisi KDTP Milletvekili Enis Kervan ve 30 kadar iş adamı da katıldı. Zirvede Balkan ülkelerinden işadamları ile Bursalı işadamları, ekonomi işbirliği görüşmeleri yaptı. Balkanlar ve Türkiye arasındaki ekonomik, ticari ve kültürel ilişkilere katkı sağlaması amacıyla projelendirilen dev Zirve’de, Türkiye ve Balkanlar’dan üst düzey bürokratların yanı sıra, 12 Balkan ülkesinden 687 katılımcıyla, 293 yerli ve yabancı firma yer alıyor. Zirvede Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, Makedonya Devlet Bakanı Hadi Nezir, Makedonya Ekonomi Bakanı Valon Saracini, Kosova Kamu Yönetimi Bakanı Mahir Yağcılar, Vali Münir Karaloğlu, Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, BTSO Başkanı İbrahim Burkay, UİB Koordinatör Başkanı Orhan Gençoğlu ve RUMELİSİAD Başkanı Mustafa kırcı birer konuşma yaptı. Zirvede “Balkanlarda Mevcut Yatırım Ortamı” konusu masaya yatırıldı.

 

ARINÇ: BİZE GÜVENİN

Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, Balkanları coğrafi komşuluk perspektifi olarak değil stratejik ekonomik bir bölge olarak gördüklerinin altını çizdi. Farklı balkan ülkelerinden iş adamlarıyla görüşülmesinin bölgenin gelişiminde önemli rol oynadığını ifade etti. Siyaset ve ekonominin siyam ikizi gibi olduğunu anlatan Arınç, “Balkanlara 1,9 milyar dolar olan ticari hacmi 7.7 milyar dolara çıkmıştır. 1.5 milyar dolar ithalat 7 katlık bir artışla 10,5 milyar doları buldu. 2013’te ihracat 8 milyar doları geçmiştir. 10 yıllık zaman zarfında ekonomik kriz dikkate alındığında artan rakamlar geleceğe iyi baktığımızın kanıtıdır. Türkiye’ye güvenin, tarihte olduğu gibi sizin en iyi müttefikiniz olarak geleceğe ilerleyelim. Birbirini besleyen sistemin çarkları olarak siyaset ve ekonomi önemli bir araçtır. Siyasetteki kıpırdanmalar ekonomiyi sarsmaz. Ülkemiz başarılı açılım politikalarıyla Euro bölgesindeki krizi fırsata çevirmiştir. İhracat rakamları Türk tarihinin rekorlarını kırdı. Bu gelişmeler çerçevesinde siyaset o kadar iyi bir ekonomi yönetimi sergiledi ki bizi yıkamıyorlar bu nedenle milletimizin karşısında dimdik duruyoruz” dedi.

YATIRIM ÇAĞRISI

Makedonya Devlet Bakanı Hadi Nezir, Balkanlara yatırım çağrısı yaptı. Balkanların stratejik açıdan önemli bir yer olduğunu vurgulayan Nezir, ülkenin dış yatırımlara açık çek verdiğini, serbest bölgelere yatırım yapanlardan 10 yıl vergi alınmadığını ifade etti. Yatırım açısından istenilen rakamlara ulaşamadıklarını söyleyen Nezir, “İhracatı 1 milyon dolara çıkarmayı istiyoruz. Makedonya Türkiye için Avrupa kapısıdır. Ülkeler ekonomiyle alınır. Gelin bize balık pişirmeyi değil balık avlamayı öğretin” ifadelerini kullandı.

KÖPRÜ GÖREVİ BURSA’YA YAKIŞIR
Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, Balkan ülkelerinin ticari ve ekonomik gelişmelerine de katkı koyacak zirveye ev sahipliği yapmanın gururunu yaşadıklarını belirterek, “Bursa’nın en büyük özelliklerinden biri de yine balkan şehri olmasıdır. İki ülke arasında köprü kurma görevi de Bursa’ya düşüyor. Balkanların neresinde hangi etkinlik varsa biz oradayız. Balkanların en büyük ihtiyacı iş birliği ve ortaklıkların artması, beraber üretebilir hale gelmesidir. Bu bölgenin barış ve huzur bölgesi olması üretime bağlıdır. Balkanlar stratejik bölgeler, güçlü ortaklıkların kurulması gerekiyor” dedi.

BALKAN ÜLKELERİNE 1,7 MİLYAR DOLAR İHRACAT

Uludağ İhracatçılar Birliği (UİB) Koordinatör Başkanı Orhan Gençoğlu da, Balkan izlerinin hâkim olduğu şehirlerin başında Bursa’nın geldiğini ifade etti. Türkiye’nin detroiti olan Bursa’nın en büyük ikinci ihracatçı şehri olduğunu kaydeden Gençoğlu, tekstilden makineye önemli üretim merkezi olduğunu belirtti.  Bursa ayrıca ülke ekonomisine sağladığı katma değer açısından da 4. Sırada yer aldığını vurgulayan Gençoğlu, “UİB’in bünyesinde bulunan firmaların bir önceki yıla oranla 23 milyar dolarlık ihracat hacmi ve 4 bini aşkın üyesiyle Türkiye’nin en büyük birliği olmuştur. Birliğimiz 2014 yılı ihracat hedefini de 25 milyar dolar olarak belirlemiştir. Balkan ülkelerine 2013 yılında 1.7 milyar dolar ihracat gerçekleştirilmiştir.  2023 yılı hedefi 500 milyar dolar hedefine doğru da hızla ilerliyoruz” dedi. Ülke olarak 2014 yılında ihracatın yüzde 10’unu balkan ülkelerine yapmayı hedeflediklerini anlatan BTSO Meclis Başkanı Remzi Topuk da, BTSO olarak bu konuda her türlü iş birliğine öncülük etmeye hazır olduklarını söyledi. Topuk, Balkan Zirvesi’nin bu anlamda önemli bir işlevi yerine getirdiğini vurguladı.

 

    En az 10 karakter gerekli


    HIZLI YORUM YAP