BELGRAD’A DOYUM OLMAZ
Ne zaman Sırbıstan’ın başkenti Belgrad ile ilgili bir konuşma geçse ağzımdan ilk olarak “Belgrad’a doyum olmaz” sözü çıkar. Nesine mi doyum olmaz?.. Enfes et yemeklerine, gece hayatına, peynir çeşitlerine ve müzelerine… 1844 yılında kurulan ve Cumhuriyet Meydanı’nda yer alan Sırbistan Ulusal Müzesi’nde Osmanlı, Balkan, Yugoslav ve Sırp sanatçıların dışında büyük ustaların da işleri sergileniyor. Van Gogh, Monet, Picasso, Cezanne, Motisse gibi önemli sanatçıların işlerini de bu müzede yakından inceleyebilirsiniz. Gelelim şehrin havalimanına da adını veren Tesla’nın müzesine. İlk önce Tesla’nın hayatını anlatan kısa bir video izliyorsunuz. Ardından da icatlarını yakından inceliyorsunuz. Şehrin en önemli yapılarından biri de Azizi Katedrali. 1935 yılında inşasına başlanan katedralin yapımına İkinci Dünya Savaşı zamanında ara verilmiş. Belgrad’a gelen turistlerin ilk durak noktalarından biri kuşkusuz Belgrad Kalesi ya da diğer adıyla Kalemegdan. Burası Tuna ve Sava nehirlerinin buluştuğu noktanın tepesinde yer alıyor. Kalemegdan’a girilen kapılardan birinin adı ise Stambol Kapija yani İstanbul Kapısı. Burada fotoğraf çektiren Türklere neredeyse yılın her günü rastlayabilirsiniz.
KARTALLAR ÜLKESİ ARNAVUTLUK
Hem Balkan hem de bir Akdeniz ülkesi Arnavutluk. Namı diğer Kartallar ülkesi. Bilmeyenler için efsaneyi ve Arnavutluk isminin nereden geldiğini kısaca özetleyeyim… Genç bir delikanlı, Arnavutluk dağlarında ava çıkıyor. Üzerinden büyük bir kartal uçuyor ve pençesindeki ölü sandığı yılanı yuvaya bırakıp tekrar uçuyor. Yaşamakta olan yılan tam kartalın yavrusunu öldürecekken genç delikanlı, yavruyu kurtarıyor. Karşılığında ise büyük kartal ona hız ve keskin bakışlarını bahşediyor. Zaman içinde halk bu genci, kral olarak seçiyor. Ona ‘Kartalın oğlu’, ülkeye de ‘Kartallar ülkesi’ anlamına gelen Arnavutluk adı veriliyor. Bayrağındaki çift başlı kartalın anlamı da işte buradan geliyor. Arnavutluk’un başkenti Tiran görülmesi gereken yerlerin de başında geliyor. Benim şahsi favori yerim ise bir sahil kenti olan Durres. Ama önce Tiran’da görmeniz gereken yerleri listeleyeyim. Şehrin merkezinde milli kahramanları İskender’in heykeli yer alıyor. Hemen yan sokaklarında ise Saat Kulesi ve Ethem Bey Camii var. Ülke tarihini anlamanın en kolay yolu müzeler. 1981 yılında açılan Ulusal Tarih Müzesi ülkenin en büyük ve en önemli müzesi. Büyük İskender’in en büyük kılıcının replikasını da yine bu müzede görebilirsiniz. ‘
TAM BİR YAZ ŞEHRİ
Durres özellikle yideal bir tatil beldesi. Deniz, kum, güneş dışında pek çok tarihi yapı da var. Durres Kalesi, Antik Tiyatro, Kral Zog’un Sarayı gibi… Arnavut ve yemek denilince akıllara hemen Arnavut ciğeri geliyor değil mi? Bunun bir de domates sosuyla hazırlanan versiyonunu tadın. Yemeğin adı fergese. Ve kesinlikle çok daha meşhur ve lezzetli.
AÇIK HAVA MÜZESİ BOSNA HERSEK
Gelelim benim atalarımın memleketine… Bosna Hersek’in başkenti Saraybosna’ya… Baba tarafından hem dedem hem de babaannem Saraybosnalı… Hem yemekleri hem tarihi hem de mimarisiyle yüreklere dokunan bir şehir Saraybosna. Şehrin en büyük ve en popüler caddesi Ferhadija. Hem bu caddenin sonunda bizim çok hoşumuza gidecek bir çarşı var. Osmanlı Çarşı’sı olarak da geçen Başçarşı. 1800’li yılların sonunda çıkan yangın sonucu biraz küçülmüş. Sağlı sollu yemek yerleri ve hediyelik eşya dükkanları yer alıyor burada. Umut Tüneli de görülmesi gereken yerlerden biri. Şahsen benim tüylerimi diken diken eden bir yer. Burası savaş zamanında gıda, ilaç, mühimmat ve yaralı taşınması için kullanılmış. Başçarşı’da uğramanız gereken yerler arasında Morica Han Gazi Hüsrev Bey Camii de yer alıyor.
NELER YEMELİ?
Saraybosna’da tadılması gereken yemeklerin başında köfte geliyor. Bunun için en doğru adres Cevabdzinicica Zeljo. Çorba olmazsa olmaz tabii ki. Patates, havuç, bezelye ve bamya ile hazırlanan ve tavuk suyu kullanılarak yapılan begova çorbası hem hafif hem tadılması gereken lezzetlerden biri. Cevapi dışında tüketilen köftelerden biri de pljeskavica. Zırh ya da bıçak kıyması, soğan ve tuz ile hazırlanan bu köfte kocaman yani hamburger köftesi gibi hazırlanıyor. Sonuç mu? Enfes. Boşnak böreği mutlaka tadılması gereken lezzetlerden biri. Benim favorim pırasalı olanı. Ama her yerde bulamayabilirsiniz. Başçarşı civarındaki Buregdzinica Sac yerli halkın da favori mekanı.
ARAŞTIRMA-İNCELEME
1 gün önceBALKAN YEMEKLERİ
3 gün önceBALKAN YEMEKLERİ
3 gün önceHABERLER
5 gün önceHABERLER
10 gün önce