Balkanların Kalbindeki Sahne

27 2024 - 17:47
1943 yılında Makedonya’nın Srtuga Kentinde doğdum. Anacak üç yaşından itibaren Ohri’ye taşındık. 1957 yılında Ailece Ankara’ya göç ettik. Orta Okulu Ohri’de Makedonca olarak bitirdim. Liseyi Ankara’da ve Yüksek Öğrenimimi ise Ankara İktisadi ve Ticari İlimler Akademisinde 1966 yılında tamamladım. Yedek Subaylığımı müteakip kendi mesleğim yerine Devlet Operasının açtığı bir sınavı birincilikle kazanarak Tenor olarak Opera solist sanatçısı oldum. Uzun süren san’at yaşantım’da Ankara Operasında 16 yıl süreyle Turne Başkanlığı yaptım.Gerek Yurt içi ve gerekse Yurt dışında çeşitli konser, televizyon ve Radyo programları katıldım. Konuk Sanatçı olarak ; Arnavutluk, Moskova,Sibirya,Birkaç kez Bosna Hersek ve Makedonya, ayrıca Kuzey Kıbrıs Cumhuriyetine davet edildim. 1990-2002 yılları arasında T.C. Üsküp B.Elçiliği ilk Kültür Müşaviri olarak görev yaptım. Halen Sesimi muhafaza ediyorum ve arada bir Konser de yapıyorum. Makedonca-Sırpça ve Bulgarca Dillerini pekiyi, Rusça , Arnavutça, Fransızca ve İtalyanca Dillerini ise Orta derecede konuşmaktayım. Evliyim ve Piyanist Sıla İlyasoğulları’nın babasıyım. Büyükannem Feride Hanım, Osmanlı Döneminin Üçüncü Ordu Komutanı Müşir İbrahim Paşanın kızıdır. Yani Müşir İbrahim Paşa benim Büyük dedemdir.

Balkanların Kalbindeki Sahne

(Last Updated On: 21/04/2014)

Değerli okurlarımız, bugünkü yazımızda sizlere Türkiye dışında tam 64 yıldan bu yana faaliyet gösteren Avrupa’daki yegâne Milli Kurum Türk Tiyatrosu olan Makedonya’daki Üsküp Tiyatrosu’ndan bahsetmek istiyorum. Üsküp’te ilk Tiyatro Binası 1906 yılında bugünkü Makedon Tiyatrosu’nun bulunduğu alanda Mahmut Şevket Paşa’nın girişimiyle kurulmuştur. Bu tarihten önce Osmanlı Selanik’te ve 1895 yılında ise Manastır’da tiyatro binaları inşa edilmiştir. Manastır’daki Localı ve Görkemli Tiyatro binası ne yazık ki 1980 yılında yıkılmış ve yerine bu günkü Manastır Tiyatro binası inşa edilmiştir. Osmanlının 1912 yılında bu toprakları terk etmesinden sonra bu tiyatrolar yaşatılamamış ve 1950 yılında Yugoslavya döneminde Merhum Kemal Seyfullah’ın girişimi ile Türk Azınlık Tiyatrosu kurulmuştur. 64 yıldır varlığını sürdüren bu tiyatro 1975 yılından bu yana bu günkü Bit Pazarı semtinde Arnavut-Türk Makedon Tiyatrosu olarak faaliyetini sürdürmüş ve 2004 yılında ise Milli Türk Tiyatrosu adını almıştır.  2014 yılı Ocak ayı içerisinde ise yeni ve müstakil Milli Türk Tiyatrosu’nun Temelleri atılmıştır. Aynı zamanda bir Kültür Merkezi işlevini de görecek olan bu tiyatro inşaatının bir an evvel bitirilmesi arzumuzdur. Bu tiyatro binasının bahçesinde ise Üsküplü büyük şairimiz Yahya Kemal Beyatlı’nın doğup yaşadığı ev bulunuyordu. Ancak bu ev 26 Temmuz 1963 tarihindeki Deprem Felaketi sırasında yıkılmıştır.

 

TEK RUMELİ TELEVİZYONU

 

Yukarıda sözünü ettiğimiz Balkanların Kalbindeki Sahne ise Üsküp Milli Kurum Türk Tiyatrosu’nun kuruluş tarihi olan 1950 yılından bu güne kadar olan Belgesel’in adıdır. Bu belgeselin yapımcısı Tek Rumeli Televizyonu ve Rumeli Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Atilla Baykal’dır. Belgeselin yönetmeni ise ödüllü bir yönetmen olan İsmet Arasan’dır. Bu belgeselin galası 13 Nisan 2014 günü İstanbul Cemal Reşit Rey Salonu’nda yapılmıştır. Bu görkemli gala gecesine, Üsküp Türk Tiyatrosu’nun eski müdürlerinden çınarımız olan yazar İlhami Emin, Emekli Sanatçı Müşerref Lozana, halen bu tiyatroda baş roller üstlenen 45 yıllık sanatçı Bedia Begovska, Firdaus Nebi ve Makedonyalı tiyatro yönetmeni Branko Stavrev de onur konukları olarak katılmışlardır. Bu galaya ben de davetliydim ve Ankara’dan gelerek hem bu başarılı yapıtı hem de yukarıda sözünü ettiğimiz sanatçı dostlarımı görme fırsatını elde ettim. Gecede Rumeli Dernek ve Federasyonları’nın birçok başkanı da hazır bulundu.

Bu belgeselde tiyatro sanatçıları ve tiyatro eleştirmenlerince yapılmış olan röportajlar, Üsküp’ün o güzelim tarihi dokusunun görüntüleri ise beni Üsküp’te T.C Kültür Müşaviri olarak bulunduğum günlere  götürdü. Bir müzisyen olarak ise belgeselin müziklerini de başarılı buldum. Bu itibarla hem yapımcı Atilla Baykal ve Yönetmen İsmet Arasan’a tebrik ve teşekkürlerimi iletmek istiyorum. Bu belgeselin de tiyatro ve sinemaseverler tarafından izlenmesini öneriyorum.

2000 yılında Üsküp Tiyatrosu’nun 50. kuruluş yıldönümü organizasyonu o tarihte Üsküp’te Kültür Müşaviri olan şahsım ve o dönemin Tiyatro Müdürü Ressam Bedii İbrahim tarafından elbette ki T.C. Kültür Bakanlığı’nın katkılarıyla gerçekleşmişti. Bu etkinliğe Merhum Güngör Dilmen de davet edilmişti. Ayrıca Turan Oflazoğlu da konuklarımız arasındaydı. Bir hafta süren bu görkemli kutlama sırasında Hürrem Sultan sahnelenmiş, Hürrem Sultan rolünü Bedia Begovska, Kanuni’yi Mustafa Yaşar ve Rüstem Paşa’yı ise bugünkü Tiyatro Müdürü olan Atilla Klinçe canlandırmıştı. Atilla Klinçe’yi 1985 yılında Ankara Devlet Tiyatrosu’ndaki stajı sırasında tanımıştım. Bir Avuç Fedakâr Kahraman olarak nitelendirmek istediğim bu tiyatronun birçok usta oyuncusu ki bana göre hepsi de birer usta oyuncudur. Elveda Rumeli dizisinde rol almışlardı. Bu değerli sanatçılarımızla ilgili ikinci yazımızı ise önümüzdeki günlerde okurlarımızla buluşturmayı ümit etmekteyim.

 

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.