BALKANLILAR AK PARTİYE DESTEK VERMELİDİR, ÇÜNKÜ
* RİFAT SAİT
Türkiye’de genel olarak 16 milyon, İzmir’de yaklaşık 2 milyon, İstanbul’da ise yaklaşık 6 milyon Balkanlı (Evladı Fatihan ) yaşamaktadır. Bu rakamlar siyasi ve demografik olarak önemli bir güç göstergesidir. Kesinlikle milliyetçik yapmıyorum. Kafatası milliyetçiliğini de hiç sevmem. Yaratılanı yaratandan dolayı severiz. Benim için en kıymetli değer, kişinin inancı, samimiyeti, insanlığıdır. Ancak bir takım gerçekleri ifade etmekten de geri kalmayız. Bu milliyetçilik değildir. Örneğin Türkiye Cumhuriyeti istiklal marşını yazan Mehmet Akif Ersoy’un babasının Kosova’nın İpek şehrinden bir Arnavut olduğunu biliriz. Babası bir Arnavut olarak bundan memnuniyet duymam benim için doğaldır. . M.Akif bir şiirinde
“ Bunu benden duyunuz, ben ki evet Arnavut’um
Başka bir şey diyemem işte perişan yurdum…”
* * * * * * * * * * * *
Diye seslenir… Ama başka bir şiirinde ise milliyetçiliğe atıfta bulunarak
Arnavutluk ne demek, var mı şeraitte yeri, küfür olur başka değil kavmini sürmek ileri”
Diye haykırır…
Kosova’yı ilk tanıyan ülke Türkiye olmuştur
Mehmet Akif Ersoy’un memleketi Kosova, 17 Şubat 2008 tarihinde bağımsızlığını ilan ettiğinde onu ilk tanıyan ülkelerden biri zamanın Başbakanı Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın talimatı ile Türkiye Cumhuriyeti olmuştur.
Balkan insanı Bayrak, vatan ve hemşerisi olarak Atatürk’e haklı olarak çok ama çok önem verir. Vatan çok önemlidir, zira hiç kaybetmeyeceğini sandığı Balkan topraklarını kaybetmiştir. Vatanı olarak gördüğü Selanik’i Üsküp’ü Priştine’yi İşkodra’yı, Batı Trakya’yı, Kırcaali’yi kaybetmiştir. Neredeyse 600 yıl hüküm sürdüğümüz Balkanlardan ayrılmak ve göç etmek zorunda kalmış ve Anadolu’ya sığınmıştır. Anadolu onun son kalesidir. Ötesi yoktur. Onu da kaybetmektense canını, malını ve her şeyini verir.
Bizden sağcı da çıkar solcu da ama vatan haini asla
Göç olayı Balkanlarda çok önemli bir trajedidir. Yaşanmış çok acı bir felakettir. Anadolu Balkan insanına kucağını açmış ve ikinci kez vatan olmuştur. Bu yüzden bu topraklar ve vatan onlar için çok kutsaldır. 1912 Balkan savaşları sonrasında, 1924 Lozan anlaşması ve mübadele ile ağırlıklı Selanik’ten göçler, 1956 Yugoslavya federal cumhuriyeti ile yapılan anlaşma ile Sırp zulmünden kurtulmaya çalışan Kosova, Bosna, Makedonya göçleri, Todor Jivkov zulmünden ve milliyetçi Bulgarların zulmünden (Belene kampları) 1989 Bulgaristan zorunlu göçleri… Bütün bu göçler peygamberimiz (SAV) efendimizin hicreti gibidir. Anadolu’ya göç edip buraları artık vatan edinen Balkanlar için Anadolu toprağı kutsaldır. Balkanlarda vatan ve bayrak o kadar önemlidir ki, şöyle bir söz Balkanlarda çok kullanılır. BİZDEN SAĞCI DA ÇIKAR SOLCU DA AMA VATAN HAİNİ ASLA …
CHP artık Atatürk’ün partisi değildir
Bugün CHP’de siyaset yapan ve CHP’ye gönül veren pek çok Balkanlı vardır. Bunun en önemli sebebi CHP’yi kuran Atatürk’e saygıdır. Ancak maalesef bugünkü CHP ile Atatürk’ün kurduğu CHP arasında çok şeyler değişmiştir.
Balkanların asla tahammül edemeyeceği kırmızı çizgisi vatanın birliği ve bekasıdır. Türkiye Cumhuriyetini bölmeye çalışan ve sözde Kürdistan hayalleri kuran PKK yandaşları ile ortak siyaset yapanları Balkanlar asla affetmez. Böyle bir şeyi Atatürk’ün kurduğu parti değil tamamen değişmiş başka bir parti yapabilir. Balkanlar da bu oyuna gelmezler.
Balkanlara verilen hizmetler
Türkiye Cumhuriyeti devleti AK Parti hükümetleri ile birlikte Balkanlarda TİKA, Yunus Emre Enstitüleri, Yurtdışı Türkler ve Akraba toplulukları başkanlığı, Maarif vakfı, TRT, Dışişleri bakanlığı ile önemli hizmetler götürmüştür ve götürmeye devam etmektedir. Özellikle TİKA Balkanlarda çok tanınan ve sevilen bir kurumumuzdur.
Rozetçi değil gerçek Atatürkçü olmak
CHP’liler Atatürkçüyüz derler ya aslında onlar rozetçi Atatürkçüdürler. Sadece ceketlerindeki Atatürk rozeti ile Atatürkçü olunmaz. Atatürk’ün okuduğu Makedonya’nın Manastır şehrindeki askeri liseyi onaran ve oradaki Atatürk müzesini restore eden AK Parti hükümetidir. Yine aynı şekilde Makedonya’nın Merkez Jupa kasabası Kocacık köyündeki Atatürk’ün babası Ali Rıza Efendi ’inin doğduğu ev i restore eden de AK Parti hükümetlerinde TİKA olmuştur.
Bilge Kral Alija’nın emaneti
Balkanlarda en önemli isimlerden biri kuşkusuz rahmetli Alija (Aliya) İzzet Begoviçtir. Sadece Boşnaklar değil tüm Balkanlar onu saygıyla yâd eder. Alija Balkanlarda Bilge kral olarak bilinir. Ölüm döşeğinde iken Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan havada uçağın rotasını değiştirip Bosna’ya gitmiş ve vefat etmeden kısa bir süre önce kendisini hastanede ziyaret etmiştir. Rahmetli ölüm döşeğinde Tayyip beyin elini tutar ve Bosna’yı sana emanet ediyorum, der. Bu çok önemli bir emanettir.
Balkanlara yapılan yatırımlar
AK Parti hükümetlerince Balkanlarda önemli yatırımlar yapılıyor. Bugün Kosova’nın başkenti Priştine’deki Âdem Yaşari havalimanının işletmesini Türk firması Limak işletmektedir. Makedonya’nın başkenti Üsküp ve Ohri havalimanlarını ise başka bir Türk firması TAV işletmektedir. Balkanlarda Ziraat Bankamız, Halk Bankamız, TEB, Çalık grubuna ait BKT bankası, iş bankamız hizmetler veriyor. Kosova’da Afyonlu özerler grup isimli bir işletmecimiz 500 kişilik Balkan plastik fabrikasını çalıştırıyor. Arnavutluk’un Eagle Mobile telekomiskasyon şirketi Türk firması Çalık’a ait. Balkanlarda Türk hastaneleri var. Sırbistan’da Türk 5 yıldızlı Türk oteli var. Arnavutluk’ta Kürüm demir çelik firmamız var. İnşaat, alt yapı ve yol çalışmalarında ENKA var. Özetle Balkanlarda Türkiye ticaret ve yatırım olarak ön sıralarda.
AK Parti Balkanlarda kuruldu
Bazı Balkanlı hemşerilerimiz AK Partiyi sevmeyebilir hatta kızabilir. Saygı duyuyorum. Ama onlar sevdikleri şeyler içinde vatanın bölünmez bütünlüğünün ne kadar önemli olduğunu unutmasınlar. Vatanın dışındaki her şeyin teferruat olduğunu hatırlasınlar. Bu arada o kızdıkları AK Partinin de Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın Pınarhisar hapishaneden çıkar çıkmaz Makedonya’ya gittiğini ve partinin temellerini de Makedonya’da attığını bilsinler. Yani anlayacağınız AK Parti Makedonya’da (Balkanlarda) doğmuştur.
Besa Bes sözü
Arnavutlarda çok bilinen ve oldukça önemsenen bir yemin vardır. Bu yeminin ismi “BESA BES” tir. Besa Bes, yani sözüm söz demektir ki, bu söz verildiğinde kelle gider ama söz yerine gelir. Türk edebiyatının en önemli edebiyatçılarından olan Arnavut kökenli Şemsettin Sami, Türk edebiyatı tarihinde “ilk yerli roman” olma özelliğine sahip olan “Taaşşuk-ı Talat ve Fıtnat adlı eserinde Besa yahut ahde Vefa: Yemini için oğlunu öldürmek zorunda kalan bir babanın trajedisi ele almıştır. İşte Balkanlar şimdi bir söz vermelidir. Türkiye için, hizmetlerin devamı için, Beka için Besa Bes demelidir.
* RİFAT SAİT
24.Dönem AK Parti İzmir milletvekili (http://www.akparti.org.tr/tbmm/ozgecmis/23653 )
Balkan Günlüğü Gazetesi Başyazarı (www.balkangunlugu.com )
İzmir ATİK İstişare Konseyi Başkanı (http://www.izmir.atikuemp.com/btkb.php?bl=2 )
BASAM (Balkan Stratejik Araştırmalar Merkezi) Başkanı (http://www.basam.org.tr/ )
Mail: rifatsait@gmail.com
Linkedin: www.linkedin.com/in/rifat-sait-b54b0980/ Twitter https://twitter.com/saitrifat
Facebook : www.facebook.com/rifat.sait İnstagram : https://www.instagram.com/rifat.sait/
BALKAN YEMEKLERİ
17 saat önceHABERLER
9 gün önceKÖŞE YAZARLARI
19 gün önceHABERLER
05 Kasım 2024