Yazı dizime başladığımdan beri pek çok soruyu cevapladım. İnternet ortamından gazetemizi her hafta takip eden okuyucu sayımızda artışların olması oldukça sevindiricidir. Çeçenlerin de yazı dizim için düşüncelerini mail yoluyla yazmaları, Çeçenistan’daki son gelişmeler hakkında fikir beyan etmeleri doğru bir konuyu yazı dizisi olarak seçtiğimin nişanesidir. Beni en çok memnun eden şey de, Çeçen direniş tarihinin sadece Şeyh Şamil’den bu yana başlamadığını makalelerimi okuduktan sonra birde kendi araştırmaları ile aynı fikirde olan okuyucularımızın bana ulaşmalarıdır. Bu konuda desteğini esirgemeyen Kafkas coğrafyasına hakim olan Dr. Hasan Oktay hocama teşekkürü bir borç bilirim.
DUDAYEV’Lİ SON YILLAR
“Yalnız Kurt” grubunun lideri Salman Rudayev, 1996 yılının Ocak ayında Kızılyar’a baskın düzenleyerek yüzlerce kişiyi esir aldı. Aynı yıl içerisinde Çeçenistan’ın başkenti Grozni’de bağımsızlık yanlısı Çeçenler, Rus güçlerinin ayrılması isteğiyle gösteriler başlattı. Gösterilere binlerce Çeçen direnişçi katıldı. Tüm bu yaşanılanların sonucunda 21.Nisan.1996 yılında Çeçenistan Devlet Başkanı Cahar Dudayev şehit edildi. Dudayev’in ölümünün ardından savaşın bitmesi, Rus askerinin Çeçenistan’dan çıkarılması, uluslararası prensipler doğrultusunda devletlerarası bir resmi anlaşma yapılmasına hazırlık hususunda Hasavyurt Sözleşmeleri imzalandı. Bağımsız devletin anayasasına uygun olarak, uluslararası kuruluşların, dünyanın 60 ülkesinden gelmiş olan bağımsız gazetecilerin ve gözlemcilerin gözetiminde, ÇİC başkanlık parlamento seçimleri yapıldı ve Aslan Mashadov başkan seçildi.
ÇEÇENİSTAN’DA MASHADOVLU YILLAR
Hasavyurt Sözleşmelerinin geliştirilmesi anlamında; “RF ve ÇİC arasında barış ve karşılıklı ilişkilerin prensiplerine dair anlaşma” imzalandı. Anlaşma, iki devletin başkanları; Boris Yeltsin (RF) ve Aslan Mashadov (ÇİC) tarafından imzalanmış olup, Rusya ile Çeçenistan İçkeriya Cumhuriyeti ilişkilerine (uluslararası hukuk ve ilke ve esasları doğrultusunda) devletlerararası resmi statü kazandırdı. “RF ve ÇİC arasında barış ve karşılıklı ilişkilerin prensiplerine dair anlaşma”, ÇİC parlamentosu tarafından onaylandı. Rusya Federasyonu ile bir dizi başka anlaşmalar da imzalanmıştı. Bunların arasında (Çeçenistan İçkeriya Cumhuriyeti’nin bağımsız devlet statüsünü hukuken sağlamlaştıran) gümrük alanında işbirliği gibi anlaşması da vardır. Günümüzde Rusya Federasyonu, uluslararası hukuk ilkelerini ihlal ederek, ÇİC’ne karşı siyasi, ekonomik ve askeri abluka uygulamaktadır; ayrıca savaş sırasında Çeçen devletine vurulan maddi zararın tazmini ile ilgili olarak üstlenmiş olduğu yükümlülüklerin yerine getirilmesi de her vesileyle ertelenmektedir. Bunun ardından ÇİC Dışişleri Bakanlığı, Rusya Federasyonu ile Çeçen İçkeriya Cumhuriyeti arasında resmi diplomatik ilişkiler kurulması önerisini içeren resmi notayı RF Dışişleri Bakanlığı’na iletti. 1999 yılında Rusya’nın çeşitli bölgelerinde ve Dağıstan’da meydana gelen esrarengiz bombalama olaylarında 250 kişi öldü. Rusya bu olaylardan Çeçenleri sorumlu tutarak askeri harekâta başladı. Ancak daha sonra patlamaların Rus gizli haber alma örgütü FSB (KGB) tarafından gerçekleştirildiği ortaya çıktı.
BALKAN YEMEKLERİ
2 gün önceHABERLER
5 gün önceHABERLER
10 gün önceBALKAN YEMEKLERİ
18 gün önceHABERLER
27 gün önce