DOLAR 32,8826 -0.25%
EURO 35,1821 -0.54%
ALTIN 2.449,68-0,30
BITCOIN 1986728-2.02551%
İzmir
30°

AÇIK

SABAHA KALAN SÜRE

Barış Türkiye ve Sırbistan’ın görevi
144 okunma

Barış Türkiye ve Sırbistan’ın görevi

ABONE OL
20/04/2015 21:11
Barış Türkiye ve Sırbistan’ın görevi
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Siyaset, Ekonomi ve Toplumsal Araştırmalar Vakfı’nın (SETA) çıkardığı Insight Turkey dergisi, Sırbistan’ın başkenti Belgrad’da “21. Yüzyılda Türkiye ve Sırbistan” isimli bir konferans düzenledi. Başbakan Başmüşaviri Gökhan Çetinsaya ve Al Sharq Forum Araştırma Direktörü Galip Dalay’ın yanısıra önemli Türk ve Sırp araştırmacılar konferansta iki ülke arasındaki ilişkileri değerlendirdi.

 

 

BELGRAD/BALKAN GÜNLÜĞÜ

Siyaset, Ekonomi ve Toplumsal Araştırmalar Vakfı’nın (SETA) çıkardığı Insight Turkey dergisi, Sırbistan’ın başkenti Belgrad’da “21. Yüzyılda Türkiye ve Sırbistan” isimli bir konferans düzenledi. Başbakan Başmüşaviri Gökhan Çetinsaya, Türkiye’nin şu anki problemlerinin tarihi temellerine bakmak gerektiğini söyledi. “Türkiye’nin Batı’ya bakan politikaları ve 19. yüzyıldaki batılılaşma, Türkiye’nin Batı devlet sistemine entegrasyonuna bağlı kalmasına neden oldu” dedi. www.aljazeera.com sitesindeki habere göre; Soğuk Savaş’ın bitmesiyle birlikte Türkiye’nin etrafında yeni bir uluslararası ve jeostratejik bir sistem oluştuğunu söyleyen Çetinsaya şöyle konuştu: “Ortadoğu, Kafkaslar ve Balkanlar’da yeni bir komşu haritası ve güç yapısı oluştu. Türkiye Avrasya’da öncü bir kuvvete dönüştü. Türkiye’nin tehdit ve uluslararası ilişkiler algısı değişti. Bu fırsat yarattığı gibi yeni riskler de getiriyor.”

Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun “Tarihi normalleştirebiliriz” dediğini aktaran Çetinsaya, “Tarihin 5 bin yıllık akışına baktığımızda son 200 yılın normal olmadığını, istisna olduğunu görebiliriz. Barış, istikrar ve refahı bölgemizde ve ülkelerimizde sağlayabiliriz. Bölgemiz ve dünyanın kaderi bu. Kanımca bu Türkiye ve Sırbistan’ın görevidir” dedi.

 

ARNAVUTLAR RAHATSIZ

 

Siyasi analist Dusan Janjic, Kosova’daki çalkantılı ortam hakkında konuştu. Dusan Janjic, “Kosova, Sırbistan için çok önemli bir mesele. Beş yıl önce diyalog ve normalleşme başladı. Nüfus mübadelesi ve çatışmalar oldu. Arnavutların yüzde 70’i Kosova’daki durumdan rahatsız. Pek çok Arnavut genç, ülkeden kaçıyor” dedi

 

HEPİMİZ AYNI TEKNEDEYİZ

 

Belgrad Üniversitesi’nde Siyaset Bilimi Bölümü’nde ders veren akademisyen Dragan Simic, Sırbistan’ın dış siyaset perspektifi ve önceliklerini anlattı:

“ABD, Rusya, Çin gibi büyük güçlere karşı dengeli yaklaşıyoruz. Kosova 2008’de bağımsızlığını ilan etti. Buna Sırbistan’ın politikaları neden oldu. Neden böyle bir politika izlediler, bilmiyorum. Dış politikamız, iç siyaset ve ekonomimizin sonucu. Siyasiler Kosova’yı tanımayacağız diyor ama hepimiz aynı teknedeyiz.”

 

 

 

 

 

 

    En az 10 karakter gerekli