(BASAM) Balkan Stratejik Araştırmalar Merkezi olarak; Türkiye Cumhuriyeti ile Avrupa Birliği ortak finansmanıyla hayata geçirilen ve İçişleri Bakanlığı Dernekler Dairesi Başkanlığı tarafından yürütülen Kamu- Sivil Toplum Kuruluşu (STK) İşbirliği Projesi kapsamında 20 pilot ilde gerçekleştirilecek Sivil Toplum Günleri’nin 4’üncüsü İzmir’de yapılan etkiliğe BASAM Başkanımız AK Parti 24. Dönem İzmir Milletvekili Rıfat Sait katıldır.Etkinliğe; İzmir Vali Yardımcısı Mustafa Yıldız, İzmir İl Dernekler Müdürü Turgay Esen, İzmir Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürü Nesim Tanğlay ve çok sayıda kamu görevlisi ile sivil toplum kuruluşu temsilcisi katıldı. İki gün sürecek Sivil Toplum Günleri etkinliğinin ilk gününde kamu sektörü ve sivil toplum arasındaki iş birliğinin mevcut durumunun değerlendirileceği bir panel düzenlendi. Panelde, söz konusu işbirliğinin önündeki engelleri belirlemek; bu engelleri aşmak için çözüm önerilerini sunmak ve iyi uygulama örnekleri paylaşmak üzere sivil toplum ve kamu sektörünün temsilcileri konuşmacı olarak yer aldı. Katılımcılar atölye çalışmaları aracılığıyla STK’ların sorumlulukları ve yardım toplama; işbirliğinin güçlendirilmesine yönelik çözüm önerileri ve proje ortaklığı geliştirme; STK’ların sorunları ve ihtiyaçları ile kamu ve STK’lar arası iletişim ve diyalog konularında bölgelerine özel bir çalışma gerçekleştirip, yol haritası ortaya koyacak.
HEDEF GÜÇLÜ İLETİŞİM
Sivil toplum kuruluşları ve kamu sektörü temsilcilerinin görüş alışverişinde bulunmasına, birbirlerinin çalışma dinamiklerini anlamasına, yerel düzeyde ileriye dönük etkileşimlerde istifade edilebilecek verimli iş birliği yolları ve iletişim kanalları geliştirmeye yönelik bir platform olarak tasarlanan Sivil Toplum Günleri’nde, il genelinde faaliyetlerini sürdüren STK’ların çalışmalarını tanıtabileceği oturumlar da düzenlendi. Kamu-STK İşbirliği Projesi, Sivil Toplum Günleri’yle İzmir’den Mardin’e; Sivas’tan, Çanakkale’ye toplam 20 ilde kamu ve sivil toplum kuruluşlarından 2 bin temsilcinin güçlü bir iletişim için bir araya gelmesi hedefleniyor. Kamu-STK İşbirliği Projesi’nde aynı zamanda yerel ve merkezi düzeyde kamu personeline yönelik bir dizi kapasite geliştirme çalışması da düzenleniyor. Bu çalışmalarla etkin iletişim ve işbirliğinin güçlendirilmesi yolunda önemli adımlar atılması planlanıyor. Bir otelde düzenlenen toplantıda yaptığı konuşmada, projenin geçen yılın aralık ayında resmi olarak start aldığını hatırlatan İzmir Dernekler Müdürü Turgay Esen, “Türkiye çapında sürdürmüş olduğu AB projesinde temel hedef kamu kurumlarının STK’lara daha iyi hizmeti nasıl verebiliriz diye konuşmak. Kamu kurumlarımızın ve STK’ların birbirlerini tanıma ve bu alanda nasıl daha güzel sonuçlar elde edebiliriz üzerine çalışılacak” dedi.
AB ÜLKELERİ ZİYARET EDİLECEK
Projenin faaliyetlerinin oldukça zengin ve kapsamlı olduğunu kaydeden İçişleri Bakanlığı Dernekler Dairesi Başkan Yardımcısı Ali Gökay, “Bugüne kadar 700’e yakın kamu görevlisine eğitimler verildi. Bir de Sivil Toplum Günleri etkinliğimiz var. 20 pilot ilde düzenleniyor. Bugün burada 4’üncüsünü düzenliyoruz. 2 bine yakın katılımcı bir araya gelip görüşecek, birlikte çözüm önerileri üretecekler. Proje kapsamında 6 AB ülkesine seyahat gerçekleştirilecek. 100 kişilik katılımcı ile AB’nin önde gelen ülkelerinin sivil toplum yapısı incelenecek. Bize faydalı olabileceğini düşündüğümüz değişiklikler olursa hükümetin uygun görmesi halinde hayata geçirilecek. İlk yılını tamamladık. Daha ziyade hazırlık çalışmaları gibi oldu. İkinci yılda yoğun bir çalışma bizi bekliyor. Bu iki günlük süreçte sizden beklentimiz aktif olmanız, faydalı şekilde tartışmanız, bu alanda bizi yükseklere taşıyacak bilgilerin ortaya çıkmasını sağlamanızdır” ifadelerini kullandı.
BİLGİ MERKEZİ KURULACAK
Dernekler Müdürlüğü Teknik Destek Ekibi’nden Hakkı Çamur ise, proje hakkında detaylı bilgiler vererek, “Projenin uzun vadedeki hedefi daha demokratik ve katılımcı bir politika üretme sürecine STK’ları dahil etmek. İki yıl sonunda ise beklentimiz şu; hem merkezi hem yerel düzeyde STK ile iletişimde kilit rol oynayan kamu kurumlarının kapasitelerini artırmak. Bu amaca ulaşmak için üç temel beklentimiz var. Biri kamu kurumu görevlileri arasında STK’nın fonksiyonu nedir, kamu görevlileri olarak STK’lar ile iletişimimizi nasıl artırırız? Projenin önemli bir birleşeni var. Merkezi düzeyde de işbirliğini artıracak mekanizmaları kurmak. Üçüncü beklentimiz ise STK’ların karar alma süreçlerine nasıl dahil ederiz? Kamu görevlileri olarak burada bize büyük sorumluluklar düşmekte. Ağırlıklı olarak eğitim odaklı bir proje bu. Bu eğitimlerin tasarlanmasına çok önem verdik. Sivil toplum günleri eğitimi de projenin önemli bir ayağını oluşturuyor. 6 adet AB ülkesine yurtdışı ziyareti yapacağız. Yerelde uygulanış iyi uygulama örneklerini buraya getirmeyi ya da bizdekileri oraya götürmeyi hedefliyoruz. Çünkü bu tek taraflı bir iş değil. Bir STK veya kamu kurumlarının temsilcilerinin ilgi duyabileceği bütün dokümanların, şablonların, raporların olduğu bir bilgi merkezi kuracağız. Büyükçe bir yapı planlıyoruz bu kapsamda” şeklinde konuştu. Panel ve oturumların yapılacağı etkinlik bugün sona erecek.
İlkses Gazetesi
ARAŞTIRMA-İNCELEME
1 gün önceBALKAN YEMEKLERİ
3 gün önceBALKAN YEMEKLERİ
3 gün önceHABERLER
5 gün önceHABERLER
10 gün önce