DOLAR 34,5387 0.16%
EURO 36,0149 -0.62%
ALTIN 3.004,411,45
BITCOIN 34253331.66269%
İzmir
18°

PARÇALI BULUTLU

06:23

SABAHA KALAN SÜRE

142 okunma

“Batı Balkanlar ve Türkiye’de İfade Özgürlüğü ve Medya” Brüksel’de tartışıldı

ABONE OL
11/05/2011 22:00
0

BEĞENDİM

ABONE OL

CIMG0228_Avrupa Batı Trakya Türk Federasyonu (ABTTF), 6 Mayıs 2011 tarihinde “Batı Balkanlar ve Türkiye’de İfade Özgürlüğü ve Medya” başlıklı konferansa katıldı. Avrupa Birliği Komisyonu’nun ev sahipliğinde gerçekleştirilen “Speak-Up” (Sesini Yükselt) temalı konferansa Batı Trakya Türk Azınlığı’nı temsilen ABTTF Uluslararası Çalışmalar ve Lobi Grubu üyesi Ali Türkelli katıldı.

 

 

 

 

 

 

 

 

Demokrasi ve özgürlüğün önemine değinerek başladığı konuşmasında Avrupa Parlamentosu Başkanı Jerry Buzek, serbest piyasa ekonomisinin korunmasında devletin sahip olduğu role benzer şekilde devletin çoğulcu medyayı koruması gerektiğini ifade etti.

AP Başkanı Buzek’ten sonra söz alan Avrupa Birliği Komisyonu Başkan Yardımcısı Neelie Kroes, üye ülkelerin ifade özgürlüğüne ilişkin tüm uluslararası antlaşmaları onayladığını, Avrupa Parlamentosu’nun ve AB Komisyonu’nun hiçbir yasanın ifade özgürlüğünü kısıtlamasına müsaade etmeyeceğini ifade etti.

Genişleme ve Komşu Ülkeler Politikasından Sorumlu AB Komiseri Stefan Füle ise ifade özgürlüğü üzerindeki siyasi baskının kaldırılması gerektiğini ve bunu yapmanın yolunun da güçlü bir yasal çerçeve belirlemekle olacağını ifade etti. Bu konuda dengenin korunmasının çok önemli olduğunu belirten Füle, hakareti önlemeye çalışırken basın özgürlüğünün feda edilmemesi gerektiğini bildirdi.   Yasaların uygulanışının da en az yasaların kendisi kadar önemli olduğunu açıklayan Füle, bu konuda daha fazla hassasiyet gösterilmesi çağrısında bulundu.

AGİT Medya Özgürlüğü Temsilcisi Dunja Mijatovic, İstanbul’dan henüz döndüğünü ifade ederek ifade ve medya özgürlüğü konusunda Türkiye’de edindiği izlenimleri katılımcılar ile paylaştı. “Sorumluluk” kelimenin genellikle başta devletleri ve hükümetleri eleştirmemek anlamına geldiğini kaydeden Mijatovic,  “sorumluluk”tan sonra bir diğer sorunun da “denge” olduğunu söyledi. Medyanın görevinin hataları ortaya çıkarmak olduğunu ve medyanın ‘dengeli’ değil direkt, cesur ve araştırmacı olması gerektiğini belirten Mijatovic, hükümetlerin medyanın kendilerine ait olmadığını anlamaları gerektiğini söyledi.  

Mijatovic, Gündem ve Millet ile ilgili süreci yakında takip ettiklerini söyledi

AGİT Medya Özgürlüğü Temsilcisi Dunja Mijatovis ile görüşen Ali Türkelli, Dunja Mijatovic’e Millet ve Gündem gazeteleri ile ilgili son gelişmeler konusunda bilgi verdi. Mijatovic ise konuyla çok yakından ilgilendiğini ve her şeyin farkında olarak meselenin ayrıntılarına vakıf olduğunu belirtti. Azınlıkların kendilerini ifade etmesinin çok ama çok önemli olduğunu kaydeden Mijatovic, Yunan yetkililerden Yunan Ulusal Radyo ve Televizyon Kurulu’nun (ESR) KRAL FM ile ilgili kararına ilk cevabın geldiğini ancak Gündem ve Millet gazeteleriyle ilgili herhangi bir cevap alamadıklarını ve beklediklerini belirtti.  

Ali Türkelli SEEMO Genel Sekreteri ile görüştü

SEEMO Genel Sekreteri Oliver Vujovic ile de görüşen Türkelli, SEEMO olarak Gündem ve Millet’e kesilen aşırı cezalar ile ilgili yayımladıkları basın için teşekkür etti. Türkelli, Batı Trakya Türk Azınlığı’nın diğer sorunları hakkında da Vujovic’i ayrıca bilgilendirdi.

 

 

 

 

 

 

    En az 10 karakter gerekli


    HIZLI YORUM YAP