Bilkent Üniversitesi’nde Türk Dünyası Araştırmaları Topluluğu (TÜDAT), Batı Trakya Türk-leri Dayanışma Derneği (BTTDD) Gençlik Kolları ve Ankara Keçiören Belediyesi tarafından ortaklaşa “Yunanistan ve AB’nin Demokrasi Dersi: Batı Trakya” konulu panel düzenlendi.
Panele katılım İstanbul ve Ankara’da öğrenim gören Batı Trakya Türkleri ağırlıklı olmak üzere oldukça yüksek oldu. TÜRKSAM Balkan Uzmanı Gözde Kılıç Yaşın’ın oturum başkanlığı yaptığı panel, Dış Türklerden Sorumlu Devlet Bakanı Müsteşarı Birol Dok’un açılış konuşması ile başladı. Ardından Keçiören Belediye Başkanlığı Dış İlişkiler Müdürü Mustafa Araç ile Türk Ocakları Genel Merkezi’nden Yard. Doç. Dr. Bülent Aksoy açılış konuşmalarını gerçekleştirdiler.
Panelin ilk oturumunda Batı Trakya Türkleri Dayanışma Derneği (BTTDD) Genel Başkanı Fer-ruh Özkan, Batı Trakya Türk Azınlığı Danışma Kurulu (BTTADK) Başkanı ve İskeçe Seçilmiş Müftüsü Ahmet Mete ile ABTTF Başkanı Halit Habipoğlu, AB üye ülkesi Yunanistan’da Batı Trakya Türk Azınlığı’nın sorunlarını demokrasi kavramı temelinde tartıştılar.
Öteki olarak gösteriliyor
İlk konuşmacı olarak söz alan BTTADK Başkanı ve İskeçe Seçilmiş Müftüsü Ahmet Mete, Lozan Antlaşması ile Yunanistan’a bırakılan Batı Trakya Türk Azınlığı’nın statüsü ve haklarının Antlaşma ile korunduğunu ifade etti. Ardından ABTTF Başkanı Halit Habipoğlu, Batı Trakya Türk Azınlığı’na yönelik devlet baskısı nedeni ile binlerce Batı Trakya Türk’ünün Yunanistan’ı terk etmek mecburiyetinde kaldığını, ağırlıklı olarak Almanya olmak üzere Avrupa’nın çeşitli ülkelerine göç eden Batı Trakya Türklerinin dernekler kurarak örgütlendiklerini söyledi. Habipoğlu, öteki olarak gösterilen Azınlık’ın hedef gösterme ve ayrımcı uygulamalar nedeni ile çeşitli zorluklarla karşılaştığını ifade etti. Giderek artan oranda sözlü ve fiziki saldırılara örnek olarak Habipoğlu, Ramazan ayında Koyunköy davulcusuna yapılan sözlü saldırıdan bahsetmekle birlikte azınlık basın kuruluşlarına yönelik ırkçı eğilimden örnekler verdi.
İlk oturumun son konuşmacısı olarak söz alan BTTDD Genel Başkanı Ferruh Özkan da demokrasi kavramının tanımı çerçevesinde uluslararası antlaşmalar ile hakları garanti altına alınan Türk Azınlık için gerçek bir demokrasiden bahsedilemeyeceğini belirtti. Özkan, BTTADK ve ABTTF ile birlikte Yunanistan’da Türk Azınlık için demokrasinin yeniden inşa edilmesi için çeşitli platformlarda çalışmada bulunduklarını not ederek BTTDD’nin çalışmaları hakkında bilgi verdi.
BALKAN YEMEKLERİ
2 gün önceHABERLER
5 gün önceHABERLER
10 gün önceBALKAN YEMEKLERİ
18 gün önceHABERLER
27 gün önce