Batı Trakya Türk Azınlığı, 29 Ocak 1988 tarihinde “Yunanistan’da Türk yoktur” diyen yönetime karşı çıkmış, “Türküz!” diyerek sokağa çıkmıştır. Polisin müdahale ettiği protesto gösterisinde pekçok Batı Trakya Türkü yaralanmıştır. 29 Ocak 1988 tarihinde polisin sert müdahalesi ile karşılaşan ancak tüm siyasi ve toplumsal baskı karşısında yılmayan Batı Trakya Türk Azınlığı, 29 Ocak 1990 tarihinde yaşanan olaylara tepkisini göstermek amacı ile sokağa çıkmış, ancak yine polisin müdahalesi ile karşılaşmıştır. Yunanistan tarihine kara bir sayfa olarak geçen 29 Ocak tarihi, Batı Trakya Türk Azınlığı’nın tek yürek ve tek bir ses olarak sokağa döküldüğü bir gün olarak Milli Direniş Günü olarak kutlanmaya başlanmıştır. Batı Trakya Türk Azınlığı’nın 25. yılını kutlayacağı 29 Ocak Milli Direniş Günü’nde Batı Trakya Türk Azınlığı “Türk” olduğunu bir kez daha hep bir ağızdan haykıracak.
29 Ocak 1988 olaylarının ardından Batı Trakya Türk Azınlığı’nın sesini uluslararası alanda duyurmak amacı ile kurulan Avrupa Batı Trakya Türk Federasyonu(ABTTF), Milli Direniş Günü’nün 25. yılında Yunan Hükümeti’nin Batı Trakya Türk Azınlığı’nın eğitim ve din alanında sahip olduğu özerk yapıyı tahrip eden tüm uygulamalara karşı çıktığını açıkça belirtmektedir. ABTTF, Yunan Hükümeti’nden Yunan Anayasası ve ulusal yasalar ile Yunanistan’ın taraf olduğu ikili ve uluslararası anlaşmalardan doğan tüm yükümlülüklerini eksiksiz olarak uygulamasını talep etmektedir.
ABTTF, Batı Trakya Türk Azınlığı’nın Lozan Barış Anlaşması çerçevesinde kendi okullarını kurma ve yönetme hakkına sahip olduğunu hatırlatarak anadilde öğrenim hakkını ihlal eden ve Batı Trakya Türk Azınlığı’nın taleplerini görmezden gelen Yunan Hükümeti’nden Batı Trakya Türk Azınlığı’na üye çocuklarımızın ana dillerinde öğrenim görecekleri iki dilli azınlık anaokulları kurulmasına izin vermesini talep etmektedir. Eğitim herkes için eşit bir haktır, anadilleri Türkçe olan çocuklarımız azınlık anaokullarında kendi dillerinde öğrenim görme hakkına sahip olmalıdır.
ABTTF, Yunan Hükümeti’nin Batı Trakya Türk Azınlığı’nın din alanındaki özerk yapısını tahrip eden her türlü uygulamaya karşı çıkmaktadır. Batı Trakya Türk Azınlığı’nın seçtiği müftüleri tanımayan Yunan Hükümeti, Batı Trakya’daki camilerde devlet eli ile atadığı müftülere bağlı olarak çalışacak imamlar görevlendirmek niyetindedir. 2007 yılında çıkartılan yasanın din ve vicdan özgürlüğüne aykırı olduğunun defalarca dile getirilmesine rağmen Yunan Hükümeti, bu defa yasada ek bir düzenlemeye giderek devlet tarafından atanacak imamların yalnızca camilerde değil devlet okullarında da görev yapmasını planlamaktadır. ABTTF, Batı Trakya Türk Azınlığı’nın din alanındaki özerk yapının tahrip edildiği bu yasaya karşı çıkmaktadır, devletin azınlığın din işlerine karışmamasını talep etmektedir.
Batı Trakya Türk Azınlığı Milli Direniş Günü’nün 25. yılında Yunan Hükümeti’nin haksız uygulamalarına “Dur!” demeli, demokrasinin kuralları çerçevesinde Batı Trakya Türk Azınlığı hakkı olanı talep etmelidir.
ABTTF olarak Batı Trakya Türk Azınlığı’mızın Milli Direniş Günü’nü kutlarız! Haklı mücadelemize tek bir ses ve yürek olarak devam edeceğimiz inancı ile Yunanistan’da, Türkiye’de, Avrupa’da ve dünyanın diğer farklı köşelerinde yaşayan tüm Batı Trakya Türklerinin Milli Direniş Günü’nü kutlarız!
ARAŞTIRMA-İNCELEME
21 saat önceBALKAN YEMEKLERİ
2 gün önceHABERLER
5 gün önceHABERLER
10 gün önceBALKAN YEMEKLERİ
18 gün önce