Saygıdeğer okurlarım; Yaklaşık 1 yılı aşkın bir süreden beri gazetemizin
bu köşesinde Rumeli’nin unutulmuş olan tarihsel ve kültürel olaylarını ve özellikle de yerel tarih ve kültürümüzü, geleneklerimizi ve anavatana göçü araştırarak bizden sonra gelecek olan evlatlarımıza miras bırakabilmek için Rumeli’nin dört bir tarafını yöre ayırt etmeden yazarak sizlerle paylaştım.
Biz Türkler; 3 kıtada hüküm sürmüş ve tarih yazmış olan ecdadın torunları olarak, maalesef kendi tarihimizi yazamadık ve okumayı sevmediğimiz için de öğrenemedik. Maalesef millet olarak kitap okumayı pek sevmiyoruz. Ne kadar üzüntü verici değil mi? Oysa tarihini, kültürünü ve geçmişini bilmeyen milletlerin güçlü olarak var olmaları imkânsızdır. Sizler günümüzde Makedonya’nın batısında yer alan, Mavrovo – Rostuşa Belediyesine bağlı ” PRİSOYNİTSA ( PRISOJNICA ) ” Köyü’nün ismini hiç duydunuz mu?
Sanırım pek çoğunuz duymamışsınızdır. Zira o kadar küçük bir köydür ki,
harita da bile zor bulunur. İzniniz olursa öncelikle bu köyde doğmuş büyümüş
Türkiye’ye göç etmiş ve yıllar sonra köyüne muhteşem bir Cami inşa ettiren İzmirli işadamı Sayın; Demir Tahiroğlu’na şükranlarımı sunuyorum. Bu şirin mi şirin, küçük mü küçük Rumeli köyünden Din-i İslam’a hizmet eden öyle muhterem bir zat yetişmiştir ki, okuyunca sizler bile hayrete düşeceksiniz.
DEBRELİ VİLDAN FAİK EFENDİ
Kendisi, adını Vildan Faik bin İslam ed-Debrevi olarak vermektedir.
İslam alimlerinden Ebul-Ula Mardin, Vildan Faik’in uzun yıllar Üsküdar’da oturduğu için Üsküdarlı Vildan Faik Efendi olarak meşhur olduğunu söylemiştir.
Makedonya’nın Manastır Vilayeti’nin Debre-i Bala Sancağı’na bağlı
Rekalar Kazası’nın Prisoynitsa ( Prısojnıca) köyünde Rumi 1269, Miladi 1853 tarihinde dünyaya gelmiştir. 8 yaşında iken babasıyla birlikte İstanbul-Üsküdar’a gelip Valide Atik Mahallesi’nde amcası Hoca Yakup Efendi’nin yanına yerleşti.
İlk tahsilini Ispartalı Hoca Hafız Sabri Efendi’den yaptıktan sonra, 12 yaşında Kuran’ı ezberledi. Rumi 1329, Miladi 1911’de Valide Sultan Dershanesi Müdürü oldu. Bu görevini 1914 yılına kadar sürdürmüştür. II. Meşrutiyet’ in ilanından sonra Meşrutiyet’i güçlendirmek için Arnavutluk İttihat Kulübü’nün ve Cemiyet-i İttihadiye’nin kararı ve Bab-ı Ali’nin tensihi ile Manastır ve İşkodra vilayetlerine gönderilerek Heyet-i Nasıha’nın başında iki ay vazife yapmıştır.
1838 yılında Askeri Toptaşı Rüştiyesi’nde Farsça ve Arapça hocalığı yapmıştır.
Zamanının büyük tefsir âlimlerindendir. 4 Temmuz 1925 yılında Üsküdar Hacı Hansa Hatun Mahallesi Selvilik Caddesi’ndeki evinde vefat etmiştir.
Allah’ın Rahmeti üzerine olsun ….
HABERLER
5 saat önceHABERLER
5 saat önceKÖŞE YAZARLARI
3 gün önceKÖŞE YAZARLARI
8 gün önceKÖŞE YAZARLARI
14 gün önce
Selamualeykum Allah cc razı olsuncalismalari yapanlardan ben torunu olarak dedemin hayatını bu çalışmalarla öğrenmiş bulunuyorum vefat ettigi adreste doğdum halen orada yasıyorum bu çalışmalarla doktora yapanlara vidan ef Hz lerinin himmeti üzerlerine olsun okuduğu kurani Kerim’in yapmış olduğu nahl süresinin manasindaki SIRRI âliyenin bereketi üzerinize üzerimize olsun ALLAH cc rahmet eylesin âmin
Saygıdeğer Vildan Yaşar Üsküdari ;
Merhum Dedenizi ve doğduğu köyü anlattığım bu makalemi
beğendiğinize inanın çok memnun oldum .
Sizin gibi duyarlı ve kadirşinas okurlarım olduğu için
bir kez daha Rabbime şükrettim .
İyi dilekleriniz ve dualarınız için teşekkür ederim .
İnşallah , belki bir gün görüşmek dileklerimle ,
Selam ve Saygılar sunarım .
İlber ŞİYAK
Araştırmacı – Yazar
Balkan Günlüğü Gazetesi
e-posta : ilbersiyak@hotmeil. com
Selamualeykum ilber bey debreli vildan Faik ef dedemdir yaşadığı ve hakka
Kavuştuğu evde dünyaya geldim ve halen orada yaşamaktadır.
Yüce yaradan sizden ve sizin gibi hak dostlarından razı olsun araştırmalarınızda
Yüce yaradan yar ve yardımcınız olsun ayrıca dedemin koyüne camii şerifi yaptıran İzmirli is sahibi Demir tahirogluna Rabbim ömrüne bereket versin dua
Selamlar Vildan Yasar Uskudari