AA
NEW YORK (AA) – Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreter Sözcü Yardımcısı Haq, günlük basın toplantısında gazetecilerin sorularını cevapladı.
Haq, Mescid-i Aksa’ya yapılan baskınla ilgili soru üzerine, “Kutsal yerlerle ilgili statükoyu değiştirmeye yönelik her türlü uğraşa karşıyız.” tabirini kullandı.
“Kudüs’teki öteki kutsal yerler üzere Mescid-i Aksa da kendi haline bırakılmalı ve yerler için mevcut dini otoriteler tarafından denetim edilmelidir.” diyen Haq, bu tıp davranışların “işi kolaylaştırmadığı” ve “aşırı derecede kışkırtıcı” olduğunu belirtti.
Filistin topraklarını gasbeden İsrailli kümeler, Musevilerin dini bayramı Tisha B’Av nedeniyle Aksa’ya geniş çaplı baskın düzenleme davetinde bulunmuştu. İsrail polisi müdafaasındaki yaklaşık 1600 fanatik Yahudi, işgal altındaki Doğu Kudüs’ün Eski Kent bölgesinde bulunan Mescid-i Aksa’nın avlusuna girdi.
Sabah saatlerinden itibaren Ulusal Güvenlik Bakanı aşırı sağcı Itamar Ben-Gvir ve İsrail Necef ve Celile Kalkınma Bakanı Yitzhak Wasserlauf’un yanı sıra fanatik Museviler, İsrail polisinin müdafaası altında Mescid-i Aksa’ya baskın düzenlemişti.
Kudüs İslami Vakıflar Yönetiminden yapılan açıklamada, Filistin topraklarını gasbeden binlerce İsraillinin gün içinde büyük kümeler halinde ve İsrail polisinin muhafazası altında Mescid-i Aksa’ya baskın düzenlediği belirtilmişti.
Ağustos başından beri Gazze’ye giden yardımların üçte biri engellendi
Öte yandan, Birleşmiş Milletler (BM) İnsani İşler Uyum Ofisi (OCHA), ağustos ayının başından bu yana Gazze’ye gönderilen yardımların yaklaşık üçte birinin İsrail tarafından engellendiğini duyurdu.
BM Genel Sekreter Sözcü Yardımcısı Farhan Haq, “OCHA, erişim kısıtlamalarının Gazze Şeridi’ndeki yüzbinlerce savunmasız beşere hayat kurtarıcı insani yardım ulaştırılmasını önemli halde engellemeye devam ettiğini söylüyor.” dedi.
“Toplamda ağustos ayının başından bu yana Gazze’deki yardım misyonlarının yaklaşık üçte biri İsrailli yetkililer tarafından engellendi.” diyen Haq, bu kısıtlamaların kümülatif tesirinin “ölüm, acı, açlık ve susuzlukla” karşı karşıya kalan beşerler ortasında devam eden bir “yoksunluk ve problem döngüsünü devam ettirdiğini” lisana getirdi.
Farhan Haq, 1-11 Ağustos tarihlerinde Gazze’nin kuzeyine gönderilen 85 insani yardım misyonundan sırf 34’üne İsrailli yetkililerce müsaade verildiğini, geri kalanının “güvenlik, lojistik yahut operasyonel nedenlerle reddedildiği, engellendiği yahut iptal edildiğini” aktardı.
Durumun Gazze’nin güneyinde de farklı olmadığını söyleyen Haq, burada da 122 yardım misyonundan yalnızca 63’ünün gereksinim sahibi Filistinlilere ulaştırılabildiğini kaydetti.
Sözcü Yardımcısı, bir İsrail gazetesinin, “İsrail ordusunun Gazze’deki askeri operasyonlarında Filistinli sivilleri insan kalkanı olarak kullandığı” istikametindeki argümanlarıyla ilgili ise şimdi bilgileri olmadığını söyledi.
Muhabir: Mücahit Oktay
KÖŞE YAZARLARI
2 gün önceKÖŞE YAZARLARI
7 gün önceKÖŞE YAZARLARI
13 gün önceBALKAN YEMEKLERİ
21 gün önceKÖŞE YAZARLARI
22 gün önce