DOLAR 32,7245 -0.12%
EURO 35,2867 0.52%
ALTIN 2.451,260,05
BITCOIN 20760514.3044%
İzmir
31°

AÇIK

SABAHA KALAN SÜRE

111 okunma

Bölünmüş kent Mostar’da seçimler başka bahara

ABONE OL
21/01/2013 22:00
0

BEĞENDİM

ABONE OL

bolunmus-kent-MostarBosna-Hersek Merkez Seçim Komisyonu, Mostar’da Ekim ayında yapılacak seçimleri, iktidardaki Boşnak Demokratik Hareket Partisi ve Hırvat Demokrat Birliği seçim yasasında orantılı temsile olanak sağlayacak şekilde reform yapana kadar erteledi.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

MOSTAR/Balkan Günlüğü

Anayasa Mahkemesi geçen Haziran ayında, Belediye Meclisi’ne şehirdeki altı seçim bölgesinin her birinden üçer delege seçilmesinin anayasaya aykırı olduğuna karar verdi. Yürürlükteki tüzüğe göre, 30 bin kişinin yaşadığı bir bölgeden de, 7 bin kişinin yaşadığı bir bölgeden de aynı sayıda delege seçiliyor. Mahkeme, bölgelerden gelen meclis üyesi sayısının seçmen sayısıyla orantılı olmadığına hüküm verdi ve altı ay içinde seçim yasasında değişiklik yapılmasını emretti. Mostar’da, Hırvat seçmen sayısı Boşnaklar’dan 12 bin fazla. 1992–95 savaşının sona ermesinden 17 yıl sonra, şehir Hırvat yoğunluklu Batı ile Boşnak yoğunluklu doğu kesimi arasında etnik açıdan bölünmüş durumda bulunuyor. Mostar’da iki elektrik şirketi, iki telefon şebekesi, iki posta idaresi, iki doğal gaz şirketi ve iki ünversite bulunuyor. Hırvat ve Boşnak öğrenciler ayrı derslere giriyor, farklı ders kitaplarından öğrenim görüyor ve sık sık spor karşılaşmalarında şiddete bulaşıyor. Etnik bölünmüşlük kurumsal bir bölünmüşlüğe dönüşerek, milliyetçi oyları kaybetmemek için her iki iktidar partisinin de uzlaşmaya istekli olmadığı bir siyasi çıkmaza yol açıyor. 2004 yılında Yüksek Temsilci Paddy Ashdown, Mostar’ın o zamanki altı belediyesini lağvederek bunların yerine iki seçim bölgesi oluşturdu. Bu hareket tek bir yönetim oluşturulmasına yol açmasına karşın, etnik birlikte yaşamın önünü açmada veya kurumsal bölünmüşlüğe son vermede başarılı olamadı. Belediye Meclisi’nin Hırvat başkanlarından Marinko Gilja, Mostar’ın Bosna’da Hırvatların çoğunluk oluşturmalarına karşın bunu avantajlarına kullanamadığı tek şehir olduğunu söylüyor. Gilja, “Siyasiler çıkmaza girdi. Bu sorunun, aslında tüzüğü hazırlamış olan uluslararası toplum tarafından çözülmesi gerektiğine inanıyorum” dedi. Uluslararası toplum 2004 yılından bu yana Mostar tüzüğüyle ilgili görüşmelerde danışmanlık rolü oynadı ve tekrar bir çözüm dayatacağına dair hiçbir işaret vermedi. Yabancı diplomatlar, Mostar’ın büyük ihtimalle bu sonbaharda, görevdeki Belediye Başkanı ve meclis üyelerinin görev süresi Kasım ayında sona erene kadar yerel bir yönetimi olmayacağını söyledi.

Bosna-Hersek Merkez Seçim Komisyonu, Mostar’da Ekim ayında yapılacak seçimleri, iktidardaki Boşnak Demokratik Hareket Partisi ve Hırvat Demokrat Birliği seçim yasasında orantılı temsile olanak sağlayacak şekilde reform yapana kadar erteledi.

    En az 10 karakter gerekli