Bosna’daki Hristiyan azınlıkların yaşadığı ve “Küçük Avrupa” olarak adlandırılan Prnjavor kentindeki ibadethanenin üyeleri, Bosna Hersek’teki Ukraynalılar ile ilgili bilgi verdi.
Dedesinin 1902 yılında Ukrayna’nın Galiçya kentinden Bosna Hersek’e göç ettiğini ifade eden Blotni, “Kim kendine ait olanı unutursa hayatında mutluluğa yer yoktur.” ifadesini kullandı.
Blotni, “Ukrayna’da olup bitenleri takip ediyorum. Baba her zaman, ‘Tanrı’nın olmadığı yerde, şeytan hükümdar olur’ derdi. Bu yüzden her iki tarafın tüm politikacılarının Tanrı’ya dönmelerini ve sevginin hakim olmasını istiyorum.” dedi.
Yaşananlardan dolayı üzgün olduğunu belirten Blotni, “Aklın hükmetmesini ümit ediyorum. Bosna’da yaşadığımız halde kendimize ait olan her şeye sahip çıkıyoruz. İlkokula başlayana kadar Boşnakça konuşamıyordum, sadece Ukraynaca biliyordum. Dilimize sahip çıktığımız için mutluyum.” diye konuştu.
Ukrayna ve Rusya arasında çıkan krizde mantıklı sebeplerin olmadığını dile getiren Blotni, “Konuştukları dil bile neredeyse aynı. Yaşananları anlamak mümkün değil.” değerlendirmesinde bulundu.
Blotni, “Ukraynalılar ile bir araya geliyor olmaktan mutluluk duyuyorum. Özellikle 120 yıldır burada yaşayan ve Ukraynacayı koruyan kişileri görmek çok güzel. Ukrayna’da akrabalarım olmadığı ve oraya hiç gidemediğim için üzgünüm.” ifadelerini kullandı.
“Eşimle birlikte Prnjavor şehrinde yaşamaktan mutluyuz.” diyen Slavica Blotni, şöyle devam etti:
“Burada azınlık olabiliriz ama herkesle iletişim içerisindeyiz. Diğer kişilerden ve dinlerden bir farkımız olduğunu ve azınlık olduğumuzu asla hissetmiyoruz. Çocukken hep birlikte oynardık. Asla sorun yaşamadık.”
Yaşanan kriz nedeniyle üzgün olduğunu dile getiren Blotni, “Tüm dünya için tek isteğim, barışın hakim olması.” dedi.
Prnjavor kentindeki Ukrayna Kilisesi’nin rahibi Orel Zakaljuk yaptığı açıklamada, Bosna’daki Ukraynalı cemaatin 1900’lü yıllarda kurulduğunu ve bu ibadethanenin Bosna Savaşı sonrası, 1912 yılında inşa edilen ve savaşta yıkılan ibadethane yerine inşa edildiğini belirtti.
Ukraynalıların Bosna Hersek’e ilk kez 1890 yılında göç etmeye başladığını hatırlatan Zakaljuk, “Bugün Prnjavor kentinde 1000-1200 Ukrayna asıllı vatandaş yaşamakta.” diye konuştu.
Zakaljuk, “Burada yaşayan Ukraynalılar, temiz ve düzgün insanlar. Aileleri tarafından dindar yetiştirilmiş kişiler ve kendi kimliklerini koruyorlar. 5’inci ve 6’ncı nesil olarak burada yaşamakta olan Ukraynalılar, kim olduklarının farkında ve bundan gurur duyuyor.” ifadelerini kullandı.
Tanrı’ya barış için dua ettiklerini belirten Zakaljuk, “Cephede bulunan insanların sağlık içerisinde evlerine dönmelerini, sevdiklerine sarılmalarını ve normal hayatlarını yaşamalarını ümit ediyorum.” dileğinde bulundu.
Zakalj, “Aklın hükmettiği, insani ve dünyevi ihtiyaçların üstesinden geldiği ve barışın hakim olduğu bir Ukrayna için dua ediyoruz.” dedi.
KÖŞE YAZARLARI
2 gün önceKÖŞE YAZARLARI
7 gün önceKÖŞE YAZARLARI
13 gün önceBALKAN YEMEKLERİ
21 gün önceKÖŞE YAZARLARI
22 gün önce