AA
KIRŞEHİR (AA) – Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğüne (TİGEM) bağlı 4’üncü büyük işletme olarak Kırşehir’de faaliyet gösteren Malya Tarım İşletmesi’nde, yalnızca Kırşehir için değil, sistemsiz ve az yağış alan bozkır coğrafyası ile İç Anadolu Bölgesi’ndeki çiftçiler için alternatif olabilecek hububat eserlerinin ekimi gerçekleştiriliyor.
Malya Tarım İşletmesi Ziraat Mühendisi Asiye Bakırtaş, AA muhabirine, bozkır coğrafyasına ülkü eserler için çalışma yürüttüklerini, deneme ekimlerinin akabinde eserleri çiftçilere önerdiklerini ve bilgilendirme yaptıklarını söyledi.
Bu dönem işletme genelinde yaklaşık 65 bin 485 dekarda buğday, arpa ve yem bitkileri ekimi yaptıklarını anlatan Bakırtaş, çiftçilerin kendilerini geliştirmeleri ve gerçek alternatif eserleri kullanmaları için 10 dekardan daha fazla alanda deneme çalışmalarına da devam ettiklerini belirtti.
Bakırtaş, işletmede bozkır topraklarına uygun, randımanı yüksek çeşitlerin deneme ekimlerinin yapıldığına değinerek, “Adaptasyon denememiz 22 çeşitten ve her bir deneme parseli 500 metrekareden oluşuyor. 2 çeşit bisküvilik, 14 çeşit ekmeklik, 1 çeşit makarnalık olmak üzere 17 çeşit buğday ve 5 arpa çeşidimizin denemeleri yapıldı. Arpa ve buğdayda deneme ekimleri tamamlandı.” dedi.
“En hakikat çeşit için denemeleri yapmaktayız”
Üreticinin randıman kaybını en aza indirmeyi hedeflediklerini vurgulayan Bakırtaş, yapılan birinci incelemede “Kıpçak”, “Selamibey”, ”Bezostaja”, “Bozkurt”, “Balkır” buğday çeşitleri ile “Burakbey”, “Bozlak”, “Sayım-40” ve “Misket” arpa çeşitlerinin bölgeye uygunluğunun tespit edildiğini bildirdi.
Bakırtaş, arpa ve öteki çeşitlerle ilgili ayrıntılı inceleme ve raporlamanın devam ettiğini lisana getirerek, şunları kaydetti:
“Bozkır toprakları kurak ve yağış az düşüyor, buna uygun farklı çeşitlerin denemesini yapıyoruz, çiftçiler için alternatif eserleri tespit ediyoruz. Kırşehir, Yozgat, Kırıkkale, Nevşehir, Aksaray üzere vilayetler için uygun denemelerdir bunlar. Bölge köylerin yanı sıra etraf vilayet ve ilçelerden de çiftçilerimiz gelerek denemeleri yerinde inceliyor ve bizlerden bilgi alıyor. İşletmemizdeki ziraat mühendisleri ve teknik arkadaşlarımızla deneme ekimlerini tahlil edip raporluyoruz. Yağışın az ve sistemsiz olduğu bozkır topraklarında bu tıp denemelerin değeri hayli yüksektir. Çiftçilerimiz için randıman kaybını en aza indirebilecek, en hakikat çeşit için denemeleri yapmaktayız.”
Muhabir: Serkan Güner
BALKAN YEMEKLERİ
2 gün önceHABERLER
5 gün önceHABERLER
10 gün önceBALKAN YEMEKLERİ
18 gün önceHABERLER
27 gün önce