Bulgaristan Devleti tarafından 13 Mayıs 2020 yılı COVİD 19 virüs hastalığına karşı daha önce ilan edilen sıkıyönetim kaldırıldı. Maske takma zorunluluğu kaldırılırken yeni koşullara riyad edilecek şekilde iller arası seyahatler serbest bırakıldı. Restoranlar açık alanlarda hizmet etmeye başlayabilecekler. Düğün salonları açılırken, tiyatro sinema salonları şimdilik kapalı kalıyor.
Başbakan Boyko Borisov konuşmasında halkına COVİD 19’a karşı mücadelenin bitmediğini aynı titizlikle devam etmeleri gerektiğini söyledi. Yeni koşullara uyulmadığı takdirde korona virüsün ikinci dalgası olabileceğini olduğu takdirde daha sıkı yöntemler gelebileceğinin de altını çizdi.
Bulgaristan COVİD19 virüsüyle uğraşırken Kuzey Makedonya ile asırlardan bu yana devam edegelen tarihi anlaşmazlık, Avrupa Birliği’nin Arnavutluk ve Kuzey Makedonya’nın üyelik müzakerelerin başlaması için aldığı karar sonrası daha da derinleşti. İki ülke tarih olaylarını bir türlü paylaşamıyorlar. Bu anlaşmazlıkları gidermek için komisyonlar kuruldu. Komisyonlar bir araya gelseler de her iki taraf haklılıklarında ısrar edince neticeye varılma imkânı bulunamadı.
Bilindiği gibi Makedonya AB ile üyelik müzakerelerine başlayabilmek için Yunanistan ile isim anlaşmazlığını çözerek ülkenin adını Kuzey Makedonya olarak değiştirmek zorunda kalmıştı. Kuzey Yunanistan’ın Makedonya ile sınır olan bir bölgesi Makedonya ismini taşımakta. Makedonya, Balkan Savaşı sonrası itilaf devletleri tarafından topraklarının bir kısmının Yunanistan’a verilmesine itiraz ederek toprak talebi korkusuyla ülkenin ismini değiştirmesini ısrarla istemişti.
Bulgaristan devleti de aynı endişeleri taşımakta ve Yunanistan gibi ileri tarihte Makedonya devleti tarafından toprak talebi olur korkusu yaşamakta. Aynı bölgelerde çoğunluğu Makedon azınlıklar ikamet ediyor. Bulgaristan’ın Güney Batı bölgesi Yunanistan ile Makedonya ile sınır olan Pirinska Makedonya olarak adlandırılmıştır. Bu bölgenin insanları 1946 ile 1956 yılları arasından bölge halkı 178 bin 862 kişi kendilerini Makedon olarak tanımlamışlar Bulgar devletinin arşivlerine Makedon azınlığı olarak geçmişlerdir.
Bölge halkını Osmanlı’ya karşı kışkırtan ve örgütleyen Gotse Deçev’i Bulgaristan ile Kuzey Makedonya paylaşamamış. İki ülkede Deçev’e sahip çıkmaya kalkışmışlardır.
Bölgede o dönemin rejimine karşı Ruslar tarafından desteklenen Partizan gruplarından olan “Rilo Pirin Partizan” grubunun yönetimi 1944 yılı sonrası Komünist Devlet tarafından Makedon azınlık statüsü istenmesi korkusuyla bir şekilde idam edilmişlerdi. Grubun üyelerinden kendilerini Makedon olarak tanımlayanlar yaklaşık seksen sene cezaevlerinde tutulmuş birçoğu oralarda ölmüşlerdi.
Bulgaristan devleti aynı Yunanistan gibi Kuzey Makedonya devletine AB üyelik müzakerelerine başlaması için tarihlerinden vazgeçilmesi için baskı ve şart koşmakta. AB yönetimi iki ülke arasından problemleri dikkate almayarak Arnavutluk ile Kuzey Makedonya ile üyelik müzakerelere başlaması kararı almıştı. Bulgaristan devleti Kuzey Makedonya devletini toprak talebi korkusuyla öz tarihinden vazgeçirebilecek mi merak edilen bir konudur.
ARAŞTIRMA-İNCELEME
1 gün önceBALKAN YEMEKLERİ
3 gün önceBALKAN YEMEKLERİ
3 gün önceHABERLER
5 gün önceHABERLER
10 gün önce