DOLAR 34,5467 0.18%
EURO 36,0147 -0.62%
ALTIN 3.005,411,48
BITCOIN 3400783-0.41577%
İzmir
20°

HAFİF YAĞMUR

12:55

ÖĞLEYE KALAN SÜRE

Bulgaristan ve Sırbistan Arasında Azınlıklar
1800 okunma

Bulgaristan ve Sırbistan Arasında Azınlıklar

ABONE OL
16/01/2020 11:10
Bulgaristan ve Sırbistan Arasında Azınlıklar
0

BEĞENDİM

ABONE OL

BULGARİSTAN VE SIRBİSTAN ARASINDAKİ AZINLIK PROBLEMİ

Bulgaristan ile Sırbistan arasında azınlık problemi dışişleri bakanlıklarını karşı karşıya getirdi. Sırbistan Dışişleri Bakanı İvitsa Daçiç, ülkesindeki Bulgar nüfusun toplam nüfusun sadece binde 26’sı olduğunu söyledi ve Bulgar Dışişleri Bakanı’na ‘hangi Bulgarlardan söz ediyorsunuz’ sorusunu yöneltti.

Bulgaristan AB toplantılarında her seferinde Sırbistan’da yaşayan Bulgarların azınlık haklarını ortaya koyuyor. Daçiç’in bu çıkışından sonra Bulgaristan dış işlerinden açıklama geliyor. Bulgaristan Dışişleri Bakanlığı Sırbistan devletinden ülkede yaşayan azınlıkların hakları korunmasından başka bir şey talep etmediklerini açıklıyor. Dışişleri Bakanlığı Bulgar devleti sadece Sırbistan’da yaşayan etnik Bulgarların haklarını değil azınlık olarak yaşayan başka ülkelerin haklarını da savunacak ve savunmaya da devam edecek diye de ekliyor.  

Bulgaristan Başbakan Yardımcı ve Savunma Bakanı Krasimir Karakaçanov açıklamasından dolayı Sırbistan Dışişleri Bakanı İvitsa Daçiç’e çok kızgın. Karakaçanov yoğun olarak Tsaribrod ile Boslegrqad bölgelerinde ikamet eden Bulgar etnik azınlığının ekonomik kısıtlamalarla bölgeden kovulmak istediklerini böylece Bulgar azınlığını yok etmek istendiğini öne sürüyor ve bu tür politikalarla iyi komşuluk ilişkileri kurulamayacağını ifade ediyor. Karakaçanov, Bulgar devletinin azınlıklarına sahip çıkmasının vazifesi olduğunu da sözlerine ekliyor. Bulgar azınlıktan Sırbistan devletinden en büyük şikayeti anadil eğitimine yapılan kısıtlama. Bulgar devletinin başka ülkelerde azınlık olarak yaşayan Bulgarlara sahip çıkması gayet normaldir. 

YA TÜRK AZINLIK

Avrupa ülkelerinden en kalabalık azınlık nüfusu Bulgaristan’da yaşamaktadır. Türklerin Müslüman Pomakların ve kendilerini Türk olarak kabul eden Türkçe konuşan Romanların sayıları iki milyon civarındadır. Sadece Türklerin sayısı bir milyondur. Bulgar Devleti kendi ülkelerinde yaşayan azınlıklarına nasıl davranıyor, azınlık haklarını tanıyor mu? Bulgaristan anayasasında son değişiklik 1991 yılında yapıldı. Parlamentoda partiler tarafından konsensüs ile “tek ulus devlet” kabul edildi. Komünizm döneminde Türklere tanınan azınlık statüsü çıkarıldı yerine bireysel insan hakları dâhil edildi. Böylece Bulgaristan anayasasında Türklere verilen azınlık statüsü kaldırıldı yerine bireysel insan hakları var. Parlamentoda görev yapan “Birleşik vatanseverler” Türklere ve Müslüman Pomaklara kendilerini Türk olarak tanımlayan Roman kesime karşı tutumları nedir? Sofya merkez Banyabaşı Camisinde caminin yetersizliğinden dolayı Cuma namazını kılmak için cemaat sokağı taşmıştı. “ATAKA” lideri olan Volen Siderov birkaç yandaşıyla sokakta Cuma namazını kılan cemaate saldırmıştı. Seccadeleri toplayıp sokağın ortasında yakmıştı. Ne yazık ki devletin polisi olaya seyirci kalarak saldırganlara müdahale etmemişti. NFSB başkanı olan Valeri Simeonov, Türkiye’den Bulgaristan’a oy kullanmaya giden yaşlı bir Türk kadını sınır kapısında tartaklamıştı. VMRO lideri Krasimir Karakaçanov ise her fırsatta Türk düşmanlığını sergilemekten çekinmiyor. 

Bulgar devleti Türkleri azınlık olarak tanımamakta bu sebepten dolayı okullarda Türkçe ana adil eğitim zorunlu müfredata alınmıyor. Vakıf malları iade edilmiyor. Yerel Türkçe yayın yapan radyo frekanslarına izin verilmiyor. Okullarda din dersi yasak. Camilerde imamlar yaz aylarında Kuran-ı Kerim kursları organize ettiklerinden radikal İslam propagandası yapılır endişesiyle sorguya çekiliyorlar.  Bu sebepten dolayı bu gün Bulgaristan’da anadilini yarım yamalak konuşan dinsiz bir Türk gençliği yetişmekte. Bulgaristan devleti ülkede yaşayan Türklerin ve Müslüman Pomakların hayatlarını benliğini koruyarak yaşama garantisini anayasada değişikliğe giderek garanti altına alınması gerektiği düşünülmekte. HÖH milletvekilleri konuyu parlamento kürsüsünden dillendirmeye neden çekindiklerine anlam verilmiyor. Sırbistan’da bir avuç Bulgar azınlığı haklarını isteyebiliyorlar da neden bir milyon Bulgaristan Türkleri’nin haklarını isteyemiyorlar sorusu geliyor akıllara.

Sırbistan’da azınlık olarak yaşayan bir avuç Bulgar Sırbistan devletini kendilerine azınlık statüsünde yaşam hakkı tanımadığını ana dil eğitimde zorluk çektiklerine Bulgar devleti yetkililerine şikâyette bulunuyorlar. Doğal olarak Bulgar devleti soydaşların haklarını korunması için ilgili Sırbistan devlet makamlarında girişimlerde bulunuluyor. Türkiye Cumhuriyeti devleti Bulgaristan’da yaşayan bir milyon Türkün azınlık haklarını Bulgar devletin önünde savunmaya kalktığında devletin en yüksek kademesinden en düşük kademesine kadar top yüküm Türkiye iç işlerimize karışmaya hakkı yoktur çıkışları yapılmakta. Bu da Bulgaristan’ın azınlıklara karşı yürüttüğü ikiyüzlü politikasını ortaya koymakta. 

    En az 10 karakter gerekli


    HIZLI YORUM YAP