Bulgaristan’da işsizlik

26 2024 - 19:46
Balkan Günlüğü gazetesi SR Basın Yayın Ltd. Şti’ine ait olup, Başbakanlık Enformasyon Genel Müdürlüğü ve Başbakanlık Basın İlan kurumuna kayıtlı bir gazetedir. Anadolu Ajansı’nın abonesi olan gazetemizin Balkan Haber Ajansı (BHA) isminde bir ajansı vardır.23 Aralık 2007 yılında yayın hayatına başlayan Balkan Günlüğü gazetesi, hedef kitlesi ve konsepti itibariyle Türkiye’de ilk gazetedir. Hedef okuyucu kitlesi, İzmir’deki 1,5 Milyon Türkiye genelindeki 17 Milyon civarındaki Balkan-Rumeli göçmeni yurttaşıdır. Ulusal ve Uluslararası yayın yapan gazetemizin düzenli haftalık basım adeti; 20 bin’dir.Gazetemiz,Türkiye’de 52 şehir,yurt dışında 12 ülkede ( Yunanistan,Bulgaristan,Makedonya,Kosova,Arnavutluk,Bosna-Hersek, Romanya,Hırvatistan,Sırbistan, Karadağ,Moldova,Slovenya ) okuyucusu ile buluşmakta.

Bulgaristan’da işsizlik

(Last Updated On: 15/06/2010)

Bulgaristan’da işsizlik oranı artıyor mu azalıyor mu sorusu soruluyor. Kimilerine göre artıyor kimilerine göre ise azalıyor. Peki neye ve hangi verilere dayanarak işsizlik oranı belirleniyor. Bulgaristan’da devlete ait tek bir işletme bile yok. Özel sektör ise can çekişiyor. Ülkede işçi potansiyeli ister istemez AB ülkelerine yöneliyor. Böylece Bulgaristan’da işsizlik en az seviyeye çekiliyor. İşsizlik illere göre değişiyor. Resmi olarak ülke çapında işsizlik genelde yüzde 10  ile yüzde 20 arasında gösteriliyor. Kırcaali ili için işsizlik oranı yüzde 35 ve belki daha da yüksek., demografi ise başka illere göre çok farklı. Bölgede yaşayanların yüzde 80’e yakını Türk ve Müslüman.

DENGESİZ DEMOKRAFİK YAPI

Totaliter rejim yöneticileri dengesiz demografiyi Türklerin ile Müslümanların isimlerini değiştirerek çözüm aradı. Bu çılgınlık 20. asrın sonuna doğru II. Cihan Harbi’nden sonra en kapsamlı göçe sahne oldu. Bulgaristan istatistik enstitüsünün yaptığı araştırmalara göre Bulgaristan’da köyler insansızlaşıyor. Yirmi yıldan bu yana 150 köyde tek bir insan bile yaşamıyor. 10 yıla kadar bu rakam 1000’i bulabilecek tahminlerde bulunuluyor. En çok göç veren iller ise Razgrad, Tırgovişte, Şumnu, Silistre ile Kırcaaili. Bu illerde genelde Türkler yaşıyor. Göçlere rağmen bazı ülke yöneticileri bugünkü demografi verilerinden endişe duymaktalar. Kırcaali bölgesine yatırımların yapılmamasının nedeni demografi olabilir mi düşüncesi hakim gibi görünüyor. Kırcaali ile ilçelerde yaşayan Bulgar nüfusunda işsizlik oranı neredeyse sıfır. Vergi dairelerinde, Polis teşkilatında ve diğer kurumlarda çalışan Türkleri bulmak neredeyse imkânsız görülüyor. Kırcaali Bölgesi’ne uygulanan 20 yıl önceki baskılar şekil deştirerek devam ediyor mu? sorusu geliyor akıllara.

 

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.