Her yıl Aralık sonunda Bulgaristan’ın Kırcaali kentinin çeşitli yerlerinde komünizm döneminde Türklere uygulanan asimilasyon politikasını kınamak için anma törenleri düzenleniyor. Törenlerde iki yerleşim yeri dikkat çekiyor. Kırcaali ili Kirli ilçesine bağlı Kayalıoba köyünde şehit edilen Türkan bebeğin anıtına çelenk koyarak asimilasyon politikası bir daha tekrarlanmaması için konuşmalar yapılıyor. Mestanlı Kasabası ise en çok şehit veren kasaba olarak tarihe geçiyor ve şehitlerin adına yapılan anıtın önüne çelenkler konuluyor ve konuşmalar yapılıyor.
HER GEÇEN GÜN SAYI AZALIYOR
Demokrasiye geçiş sürecinin ilk yıllarında anma törenleri halk tarafından önemsenir ve coşkuyla kutlanırdı. Her geçen yıl anma törenlerine katılımcıların sayısı azalmakta. Özellikle Türklerin ikamet ettikleri bölgelere devlet tarafından yatırımlar yapılmamakta. İşsizlik en yüksek seviyeye ulaştı. Yerel halkın geçim kaynağı olan tütüne kota getirildi ve patates prim listesinden çıkarıldı. Tonlarca patates üreticinin elinde kaldı. Gençler işsizlik nedeniyle AB ülkelerine gitmek zorunda kalıyorlar aile kurmakta zorlanıyorlar. Bu yıl tören alanları doldurmak için özellikle Türkiye’de ikamet eden aynı anda Bulgaristan vatandaşlığına sahip olanlara yol, otel karşılama suretiyle BALGÖÇ ve HÖH temsilcileri
tarafından otobüsler kiralanıp Bulgaristan’a götürüldüler. Yerel halk anma törenlerine katılmayı anlamsız buluyor ve Türklere hiçbir şekilde faydası olmayan HÖH yöneticilerin şehitlerin anıtlarına çelenk koymalarına tahammül edemiyorlar.
YUHALANMA KORKUSU MU?
HÖH Başkanı Lütfi Mestan rahatsızlanıp hastaneye girdiği duyuruldu. Aslında anma törenlerinde birileri tarafından yuhalanma korkusuyla bu yalan haberi yayınlatmak zorunda kaldığı öne sürülüyor. Geçen yıllarda HÖH milletvekillerinin birçoğunun Kırcaali ilinin çeşitli yerlerinde düzenlenen anma törenlerine katıldıkları görülürdü. Bu yıl Kırcaalili vekillerden başka katılım görülmedi. Anma törenlerine Balkan ülkelerindeki Türk partilerinden de katılımlar olurdu. Ayrıca Türkiye’nin Bulgaristan konsolosluklardaki görevliler de katılmaktaydı. Bu yıl sadece BALGÖÇ temsilcilerinden başka anma törenlerine katılım görülmedi. Yönetime tepki her geçen yıl daha da artmakta, sandığa gidenlerin sayısı azalmakta. Halkın tepkisi genelde yönetimde yer alan DS dosyalarına sahip kişileredir. Son yıllarda ilçe ve il bazında yapılan kongrelerde delegeler eski DS dosyasına sahip kişileri partiden ayrılmalarını açık bir şekilde dile getirmişlerdir. Ne yazık ki HÖH Merkez Yürütme Kurulu halkın taleplerine kulak tıkamaktadır. HÖH içinde bulunan DS dosyalara sahip milletvekilleri ve üst düzey yöneticilerin partiden ısrarla istifa etmek istememeleri Bulgaristan Türk ve Müslüman halkının aleyhine gelişmektedir.
BALKAN YEMEKLERİ
2 gün önceHABERLER
10 gün önceKÖŞE YAZARLARI
20 gün önceHABERLER
06 Kasım 2024