‘Türkçe Yardımcı Ders Kitabı 4’ ve ‘Türkçe Çalışma Defteri 4’ adlı iki eserin beşer bin adet olarak basıldığı bildirildi. İlk kez Sliven’in Yablanovo okulunda öğrencilere dağıtılan kitapların yakın zamanda ülkenin dört bir tarafına ulaştırılması bekleniyor. Şumen ve Kırcali iline bin 500, Burgas iline de bin kitap gönderildi. Diğer illere ise ihtiyaca göre kitap temin edebilecek.
SOFYA/Balkan Günlüğü
Bulgaristan’da 20 yıl sonra ilk kez Türkçe ders kitapları basıldı. ‘Türkçe Yardımcı Ders Kitabı 4’ ve ‘Türkçe Çalışma Defteri 4’ adlı iki eserin beşer bin adet olarak basıldığı bildirildi. İlk kez Sliven’in Yablanovo okulunda öğrencilere dağıtılan kitapların yakın zamanda ülkenin dört bir tarafına ulaştırılması bekleniyor. Yablanovo’da bu vesileyle düzenlenen törene Türkiye’nin Bulgaristan Büyükelçisi İsmail Aramaz da iştirak etti. Şumen ve Kırcali iline bin 500, Burgas iline de bin kitap gönderildi. Diğer illere ise ihtiyaca göre kitap temin edebilecek. Bu kitapların aslında 2012 yılında basıldığını belirten Şumen Üniversitesi Türk Dili ve Edebiyatı öğretim görevlisi ve aynı zamanda Kuzey ve Doğu Bulgaristan Türkçe Öğretmenleri Derneği Başkanı Emine Halil, ancak yeni onayını alabildiklerini alındığını belirtti. Halil, ders kitaplarının Türkçe derslerinde 4. sınıf öğrencileri için tasarlandığını kaydetti. İlk dağıtımı Yablanovo’da yapılmasının sebebini de açıklayan Halil, bu köyde ders gören 250 öğrenciden 230’unun Türkçe okuduğunu, ayrıca bu okulda 90’lı yıllardan beri kesintisiz olarak Türkçe ders yapıldığını aktardı. Emine Halil, “Bilindiği gibi Bulgaristan’da Türkçe ders kitapları en son 1993 yılında basılmıştı. Çocuklar Türkçe kitapsız anadilde eğitim görüyorlardı. Bizim kitaplar bu eksikliği sadece bir sınıfta kapatacak. Birinci, ikinci ve üçüncü sınıf ders kitapları da elektronik ortamda hazır, basılmaları için ilk adımlar atılmıştır. Maalesef prosedür uzun sürüyor. Ama biz sabırlıyız.” ifadesini kullandı.
7 BİN ÇOCUK TÜRKÇE EĞİTİM ALIYOR
İstatistiklere göre 1992’de 114 bin çocuk anadil (Türkçe) dersine girerken, 2011’de bu rakam 7 bin’e düştü. . Ülkede Türkçe seçmeli ders olarak okutuluyor ve her yıl velilerin dilekçe vermeleri zorunlu hale getiriliyor. Anadil dersini zorunlu müfredata girme girişimi parlamento tarafından reddedildi. Okullarda Türkçe öğretmenlerinin özellik kitap konusunda büyük zorluk yaşadıkları biliniyor.
BALKAN YEMEKLERİ
2 gün önceHABERLER
5 gün önceHABERLER
10 gün önceBALKAN YEMEKLERİ
18 gün önceHABERLER
27 gün önce