Büyükşehir Belediyesi’nin Deniz Otobüsü, Deniz Uçağı, Helitaksi, yerli tramvay ve şehir içi tramvay hattı, Bilim Teknoloji Merkezi, Stadyum ve Hizmet Binası gibi yatırımlarıyla 2013 yılı Bursa için ilklerin yılı oldu…
Başkan Recep Altepe, her alanda 5 dönemde yapılan yatırımı bir döneme sığdırdıklarını belirterek, Bursa’nın ‘Dünya Kenti’ olma yolunda emin adımlarla ilerlediğini söyledi…
BURSA/BALKAN GÜNLÜĞÜ
Büyükşehir Belediyesi, deniz otobüsü, deniz uçağı, helitaksi, yerli tramvay ve şehir içi tramvay hattı, bilim teknoloji merkezi, stadyum ve hizmet binası gibi yatırımlarıyla 2013’e damgasını vurdu. Bursa’ya ‘dünya kenti’ hedefi koyan Büyükşehir Belediyesi, kente ilkleri yaşatmaya 2014 yılında da devam edecek. Bursa’yı daha sağlıklı, ulaşılabilir ve yaşanabilir bir kent haline getirmek amacıyla 2009 yılından bu yana önemli projeleri hayata geçiren Büyükşehir Belediyesi, 2013 yılında Bursalıları tanıştırdığı özel projelere devam ediyor. Özellikle hava, deniz, kara ve raylı sistem ulaşımında artarda büyük yatırımları gerçekleştiren Büyükşehir Belediyesi, şehir içi ulaşım sorununa köklü çözümler üretirken aynı zamanda Bursa ile İstanbul’u daha da yakınlaştırdı. Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, ulaşımdan spora, tarihi kültürel mirastan çevreye kadar her alanda 5 dönemde yapılan yatırımı bir döneme sığdırdıklarını belirterek, 2013’te ‘ilk’leriyle gündeme gelen Bursa’nın ‘dünya kenti’ olma yolunda emin adamlarla ilerlediğini söyledi.
BUDO TAM GAZ DEVAM
Büyükşehir Belediyesi tarafından Bursa ile İstanbul arasında deniz ulaşımının sağlıklı ve konforlu bir şekilde sağlanması amacıyla kurulan Bursa Deniz Otobüsleri İşletmesi, Bursalılarla 24 Ocak 2013’te tanıştı. Deniz ulaşımında uygulanan esnek fiyat tarifesinden şikâyet eden vatandaşların merakla beklediği BUDO, Bursa Mudanya ve İstanbul Kabataş iskeleleri arasında karşılıklı olarak hafta içi 2 seferle başlattığı yolcu taşımacılığında kısa zamanda güçlü ve iddialı bir marka haline geldi. Vatandaşlardan gelen yoğun talepler üzerine sefer sayılarını artırırken, bugüne kadar Bursa ile İstanbul arasında yaklaşık 704 bin kişi ulaşımda BUDO’yu tercih etti. Vatandaş mağduriyetinin ortadan kaldırılması hedefiyle bir Bursa markası olarak yola çıkan ve sadece Ocak ayında 100 bin yolcu taşıyan BUDO, halktan gördüğü yoğun ilgi ile seferlerini aralıksız sürdürmeye devam ediyor.
İSTANBUL KANATLARININ ALTINDA
Bursa Büyükşehir Belediyesi’nin ulaşım yatırımları zincirinin en önemli halkalarından biri olan ve İstanbul ile Bursa arasını 18 dakikaya indiren deniz uçağı ise Bursalıların 2013 yılında tanıştığı bir diğer ulaşım aracı oldu. Salı hariç haftanın her günü Haliç’ten 2, Gemlik’ten 2 olmak üzere günde 4 uçuşla seferlerine 1 Nisan 2013’te başlayan deniz uçağı, yoğun talep üzerinde hafta içi 10, hafta sonu ise 12 uçuş yapmaya başladı. Yüzde 100 doluluk oranı ile çalışan deniz uçağı, bugüne kadar 14 bin 500 yolcu taşıdı. Günümüzde zamanın en önemli değer olduğunu ifade eden Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, “Gerek işadamlarımız gerekse sık sık İstanbul’a gidip gelmek zorunda olan yöneticilerimiz, işlerini bir gün içinde halledebilmek için zamanla yarışıyordu. Ulaşımda deniz uçağını tercih edenler bu yarışta bir adım öne geçme imkânı buluyor. Talepler üzerine seferler artırıldığı gerektiğinde sefer sayıları daha da artırılabilecek” dedi.
HELİTAKSİ 1250 YOLCU TAŞIDI
Bursalıların 2013 yılında ilk kez tanıştığı bir diğer ulaşım aracı da ‘Helitaksi’ oldu. Büyükşehir Belediyesi tarafından hizmete alınan Helitaksi ile Bursa’dan Kadıköy’e 25 dakikada 300 TL’ye, Bursa’dan Şişli’ye 28 dakikada 325 TL’ye, Bursa’dan Atatürk Havalimanı’na da 35 dakikada 350 TL’ye ulaşabilen vatandaşlar, Kadıköy’den Şişli’ye 4 dakikada 100 TL’ye, Şişli’den Atatürk Havalimanı’na 8 dakikada 100 TL’ye, Kadıköy’den Atatürk Havalimanı’na da 12 dakikada 150 TL’ye ulaşabiliyor. Skyline’a ait 13 araçlık 6’şar kişilik helikopter filosuyla hizmet veren helitaksi ile seferler, Bursa Burulaş Heliport, Kadıköy İspark Heliport, Şişli Belediyesi Evlendirme Dairesi Otoparkı ve Atatürk Havalimanı Heliport’tan yapılıyor. Helitaksi ile bugüne kadar bin 250 kişi yolculuk yaptı.
İPEKBÖCEĞİ BİR TÜRKİYE MARKASI
Büyükşehir Belediyesi’nin, yerli tramvay üretimi amacıyla 4 yıl önce çıktığı yolda mutlu sona da 2013 yılında ulaşıldı. Büyükşehir Belediyesi’nin danışmanlığında saç kesme makineleri üreten Durmazlar Firması’nca üretilen ipekböceği markalı Türkiye’nin ilk yerli tramvayı, Bursa caddelerinde yolcu taşımaya başladı. Şehir içi tramvay hattı ile Bursa’da ulaşım sorununa köklü bir çözüm getirmeyi amaçlayan Büyükşehir Belediyesi, yerli tramvay üretimi ile Türkiye’de bir ilke imza attı. Kent merkezinde 6,5 kilometrelik Heykel – Garaj tramvay hattında çalışan yerli tramvaylarla bugüne kadar yaklaşık 963 bin kişi yolculuk yaparken, araç ve sefer sayılarının artmasıyla yolcu sayısının da yükselmesi bekleniyor.
BURSA HAVAYOLLARI UÇURACAK
Bursa Büyükşehir Belediyesi yüzde 95 Burulaş, yüzde 5 Besaş ortaklığında yeni havayolu şirketini de kurarak bir hayalin gerçekleşmesindeki önemli bir adımı da atmış oldu. Başkan Altepe, Bursa’nın hava ulaşımında çok geç kaldığını belirterek deniz uçağından sonra hava yolu şirketine 2 yeni uçak alınması yönündeki çalışmaların hızla sürdüğünü söyledi. Hava ulaşımı olmadığı için Bursa’nın ekonomik olarak kayıplar yaşadığını dile getiren Altepe, “İlk etapta Yenişehir’den bazı noktalara daha sonra da Bursa merkezle İstanbul arasında uçuşlar yapılacak. 80 ve 95 kişilik uçaklarla Trabzon, Erzurum, Gaziantep, Antalya, Bodrum, Üsküp’e uçmak istiyoruz” dedi.
DÜNYANIN EN UZUN HATLI TELEFERİĞİ
Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, Bursa’nın simgesi teleferiğin kısa sürede hizmete başlayacağını söyledi. Büyükşehir Belediyesi’nin Uludağ’ı yeniden bir cazibe merkezi haline getirecek çalışmaları arasında yer alan yeni teleferik projesinde çalışmaların hızla sürdüğünü vurgulayan Başkan Altepe, “Bursa’nın en önemli eserlerinden olan ve 1963 yılından bu yana kullanılan mevcut teleferiği 50 yıl sonra söktük, yeni teleferik hattının montajını da gerçekleştiriyoruz” dedi. Altepe, Uludağ’ın 12 ay boyunca kullanılan ve kent ekonomisine katkı sağlayan bir merkez olması amacıyla hayata geçirilen çalışmalar kapsamında ilk etapta Sarıalan’a kadar uzanacağını, hattın daha sonra Oteller Bölgesi’ne kadar uzatılacağını belirtti. Toplamda 8,84 kilometre ile dünyanın en uzun hatlı teleferiklerinden birini Bursa’ya kazandıran sistemle, Teferrüç ile Oteller Bölgesi arası 22 dakikaya indiriliyor. Yeni teleferik 8’er kişilik gondol tipi kabinlerle hızı saatte 70 kilometreye oluşan lodoslu havalarda bile çalışabilecek, diğer taraftan da sıra bekleme derdi tamamen ortadan kalkacak. Kadıyayla’ya kadar toplam 11 direk, Kadıyayla Sarıalan arasında da toplam 14 direk bulunan yeni teleferik sisteminde, Teferrüç’te 1500 metrekarelik bina, Kadıyayla’da 1700 metrekarelik bina ve Sarıalan’da da 4500 metrekarelik bina; Sarıalan’da toplam 90 kabinlik park alanı yapılırken, yeni teleferik hattı bünyesinde toplam 180 kabin bulunacak. Büyükşehir Belediyesi, Uludağ ile kent merkezi arasında ulaşım köprüsü kurmaya devam ediyor. Başkan Altepe, teleferiğin yakın zamanda şehir merkezine ineceğini söyleyerek, “Bursa’da hem kent içi trafiği rahatlatma noktasında hem de Uludağ’a ulaşım konusunda çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Kent içi ulaşımın rahatlaması alanında raylı sistemler başta geliyor. Bursa’nın Kestel’den Uludağ Üniversitesi’ne kadar her köşesini kesintisiz ulaşımla buluşturup yeni düzenlemeleri uygularken, aynı zamanda Uludağ’ı teleferikle Bursa ile buluşturma projesini de hayata geçiriyoruz” diye konuştu. Yaklaşık 2 yıldır proje ile ilgili çalışmaların sürdüğünü, etüt ve incelemelerin yapıldığını ve güzergahın belirlendiğini anlatan Başkan Altepe, “BursaRay Gökdere İstasyonu’nun üst katına teleferik istasyonu oluşturulacak. Heykel – Setbaşı durağı da olacak. Yaya mesafede tüm vatandaşlar teleferiğe ulaşabilecek. Görükle, Kestel ve Mudanya’dan da gelecek olan vatandaşlar da artık Uludağ’a kolaylıkla ulaşabilecekler. Bu proje, ulaşımda büyük bir reform olacak. Bu sayede şehir merkezinde trafik de rahatlamış olacak” şeklinde konuştu. Başkan Altepe, Gökdere’ye ulaşacak olan teleferik projesinin heyecanını duyduğunu belirterek, “Teleferiğin Sarıalan hattı yakında tamamlanacak ve daha sonra Oteller Bölgesi’ne de ulaşacak. Gökdere’de uygulanacak proje ile Uludağ şehirle buluşmuş olacak. Bursa’nın kalbinden Uludağ’a yaklaşık 25 dakikada ulaşım sağlanabilecek” dedi.
YENİ STADYUM GÖZ KAMAŞTIRACAK
Bursa Büyükşehir Belediyesi tarafından yaptırılan ve projesi dünyanın en iyileri arasında gösterilen 45 bin kişilik Büyükşehir Belediyesi Stadyumu’nun çatısı, yine dünyada ilk kez hareketli bir mesnetle oluşturuluyor. Parçaları Almanya’dan gelen ve montajı Ankaralı bir inşaat firması tarafından gerçekleştirilen hareketli mesnet, sarsıntı anında sistemin hareket etmesini ve depremden zarar görmemesini sağlıyor. Dünyada şu anda hareketli mesnedin kullanıldığı herhangi bir stadyumun bulunmadığını kaydeden Başkan Altepe, uygulamanın ilk kez Bursa’da yapıldığını hatırlattı.
AVRUPA’NIN İLK 7 KATLI OTOPARKLARI
Cadde otoparkları ile özellikle araç trafiğinin yoğun olduğu cadde ve sokaklardaki parklanma karmaşasını çözüme kavuşturan Büyükşehir Belediyesi, dar alanda yüksek parklanma dönemini de başlattı. Kent merkezindeki otopark yapılacak büyük alan bulmanın mümkün olmadığını göz önünde bulunduran Büyükşehir Belediyesi’nin minimum alanda maksimum parklanma hedefiyle projelendirdiği, rotasyonel katlı otopark, Bursa’nın alanında en deneyimli firması olan Şanmak Makine Sanayi tarafından üretildi. Sadece iki aracın park edebileceği bir alana 12 aracın park edebileceği şekilde 7 katlı olarak üretilen ve dönme dolap sistemi gibi çalışan ‘Ringopark’lar otopark sorununa köklü çözüm getiriyor.
KENT BİLİM VE TEKNOLOJİ MERKEZİ’NE KAVUŞTU
Büyükşehir Belediyesi tarafından dünyadaki tüm örnekleri araştırılarak en iyisi Bursa’ya yaptırılan Bursa Bilim ve Teknoloji Merkezi, ziyaretçilerini ağırlamaya başladı. Başkan Altepe, Türkiye’nin en önemli bilim merkezlerinden birinin Bursa’ya kazandırılmasının heyecanını yaşadığını söyledi. Bursa’ya bu dönem kazandırılan anıtsal yapılardan biri olan Bursa Bilim ve Teknoloji Merkezi, yaklaşık 10 bin metrekaresi kapalı olmak üzere 20 bin metrekare alan üzerine kuruldu. Bilimin Sultanları Sergisi ile ziyaretçilerini karşılayan merkezde çocuklar, okulda gördükleri fizik, mekanik, astronomi gibi alanlardaki teorik bilgileri artık pratiğe dönüştürme imkânı bulacaklar. Merkez, sadece Bursa’ya değil, çevre illere de hizmet veriyor.
MEFA PROJELER 2014’TE HİZMETTE
Büyükşehir Belediyesi’nin yatırımları 2013 yılında birçok ‘ilk’e tanıklık eden Bursalılar, 2014 yılı ise mega projelerin bir bir açılışlarına tanıklık edecek. Çatı montajı devam eden yeni stadyum taraftarlara kapılarını açarken, Büyükşehir Belediyesi yeni hizmet binası da yeni yerinde hizmet vermeye başlamış olacak. Çalışmaları son aşamaya gelen Bursa’nın en büyük kent parkı 510 bin metrekarelik Hüdavendigar Kent Parkı da bahar aylarında Bursalıların yeni buluşma mekânı olmaya hazırlanıyor. Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, hayata geçirdikleri tüm projelerin temelinde yaşam kalitesi daha da yüksek bir Bursa hedefinin yattığını belirterek, bu hedefe ulaşmak için çalışmalarını aralıksız sürdürdüklerini belirtti. Ulaşımdan spora, tarihi ve kültürel mirastan altyapı ve çevreye kadar tüm ana yatırım kalemlerinde lokal değil Bursa’yı bir bütün olarak ele aldıklarını hatırlatan Başkan Altepe, yerel seçimlerden sonra yürürlüğe girecek ‘Bütünşehir’ uygulamasının ardından 17 ilçede de Büyükşehir varlığının en iyi şekilde hissedileceğini kaydetti.
ARAŞTIRMA-İNCELEME
1 gün önceBALKAN YEMEKLERİ
2 gün önceBALKAN YEMEKLERİ
2 gün önceHABERLER
5 gün önceHABERLER
10 gün önce