DOLAR 35,2068 0.3%
EURO 36,7672 0.92%
ALTIN 2.968,331,32
BITCOIN 34546755.12609%
İzmir
16°

HAFİF YAĞMUR

SABAHA KALAN SÜRE

Bursa’nın 54 Yıllık Geleneği 25 Mayıs’ta Başlıyor
278 okunma

Bursa’nın 54 Yıllık Geleneği 25 Mayıs’ta Başlıyor

ABONE OL
03/09/2020 00:57
Bursa’nın 54 Yıllık Geleneği 25 Mayıs’ta Başlıyor
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Bursa Büyükşehir Belediyesi tarafından bu yıl 54.’sü düzenlenen ve Türkiye’nin en uzun soluklu etkinliği olma özelliği taşıyan ‘Uluslararası Bursa Festivali’, bu yıl 25 Mayıs Pazartesi ile 15 Haziran Pazartesi tarihleri arasında gerçekleştirilecek. Dünyaca ünlü sanatçıların katılımıyla farklı kültürlerin harmanlanacağı festival, zengin içeriği ile kentte kültür ve sanat rüzgarları estirecek.

BURSA – Bursa Büyükşehir Belediyesi tarafından bu yıl 54.’sü düzenlenen ‘Uluslararası Bursa Festivali’, kentte kültür ve sanat rüzgarları estirecek. Türkiye’nin en uzun soluklu etkinliği olan ‘Uluslararası Bursa Festivali’, bu yıl 25 Mayıs Pazartesi ile 15 Haziran Pazartesi tarihleri arasında gerçekleştirilecek. Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, ‘54. Uluslararası Bursa Festivali’nin programını, kamuoyuna açıkladı. Başkan Altepe, ‘Uluslararası Bursa Festivali’nin 1962 yılından bu yana hayata geçirilen özel bir organizasyon söyledi. Başkan Altepe, şehirlerin kültür ve sanatın yaşatılmasıyla geliştiğini vurgulayarak, “Bursa, bir kültür harmanı, geleneksel değerlerin modern kent kültürüyle birleşip evrensele dönüştüğü, evrensel değerlerin buluşup birbirine karıştığı, kaynaştığı bir şehirdir. Sanat ise dünyanın ortak dilidir. Bu dilin tüm renkleriyle harmanlandığı Uluslararası Bursa Festivali, bu şehrin 54 yıllık geleneğidir. Bursa Festivali, şehrimizin gururu olmaktan öte kültürleri buluşturan, uzakları yakınlaştıran, Bursa’yı kültür ve sanatla dünya gündemine taşıyan bir gelenektir” diye konuştu.

KÜLTÜR VE SANAT RÜZGÂRI

Bursa’da Büyükşehir Belediyesi’nin tarihi yapıları restore edip işlevlendirdiğini hatırlatan Başkan Altepe, Kültürpark Açıkhava Tiyatrosu’nun da yenileneceğini, kapasitesinin 5000 kişiye çıkarılıp üzerinin örtüleceğini ifade etti. Başkan Altepe, Bursa’nın, kültür ve sanata çok değer verdiğini kaydederek, “Büyükşehir Belediyesi olarak kültür ve sanatı, şehrimizin gelişimini taçlandıran değerler olarak görüyoruz. Bu geleneği en güzel şekilde sürdürmek adına dünyada gelişen akımları takip ederek en iyi isimlere ulaşmaya çalıştık. Festivalimiz, Bursa’da 54 yıldır coşkuyla yaşatılan ve şehrimizin geleneksel değerleri arasında yer alan bir organizasyondur. Türk sanat müziğinden Türk halk müziğine, pop müzikten baleye, ücretsiz halk konserlerinden sergilere kadar birçok etkinlik, vatandaşlarımızla buluşuyor. Türkiye’nin en uzun soluklu etkinliği olan festivalimiz bu yıl 25 Mayıs Pazartesi ile 15 Haziran Pazartesi tarihleri arasında gerçekleştirilecek” diye konuştu. Festivalin programını da açıklayan Başkan Altepe, organizasyonun Bursa’da dostluk, barış, kültür ve sanat rüzgarları estireceğini vurguladı. Bursa Festivali’nin 25 Mayıs Pazartesi günü yapılacak olan açılış konserinde, Bursa Bölge Devlet Senfoni Orkestrası, ‘3 soprano 3 tenor’ ile sahneye çıkacak. 27 Mayıs’ta Türk Müziği’nin farklı türlerinde eserler veren Zara Bursalılarla buluşacak. 29 Mayıs’ta Anadolu Rock ve Türk Pop Müziği’nin önemli sesleri Kıraç ve Yonca Lodi aynı sahneyi paylaşacak. 30 Mayıs’ta enstrümanındaki ustalığıyla ‘Buzuki’ lakabını alan Orhan Osman ve Balkan Ekspres sanatseverlere keyifli anlar yaşatacak. 2 Haziran’da ‘Dostlar Beni Hatırlasın’ ile Ankara Devlet Opera ve Balesi, Aşık Veysel’in yaşam ve felsefesini sahneye taşıyacak. 4 Haziran’da Polonyalı genç sanatçı Marika Bursalı müzikseverlerle buluşacak. 5 Haziran’da Nusret Parmaksız’ın şefliğinde  Selma Başak, Nusret Yılmaz, Elif Güreşçi, Zekai Tunca, Yaşar Özel ve Serap Mutlu Akbulut’un solist olarak katılacağı Bursa Büyükşehir Belediyesi Orkestra Şube Müdürlüğü’nün ‘Türk Sanat Müziği Gecesi’ programı gerçekleştirilecek. 9 Haziran’da Europe, 2015 dünya turnesi kapsamında Türkiye’de sadece Bursa’da sahne alacak. 10 Haziran’da İzmir Devlet Opera ve Balesi ‘Lüküs Hayat’ı sahneleyecek. 12 Haziran’da Türk Pop Müziği’nin sevilen ismi Rafet El Roman sahneyi Azerbaycan doğumlu sanatçı Ezo ile paylaşacak. 13 Haziran’da ise müziğin güçlü sesi Funda Arar sevenleriyle buluşacak. 15 Haziran’da ise yine Türk Pop Müziği’nin sevilen ismi Kenan Doğulu Bursa’da konser verecek. Öte yandan festival kapsamında, Giorgio Bertozzi ve Ferdan Yusufi kuratörlüğünde gerçekleşecek olan İtalyan sanatçıların eserlerinden oluşan ‘Sentez 6’ sergisi, 1 – 13 Haziran tarihleri arasında Ressam Şefik Bursalı Sanat Galerisi’nde Bursalılarla buluşacak.
Festivalin müzikal etkinlikleri Bursa Açık Hava Tiyatrosu, Merinos AKKM ve Bursa Kent Müzesi Önü’nde gerçekleştirilecek. Polonyalı sanatçı Marika’nın konseri ücretsiz olacak, diğer konserler için bilet fiyatları 13 ile 38 TL arasında değişiyor. Festivalin bilet satışı www.biletinial.com üzerinden yapılacak. Biletinial satış noktalarının bulunduğu yerler ise Bkstv – Korupark Standı, TKM, Merinos AKKM, Açıkhava Tiyatrosu, Zafer Plaza – Sansiro Parfümeri, Magazin Outlet AVM, Kent Meydanı, Durak Muhallebicisi – Nilüfer Şube, Oyak Renault – Kooperatif, Kahve Dünyası – Özlüce…

Altın Karagöz’de 28 ülke

‘54. Uluslararası Bursa Festivali’nin ardından 7 – 12 Temmuz’da ‘29. Uluslararası Bursa Altın Karagöz Halk Dansları Yarışması’ Bursa’da barış ve dostluk rüzgârları estirecek. Bu yıl yarışmaya Almanya, Arnavutluk, Bulgaristan, Bosna Hersek, Brezilya, Cezayir, Çek Cumhuriyeti, Çin, Endonezya, Estonya, Filipinler, Güney Kore, Gürcistan, Hırvatistan, İspanya, Karadağ, Kazakistan, Kırgızistan, Kosta Rika, Kosova, KKTC, Macaristan, Makedonya, Rusya, Slovenya, Sırbistan ve Yunanistan’dan ekipler katılacak.

Bursa UNESCO için rol model

Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe’yi ziyaret eden UNESCO Türkiye Milli Komisyonu Başkanı Prof. Dr. M. Öcal Oğuz, tarihi ve kültürel miras alanındaki çalışmaları nedeniyle Bursa’nın UNESCO için rol model olduğunu söyledi. Başkan Altepe, Prof. Dr. Oğuz ve beraberindeki heyeti ağırladı. UNESCO Türkiye Milli Komisyonu Başkanı Prof. Dr. M. Öcal Oğuz, 2009 yılında Karagöz’ün, 2014 yılında da Cumalıkızık ile Bursa’nın ‘Osmanlı İmparatorluğu’nun Doğuşu’ teması altında UNESCO Dünya Miras Listesi’ne alındığını hatırlattı. Somut ve somut olmayan miras alanındaki bu adımların Bursa’yı Türkiye’nin nadir şehirlerinden birisi haline getirdiğini vurgulayan Oğuz, “Bursa, bize gelen yayınlar, yaptığımız incelemeler, ayağa kaldırılan tarihi eserler ve somut olmayan kültürel miras alanındaki çalışmalar itibariyle motivasyon açısından UNESCO için rol model şehir haline geldi. Bu yönüyle şehri takdir ediyoruz” dedi.

ÇİNİ’NİN BAŞKENTİNE TAM DESTEK

Ziyarette İznik’in Dünya Miras Listesi’ne alınması konusundaki görüşlerini de aktaran Prof. Dr. M. Öcal Oğuz, ilçenin özellikle çinicilik açısından sahip olduğu değerlerle geçici listeye girdiğini ifade etti. Kesin liste konusundaki çalışmaların sürdüğünü ve komisyon olarak bu konuda olumlu görüş bildirdiklerini belirten Oğuz, ‘30 Nisan Dünya Caz Günü’ nedeniyle Bursa’da düzenledikleri konsere verdiği destek nedeniyle Başkan Altepe’ye teşekkür etti. Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe ise, Bursa’daki tarihi eserlerin tümünün som 10-12 yılda yapılan çalışmalar sonucunda ayağa kaldırıldığını hatırlattı. Yer üstünde restore edilmedik tarihi eser bırakmadıklarını, yer altındaki tarihi eserlerin ayağa kaldırılması konusundaki faaliyetlerin ise sürdüğünü ifade eden Başkan Altepe, tarihi geçmişiyle öne çıkan Bursa’da UNESCO’ya girecek daha çok bölge bulunduğunu belirtti. Uludağ’ın aslında bir keşiş dağı olduğunu ve üzerinde 100’ün üstünde manastır yer aldığını kaydeden Başkan Altepe, İznik’in de dünya kültür mirası açısından büyük önem taşıyan eserlerle bezendiğini vurguladı. Başkan Altepe, “Özellikle İznik’in acil bir şekilde UNESCO Dünya Miras Listesi’ne alınması gerekiyor. Bu konuda biz üzerimize düşeni yapıyoruz. Uludağ Üniversitesi Arkeoloji Bölümü Başkanı Prof. Dr. Mustafa Şahin hocamızın liderliğinde kazı çalışmalarını başlattık. Cadde ve sokakların tümünü elden geçiriyoruz”  diye konuştu.

 

 

 

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP