DOLAR 35,2068 0.3%
EURO 36,7672 0.92%
ALTIN 2.968,331,32
BITCOIN 34546755.12609%
İzmir
16°

HAFİF YAĞMUR

SABAHA KALAN SÜRE

Cama hayat verenler Odunpazarı’nda buluştu
179 okunma

Cama hayat verenler Odunpazarı’nda buluştu

ABONE OL
04/06/2013 00:57
Cama hayat verenler Odunpazarı’nda buluştu
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Eskişehir’in Odunpazarı Belediyesi’nin bu yıl ikincisini düzenlediği Uluslar arası Odunpazarı Cam Festivali’nde dünyaca ünlü Amerikalı, Çek ve İtalyan sanatçılar, duygularını cama işledi.

 

Sıcak cam uygulamalarının yer aldığı etkinlikte Çek Cumhuriyeti’nden Martin Janecky, İtalya’dan Pino Cherchi, ABD’den Paul De Somma ve İtalya’dan Davide Salvadore gibi dünya çapındaki cam sanatçıları yer aldı.

 

ESKİŞEHİR/Balkan Günlüğü

Eskişehir Odunpazarı Belediyesi’nin bu yıl ikincisini düzenlediği Uluslararası Odunpazarı Cam Festivali görkemli bir törenle yapıldı. Festival kapsamında pek çok müzede eserleri sergilenen sanatçılar, tarihi Kurşunlu Külliyesi’nde beş gün boyunca el becerilerini büyük bir başarı ile sergilediler. Kurşunlu Külliyesi Sıcak Cam Stüdyosu’nda gerçekleştirilen atölye çalışmalarında cam sanatının yeni eğilimleri, cama işlendi. Sıcak cam uygulamalarının yer aldığı etkinlikte Çek Cumhuriyeti’nden Martin Janecky, İtalya’dan Pino Cherchi, ABD’den Paul De Somma ve İtalya’dan Davide Salvadore gibi dünya çapındaki cam sanatçıları yer aldı. Türkiye’den de Doç. Mustafa Ağatekin ile çeşm-i bülbül ustaları Kadir Dikmen ve Köksal Türker etkinliğe atölye çalışmalarıyla katkıda bulundu.

TÜRKİYE’NİN MURANO’SU

Yapılan açılış töreninde konuşma yapan Odunpazarı Belediye Başkanı Burhan Sakallı, “Cam, son elli yıl içerisinde sanatsal çıtasını çok daha yükseklere çıkartarak ciddi bir gelişme gösterdi. Yüzyıllar boyunca heves ve istekle yakılan cam ocaklarında bu sanatı icra eden ustalar ocaklarının sönmemesini için dikkat, sabır ve beceri isteyen bu mesleği hiç bıkmadan usanmadan devam ettirdi. Bizler de Odunpazarı Belediyesi olarak bize bırakılan bu mirasa ve tarihsel sorumluluğu sahip çıkmak ve Eskişehir’i bir cam merkezi haline getirmek için daha önce gerçekleştirdiğimiz çalışmalarla birlikte cam atölyelerinin kurulması, cam sanatı eğitimi verilmesi, uygulamalı girişimcilik çalışmaları ile önemli projeler gerçekleştirdik ve gerçekleştirmeye devam edeceğiz” dedi. Sakallı, konuşmasında İtalya’nın Murano’su neyse Odunpazarı da Türkiye’nin Murano’su olduğunu ifade etti. Eskişehir’de eğitimlerini tamamlamış 400 cam kursiyeri, üretim yapan 75 cam sanatkarı ve 50 cam atölyesi bulunuyor. Tarihe sahip çıkan Odunpazarı Belediyesi, Dünya çapında marka olma yolunda ilerliyor. Odunpazarı Kültür Merkezi’nde cam üfleyen sanatçılar, atölye çalışmalarında cam sanatının inceliklerini konuklarla ve Eskişehir ile paylaştı. Festival kapsamında Odunpazarı Meydanı’nda halk müziğinin usta isimleri Erkan Oğur ile İsmail Hakkı Demircioğlu tarafından sunulan konser büyük ilgi ile takip edildi.

CAM SANATIYLA TAŞINDILAR

II. Uluslararası Odunpazarı Cam Festivali çocuk ve gençlerin cam sanatıyla tanışmasına büyük katkı sağlıyor. Özellikle farklı kentlerden Odunpazarı’na gelen konukların büyük ilgi gösterdiği festival kapsamında son olarak Bolu Canip Baysal İlkokulu öğrencileri, Odunpazarı Sıcak Cam Atölyesi’ni ziyaret etti. Öğretmen ve velileriyle birlikte gerçekleştirdikleri ziyarette dünyaca ünlü cam sanatçısı Martin Janecky’in çalıştayına konuk olan öğrenciler, camın etkileyici dünyası ile tanıştılar. Dünyaca ünlü Çek sanatçı Martin Janecky’in gerçekleştirdiği çalışmayı büyük bir ilgi ile izleyen çocuklar hayatlarında ilk kez bir cam atölyesinde bulunduklarını belirterek, yapılan çalışmalardan oldukça etkilendiklerini dile getirdiler.

TÜRKİYE FESTİVALE AKIN ETTİ

II. Uluslararası Odunpazarı Cam Festivali ülke genelinde büyük yanı uyandırdı. Yerel ve ulusal basının büyük ilgi gösterdiği ve hemen her gün gazete sütunlarına taşıdığı festival, sanatseverlerin Odunpazarı’na akın etmesini sağladı. Son olarak İstanbul’dan Festival için Odunpazarı’na gelen İstanbul Rumeli Balkan Kadınlar Derneği üyeleri, cam sanatının büyülü dünyası ile Odunpazarı Sıcak Cam Atölyesinde tanıştılar. Gerçekleştirdikleri ziyarette dünyaca ünlü cam sanatçısı Martin Janecky’in gerçekleştirdiği çalıştaya konuk olan İstanbul Rumeli Balkan Kadınlar Derneği üyeleri, çalıştayı büyük bir beğeni ile takip ettiler.

BAŞKAN SAKALLI’YA ANLAMLI KUTLAMA

Gerçekleştirdikleri ziyarette Odunpazarı Belediye Başkanı Burhan Sakallı ile de bir araya gelen İstanbul Rumeli Balkan Kadınlar Derneği üyeleri, festival hakkında Başkan Sakallı’dan bilgi aldılar. Festival’den bol bol fotoğraf çektiklerini ifade eden konuklar, cam sanatına sahip çıkan ve bu sanatın gelişmesine büyük katkı sağlayan Odunpazarı Belediye Başkanı Burhan Sakallı’yı kutladıklarını ifade ettiler.

 

Festivale katılan yabancı sanatçılar hakkında

Martin Janecky: 1980’de Çek Cumhuriyeti’nde doğan sanatçı, 13 yaşında cam fabrikasında çalışmaya başladı. 20 yaşında okulunu bitirmiş bir cam ustasıydı. 21’den itibaren İşveç, Hollanda, ABD, Güney Afrika’da sanatçılarla çalıştı. 2006 Kaiser Vakfı Ödülü ve 2008 Salvador Dali Dünya Ödülü’ne değer görüldü. Pino Cherchi: Çam ve metal heykeltraşı Pino Cherchi, bir sanatçı ve eğitimci olarak 26 yıldır cam ile uğraşıyor. Eserleri 16 yıldır Amerika Birleşik Devletleri ve Avrupa galerilerinde yer alıyor. Genellikle özel koleksiyoncular tarafından yaptırılan eserlerin yanı sıra, çeşitli kamu projelerinde de çalıştı. Her yıl düzenlenen On the Edge Sculpture Invitational’a 3 kez seçildi. Ayrıca, İtalya Trento’daki tarihi Collegiata Di Santa Maria Assunta Di Arco di Trento kilisesi ve Amerika Birlesik Devletleri Washington Eyaleti Vali Konağı vitraylarının restorasyon çalışmalarını yaptı.

Davide Salvadore: 1953 te İtalya’nın Murano Adası’nda camcı bir ailenin çocuğu olarak dünyaya geldi. Çok küçük yaşlarda dedesi Antonio’nun  önderliğinde camın inceliklerini öğrendi.Annesi Anna Mantoan ‘ın takı stüdyosunda (Lamp -Work) alevle çalışma yaparak boncuk üretmeye başladı . Roberta di Camerino, Yves Saint Laurent, Christian Dior, Swatch gibi ünlü moda evleri ile yaptığı ortak çalışmalar ona çalışma hayatında farklı yolların açılmasını sağladı. 1987 de kendi inşa ettiği fırını ve  iki ortağı ile kurduğu “Campagnol e Salvadore”  stüdyosunda halen cam ustası olarak çalışan Salvadore,  Lamp-work ve fırın tekniklerini kullanarak camda yeni yollar denemektedir .

Paul De Somma: 1983 te küçük İtalya diye bilinen;  günümüzde Brooklyn Kentsel Cam Merkezi’nin bulunduğu bölgede New York Deneysel Cam Atölyesi’nde cam üflemeye başladı. 1985’te NYEGW deki Dale Chihiuly ‘nin atölyesinde Dale’nin ustası Willam Morris’in asistanı olarak ekibe katıldı.Halen Dale Chuhly için Putti ve deniz yaşamı konseptli heykeller  serisindeki parçaları üretmekte . 2000 yılından bu yana eşi ve ortağı sanatcı Marsha Blaker – DeSomma ile birlikte California Santa Cruz da kendi atölyesinde çalışıyor. Bağımsız heykel formalarının yanı sıra aydınlatma üretimi yapmaktadır.

 

    En az 10 karakter gerekli


    HIZLI YORUM YAP