DOLAR 35,2068 0.3%
EURO 36,7672 0.92%
ALTIN 2.968,331,32
BITCOIN 34546755.12609%
İzmir
16°

HAFİF YAĞMUR

SABAHA KALAN SÜRE

CHP Balkan Masası kurdu
331 okunma

CHP Balkan Masası kurdu

ABONE OL
15/09/2019 22:35
CHP Balkan Masası kurdu
0

BEĞENDİM

ABONE OL

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun talimatıyla Balkan Masası kuruldu. Başkanlığını CHP Genel Başkan Yardımcısı Faik Öztrak’ın yaptığı Masa’nın ilk toplantısı gerçekleştirildi.

İlk toplantıda divanda Faik Öztrak, CHP Bursa Milletvekili Yüksel Özkan ve Tekirdağ Milletvekili İlhami Özcan Aygun ile Anadolu Yakası Bosna Sancak Derneği Başkanı Erdoğan Erden yer aldı.

 

İstanbul Gerçeği sitesinin haberine göre CHP İstanbul Milletvekili Akif Hamzaçebi’nin de yer aldığı toplantıya Erdoğan Erden’in davetiyle çok sayıda Balkan derneği katıldı.

Maltepe Belediyesi’nin ev sahipliğinde gerçekleştirilen toplantıda konuşan Faik Öztrak, “CHP sizlerin ebedi hemşehrisi olan Mustafa Kemal Atatürk’ün kurduğu ve ebedi genel başkanı olduğu partidir. Dolayısıyla bizim belediyelerimiz aracılığıyla Balkanlara götüreceğimiz hizmetler misliyle bundan öncekilerden daha fazla olacaktır. Masamızın en önemli hedefi bunları takip etmektir” dedi.

Öztrak, Masa’nın çalışmalarının yurt içi ve yurt dışı olmak üzere iki ayaklı bir yapıyla yürütüleceğini söyledi.

Balkan Masa’sına ilişkin bilgi veren Faik Öztrak’ın konuşması şöyle:

 

“Balkanlar, tarihi, coğrafi, kültürel ve insani boyutlarıyla Türkiye için stratejik bir öneme sahiptir. Balkanlar, ulusumuzu şekillendiren tarihi süreç ve bölgeden gelen göçler nedeniyle özel bir konumdadır.

Ülkemizde, fetih dönemlerinde ataları Balkanlara yerleşen, orada İslam dinini seçen, ancak daha sonra tarihin gördüğü en büyük mezalimleri yaşayıp anavatanlarına geri dönmeye zorlanan çok sayıda vatandaşlarımız yaşamaktadır. Bugün milletimizin 1/3 ‘den fazlası Rumeli ve Balkanlardan göç etmiştir. Halen Rumeli ve Balkanlarda da yaklaşık 10 milyon Türk, Müslüman, akraba toplulukları yaşamaktadır. Göçler nedeniyle birbirinden ayrılan aile ve komşuların bağları hala çok sıcaktır.

Balkanlardan göç edenleri oluşturduğu sivil toplum kuruluşları (STK) da göç ettikleri bölgelerdeki STK’larla güçlü ve etkili işbirliklerine sahiptirler. Bu nedenle, Balkanlar’da olanlar Türkiye’yi yakından etkilemektedir. Bu durum bölgesel bütünleşme ve tüm bölge ülkeleriyle paylaştığımız Avrupa Birliği üyelik hedefi bağlamında da geleceğe dönük büyük bir potansiyel teşkil etmektedir.

Aile toplukları, soydaş, komşu ve STK ilişkilerinin hem balkanlarda hem de ülkemizde önemli kültürel, sosyal, siyasi yansımaları olmaktadır. Balkanların bir bölgesinde bir grubun tercihleri, ülkemizde de o grubun mensuplarına ait STK’ları ve o bölgeden göç etmiş topluluğun tercihlerini de etkilemektedir.

 

Bu nedenlerle hem ülkemizde balkan kökenli yurttaşlarımızla, hem onların kurdukları sivil toplum kuruluşlarıyla, hem de yurt dışındaki soydaş ve akraba topluluklarıyla partimiz ve belediyelerimiz arasındaki ilişkileri geliştirmek, belediyelerimiz aracılığıyla vereceğimiz hizmetleri koordine ederek daha etkili hale getirmek amacıyla genel merkezde bir balkan masası kurduk.

Devlet balkanlarda, TİKA, yurt dışı Türkler ve akraba toplulukları başkanlığı (YTB), Yunus Emre Enstitüsü, Kızılay, kardeş müftülükler ve balkanlardaki kardeş belediyecilik faaliyetleri aracılığıyla o bölgelerdeki topluluklara hizmet götürmektedir. Bu yapıların sağlıklı çalışması aslında ülkemiz açısından faydalıdır. Ancak bu çalışmalar zaman zaman dini cemaat yapılanması üzerinden veya ideolojik bir yaklaşımla yürütüldüğünde sahada ciddi sıkıntılar yaşanmaktadır.

Anadolu Ve Trakya topraklarını ilk ve son anavatan olarak gören, hemşerileri olarak büyük sevgi ve saygı duydukları Mustafa Kemal Atatürk ve onun kurduğu cumhuriyetin değerlerine bağlı olan balkanların Türk Ve Müslüman halkı bazı siyasi partiler tarafından yeniden formatlanmak istenmektedir. Bu çerçevede CHP’nin millet ittifakıyla birlikte yerel yönetim seçimlerinde kazandığı başarının karartılmaya çalışıldığı gözlenmektedir. Özellikle CHP’nin kazandığı yerel yönetimlerin Balkanlara götürülen hizmetleri aksatacağına dair kara bir propaganda yapılmaktadır. Balkan Masası bu tehlikeli gidişin önlenmesi, hizmet bekleyen yurttaşlarımızın ve yurtdışındaki soydaşlarımızın iç siyaset ekseninde kutuplaştırılmasının önlenmesi ve uluslararası siyasetin iç politikaya alet edilmeden milli vasfının muhafazası bakımından da gerekli takibi yapacaktır. CHP sizlerin ebedi hemşehrisi olan Mustafa Kemal Atatürk’ün kurduğu ve ebedi genel başkanı olduğu partidir. Dolayısıyla bizim belediyelerimiz aracılığıyla Balkanlara götüreceğimiz hizmetler misliyle bundan öncekilerden daha fazla olacaktır. Masamızın en önemli hedefi bunları takip etmektir.

İKİ AYAKLI YAPI

Masa’nın çalışmaları yurt içi ve yurt dışı olmak üzere iki ayaklı bir yapıyla yürütülecektir.

1- Yurt içi ayağını, Balkanlar’dan gelen Türk Ve Müslüman kökenli vatandaşlarımızın yoğun olarak yaşadıkları illerde faaliyette bulunan Rumeli-Balkan STK’larının temsil edildiği “Balkan çalışma grupları”;

2- Yurt dışı ayağını ise Balkan ülkelerinde (Arnavutluk, Bosna-Hersek, Bulgaristan, Hırvatistan, Karadağ, Kosova, Kuzey Makedonya Cumhuriyeti, Romanya, Sırbistan, Slovenya, Yunanistan) açılacak olan parti temsilcilikleri oluşturacaktır.

Masa’nın görev ve faaliyetleri:

1. Balkan ülkelerinde:

Soydaş ve akraba topluluklarla ilişkilerin daha etkili yürütülmesi amacıyla;

– Soydaş ve akraba topluluklarına mensup milletvekilleri, belediye başkanları ve kanaat önderleriyle iletişim kurulacaktır.

– Soydaş ve akraba topluluklarına ait STK’larla iletişime geçilecektir.

-Soydaş ve akraba topluluklarının ağırlıklı olarak siyaset yaptıkları zeminler araştırılacaktır.

2. Yurt içinde:

Soydaş ve akraba topluluklarına ait STK’larla ilişkilerin daha etkili yürütülebilmesi amacıyla;

– Soydaş ve akraba topluluklarına ait STK’larla iletişim kurulacaktır.

-Bu toplulukların kanaat önderleri tespit edilecek ve bu kanaat önderleriyle iletişime geçilecektir.

-Parti örgütlerimizce söz konusu STK’lara üye olanlarla iletişime geçilecektir.

3. Sorun ve işbirliği alanlarının belirlenmesi:

-Bölgedeki soydaş ve akraba topluluklarının ortak sorunları tespit edilecektir.

-Soydaşlarımızın ve akraba topluluklarının, hangi ülkelerde hangi sorunlarına öncelik verileceği belirlenecektir.

-Ülkemizdeki STk’ların partimiz ve belediyelerimizle ilişkileri ve sorunları belirlenecektir.

-Bu sorunların çözümüne yönelik bir eylem planı hazırlanacak ve bölge koordinatörleri aracılığıyla faaliyetler izlenecektir.

-Parti örgütünün çalışmalarında, STK’larla ortak alanların belirlenmesine özen gösterilecektir.

– CHP belediyeleri ile yurtiçindeki STK’ların ilişkilerinin geliştirilmesi için eylem planı hazırlanacaktır.

-Balkanlardaki kardeş̧ belediyecilik ilişkilerinin sağlıklı yürütülmesi için belediyeler arasında koordinasyon sağlanacaktır.

4. Düzenli toplantı, konferans, çalıştay ve etkinlikler:

Ülkemizdeki ve balkanlardaki soydaş ve akraba topluluklarına ait STK’ları, siyasetçileri ve kanaat önderlerini partimizle bir araya getirecek düzenli toplantılar, konferanslar, çalıştaylar, kültürel ve sanatsal etkinlikler düzenlenecektir.

5. İşbirliği projelerinin takip ve koordinasyonu:

Hazırlanacak eylem planları kapsamında geliştirilecek projeler takip edilecek, projelerin koordinasyonu sağlanacaktır.

6. Projelere lojistik destek sağlanması

Toplantı, Faik Öztrak’ın dernek temsilcilerinin sorularını yanıtlamasıyla sona erdi

*gerçekgündem

    En az 10 karakter gerekli


    HIZLI YORUM YAP