DOLAR 35,2068 0.3%
EURO 36,7672 0.92%
ALTIN 2.968,331,32
BITCOIN 34546755.12609%
İzmir
16°

HAFİF YAĞMUR

SABAHA KALAN SÜRE

214 okunma

Çocuklarımızı İnternet Zorbalarından Nasıl Koruyalım ? -1

ABONE OL
19/04/2013 22:11
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) ve Bilgi Teknolojileri ve Kurumu tarafından yapılan araştırmada çocukların yüzde 70 i günde en az bir kere bilgisayar kullanıyor. Sosyal medyada en çok tercih edilen site ise Facebook… Twitter de revaçta. Çocukların yüzde 60’ı sosyal medyanın ders çalışma sürelerini olumsuz etkilediği, yüzde 25 i ailelerine ve arkadaşlarına daha az zaman ayırdıklarını, yüzde 50 si ise sosyal medyadaki  “gizlilik ayarları” kısmını anlamadığını ifade ediyor. Her ne kadar sanal ortamda aynı anda onlarca kişiyle iletişim kuruluyor gibi görünse de gerçekte insan tek başına bir ekranın önünde vakit geçiriyor. Sanal ortamda kolaylıkla ulaşılabilen müstehcen içerik, argoyu aşan bel altı dil… Türkiye de pek çok günlük haber mecrası da, bu tür içeriğe müsamaha göstererek, ortalama kullanıcıları tehdit ediyor. Zaten Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı’nın (TİB) bünyesindeki “İnternet Bilgi İhbar Merkezi” ne yapılan ihbarların yüzde 85 inin müstehcenlik ve cinsel istismar suçlarına yönelik…

SİBER ZORBALIK

Bakınız Doç. Dr. Özgür Erdur Baker ne diyor; ”Bir baktık ki internet ortamının kendine özgü çok farklı dinamikleri var. Mesela kimliklerini saklayabiliyorlar, birisiyle ilgili hazırladıkları web sayfasını ya da tehditleri arşivleyebiliyorlar. Tekrar tekrar buna ulaşabiliyorlar. Birisine zorbalık için kalkıp okula gitmesine gerek yok. Evde pijamayla otururken de birisine zarar verebiliyor bunun karşısında da yakalanma korkusu cezası yok. Diğer ülkelerdeki çocuklar daha çok internetten dedikodu yayma, başkaları hakkında utandırıcı web sayfaları yaygınken bizde şifre ele geçirme, başkalarının hesabını ele geçirme durumları söz konusu. Siber zorbalık yapan çocukların arkadaşları tarafından dışlanmış, sevilmeyen, kaba ve düşüncesiz, kendini beğenmiş ve empati kurma becerisine sahip olmayan kişiler olduğu belirlenmiştir. Siber zorbalık mağdurlarının ise ya fazla içe dönük ya da dışadönük, dikkat çekici bir kişiliği olduğu görülmüştür.” İfadelerini kullanıyor. Uzmanımız devam ediyor. “Çocuklar niye bunu yapıyor?” sorusunu şöyle cevaplıyor. “Öncelikle bunu, karşıdakine verdiği zararın etkisini göremiyorlar ve şaka olarak düşünüyorlar. İkincisi akran zorbalığı kapsamında bir güç gösterisi ve daha popüler olmak için yaparlar. Daha çok fiziksel güçten ziyade kim interneti daha iyi kullanıyorsa, kim bilgisayarı daha iyi kullanıyorsa, güç dediğimizde artık siber zorbalıkta onu düşünüyoruz.  O yüzden fiziksel zorbalığa maruz kalan bazı fiziksel olarak zayıf çocuklar, siber ortama girdiklerinde intikam almak için bunu yapıyorlar” diye konuşuyor.

Birkaç uyarı. Zorbalık içeren mesajları okumayın. Yazdıklarınızın karşı tarafı incitebileceğini, depresyona sokabileceğini düşünün. Kişilerin yüzüne söyleyemediklerinizi, sanal ortamda söylemeyin. Siber zorbalığın bir suç olduğunu, şikâyet halinde ceza alabileceğinizi, Gerçek hayatta nasıl davranıyorsanız, sanal ortamda da öyle davranın. Siber zorbalık ihbar hattı: siber.izmir@egm.gov.tr

 

 

    En az 10 karakter gerekli


    HIZLI YORUM YAP