AA
MUŞ (AA) – Hayvancılığın yaygın yapıldığı Muş’ta üretilen “Muş eski kaşarı”nın pazar alanı genişliyor.
Muş Tarım ve Orman Müdürlüğü ve Doğu Anadolu Kalkınma Ajansının teşebbüsleriyle Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından geçen yıl coğrafik işaret tescil evrakı verilen “Muş eski kaşarı” birçok kentten talep görüyor.
Tescil evrakının alınmasıyla marka kıymeti artan kaşar peyniri, yazın yaylarda otlatılan hayvanlardan elde edilen sütle yapıldıktan sonra 6 ay boyunca soğuk hava depolarında bekletiliyor.
Daha sonra paketlenerek satışa hazır hale getirilen peynir, başta İstanbul, İzmir, Ankara ve Mersin olmak üzere birçok ile gönderiliyor.
Tarım ve Orman Vilayet Müdürü Mehmet Gün, AA muhabirine, bitkisel ve hayvansal üretim kapasitesi konusunda yeterli bir pozisyonda olduklarını söyledi.
Muş’ta tarıma elverişli 357 bin hektar alanın bulunduğunu anlatan Gün, “Çayır, mera alanı ve yaylalarımızla bu sayı 400 bin hektarın üzerine çıkıyor. Polikültür (birden fazla eser çeşidinin birebir yerde, birebir anda yetiştirilmesi uygulaması) yetiştiriciliğinin değerli olduğu kentte elde edilen eserlerin hem kalitesi hem de randımanı düzgün bir düzeyde. Mera, çayır ve yaylalardaki ot kalitesinin yüksekliği ve flora çeşitliğinin fazlalığı, elde edilen eserlerin kalitesi öbür vilayetlerimize nazaran daha âlâ düzeyde.” diye konuştu.
“Yaklaşık 60 yıldır bu işle uğraşan esaslı ailelerimiz var”
Kentteki 8 süt işlemesinin 6’sında kaşar üretildiğini belirten Gün, şunları kaydetti:
“Muş eski kaşarı, yüzde 50’si inek, yüzde 40’ı koyun ve yüzde 10’u da keçi sütünde elde edilen katma kıymeti yüksek bir eser. Bu yıl 160 ton Muş eski kaşarı elde edildi. Vilayetimize 55 milyonun üzerinde bir katma bedel sağlayacağını öngörüyoruz. Vilayetimizde 235 bin büyükbaş ve 1 milyon 51 bin küçükbaş hayvan var. Süt kaliteli olduğu için Muş eski kaşarı da kaliteli oluyor ve istek görüyor. Yaklaşık 60 yıldır bu işle uğraşan esaslı ailelerimiz var. Şu an vilayetimize âlâ bir katma kıymet sağlıyorlar. Kaşarlar, soğuk hava depolarında 6 ay koruma edildikten sonra büyük kentlere sevk ediliyor.”
Kardeşleriyle yaklaşık 60 yıldır Muş eski kaşarı üreten Hanefi Rençber ise “Yüksek ve verimli yaylalardan işletmemize gelen sütü hijyenik şartlarda kaşar peynirine dönüştürüyoruz. Tesiste sütleri işledikten sonra kaşar peyniri yapıyoruz. Bu kaşarı 6 ay beklettikten sonra başta İstanbul, İzmir, Ankara ve Mersin olmak üzere birçok kente gönderiyoruz.” sözlerini kullandı.
Muhabir: İbrahim Yaldız,Sabri Yıldırım
ARAŞTIRMA-İNCELEME
4 gün önceBALKAN YEMEKLERİ
6 gün önceBALKAN YEMEKLERİ
6 gün önceHABERLER
8 gün önceHABERLER
13 gün önce