DOLAR 32,8826 -0.25%
EURO 35,1821 -0.54%
ALTIN 2.449,68-0,30
BITCOIN 1985251-2.34618%
İzmir
30°

AÇIK

SABAHA KALAN SÜRE

82 okunma

Dış Türklerin seçme ve şeççilme hakları

ABONE OL
15/01/2011 22:00
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Yeni yılda ayrıca ilginç bir yıl olarak ortaya çıkıyor. Türklerin Avrupa’ya göçünün başlamasının 50. yılını 31 Ekim 2011 tarihinde kutlayacağız. Bugün için 5 milyon 200 bini Avrupa Birliği sınırları içinde olmak üzere 6,5 milyon insanımız Türkiye sınırları dışında yaşamaktadır. Bu Türkiye nüfusunun takriben yüzde 9’unu oluşturuyor. Çin ve Hindistan’dan sonra yurtdışına en fazla göçmen gönderen ulusların arasında 3. sırada Türkiye geliyor. Dış Türkler büyük ölçüde Türkiye’nin politik olarak ihmal ettiği bir grubu oluşturuyor. Ekonomik açıdan yararlanmak istediğimiz, Türkiye için gerekli olduğu zaman lobi grubu olarak gördüğümüz dış Türklere Türkiye’deki seçimlerde pek önem vermiyoruz. Özellikle Avrupa Birliği sınırları içinde yaşayan insanlarımızın sayıları, dökümleri gayet açık bir şekilde ortaya çıkmış bulunuyor. Avrupa Birliği’nin 27 ülkesinde Büyükelçiliğimiz var ayrıca 40’a yakın Başkonsolosluğumuz da bu ülkelerde yer alıyor. İlk olarak Avrupalı Türklere  Türkiye’deki seçimlere aktif olarak katabiliriz.

4 GÜN OY VERME SÜRESİ

Esas olarak Avrupa Birliği Ülkeleri’nde yaşayan insanlarımız için seçim bölgeleri öngörmek ve bu insanların yaşadıkları ülkelerdeki Türk temsilciliklerinde 4 gün müddetle oy vermelerine yönelik çalışmalar yapılabilir. Böylece Başkonsolosluklarımız ve Büyükelçiliklerimizde Perşembe gününden başlayarak Türkiye’de genel seçimlerin gerçekleşeceği Pazar akşamı saat 18:00’a kadar Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarına oy kullandırabiliriz.
TAVAK Vakfı olarak son yaptığımız dökümlere göre Avrupa Birliği sınırları içinde yaşayan takriben 2 milyon 600 bin Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı seçimlerde oy verebilecek statüde bulunmaktadir. Türkiye’nin 3. seçim bölgesi olan İzmir’in seçmen sayısına eşit bir kitleye Avrupa’da sahibiz. İzmir’den 26 milletvekili Ankara’ya gönderilirken Avrupa Birliği sınırları içinde yaşayan 2 milyon 600 bin Türk’ün de öngörülen bölgelerde aktif ve pasif seçim haklarını kullanarak Ankara’ya 24 milletvekili gönderme şansı olabilir.
Avrupa Birliği Ülkeleri’ndeki Türklerin yaşadıkları yerler yoğunluklarına göre 12 seçim bölgesine ayırıp bu seçim bölgelerinden 1 ila 4 parlamenteri de Ankara için seçebiliriz. Büyük Millet Meclisi’nin alacağı bir karar çerçevesinde Başkonsolosluklardaki vatandaşların dökümleri alınarak 18 yaşın üstündekiler rahat bir şekilde tespit edilebilir ve ayrıca uzmanlar Avrupa Birliği’nde yaşayan Türkleri bölgelere göre 12 ayrı bölgede biraraya getirebilirler. Seçimlerde en akıllı sistem bunu bir güne sığdırmamak. Bir Düsseldorf Başkonsolosluğu çeçevesinde 210 bin Türk vatandaşı yaşamakta ve bunların takriben 100-110 bini seçmen niteliğindedir. Bunları 1 günde seçim sandığına götürme yerine perşembeden pazara kadar 4 güne yayarak götürmek çok daha akılcı bir yöntem olabilir. 50 yıl sonra hala Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlığını vermemiş ve kaybetmemiş insanlara karşı Türkiye Cumhuriyeti’nin bir vefa borcu vardır. Anayasamızın eşitlik ilkesinden hareket edersek 2011 seçimleri bunun için ilk deneyim olabilir. 2015 seçimlerinde de bugünden yapılacak bir plan çerçecesinde Avrupa Birliği dışında Amerika, Avustralya ve Kanada başta olmak üzere diğer ülkelerde yaşayan 1 milyon 300 bin Türkiye Cumhuriyeti vatandaşına da bu hakkın verilmesi konusunda ciddi çalışmalar yapılabilir. Türkiye’deki partilerimizin büyük bir çoğunluğunun Avrupa ülkelerinde yandaş dernekleri, kuruluşları bulunmaktadır. Bunlar üzerinden de Avrupa’da ciddi bir propaganda yapma hakkına sahip olacaklardır.

    En az 10 karakter gerekli