DEBRELİ VİLDAN FAİK EFENDİ
Biz Türkler; 3 Kıta’da hüküm sürmüş tarih yazmış olan şanlı ecdadın torunları olarak, maalesef kendi tarihimizi yazamadık, okumayı da sevmediğimiz için de öğrenemedik. Maalesef bizler millet olarak kitap okumayı nedense pek sevmiyoruz! Ne kadar acı bir durum değil mi? Oysa ki; tarihini ve kültürünü bilmeyen ve unutan milletlerin güçlü olarak dünya coğrafyasında güçlü bir vaziyette var olmaları imkansızdır. Sizler, günümüzde Makedonya’nın en batı ucunda yer alan, Mavrovo- Rostuşe Belediyesi’ne bağlı, “Prisoynitsa Köyü”nün ismini daha önce hiç duydunuz mu? Sanırım pek çoğunuz duymamışsınızdır. Zira bu köy o kadar küçük ve bir o kadar da şirindir ki yerini haritada bile zor bulursunuz. Eğer izniniz olursa, ben sizlere bu küçük ve şirin köyde dünyaya gelmiş, çocukluğunu, gençliğini bu köyde geçirmiş, Serbest Göç anlaşmasıyla 60’lı yıllarda anavatan Türkiye’ye göç etmiş ve yıllar sonra doğup büyüdüğü köyüne muhteşem bir cami inşa ettiren, İzmirli İş adamı Hacı Demir Tahiroğlu’ na hemşerisi olarak teşekkür etmek istiyorum.
Ve bir de; Bu şirin mi şirin, küçük mü küçük Rumeli köyünde doğmuş ve çocuk yaşında ailesiyle birlikte Türkiye’ye göç etmiş olan, İslam dinine büyük hizmetleri olan, öyle muhterem bir zat yetişmiştir ki bu mübarek zatın hayat hikayesini okuyunca eminim ki sizler de çok şaşıracak ve hayrete düşeceksiniz.
8 YAŞINDA GÖÇ
Kendisi adını Vildan Faik bin İslam ed- Debrevi olarak vermektedir. İslam alimlerinden olan Ebul – Ula Mardin, Vildan Faik’n uzun yıllar İstanbul – Üsküdar’da oturduğu için Üsküdarlı Vildan Faik Efendi olarak meşhur olduğunu söylemiştir. Makedonya’nın Manastır Vilayetinin Debre-i Bala Sancağı’na bağlı Rekalar Kazası’nın Prisojnica ( Prisoynitsa ) Köyünde, Rumi takvime göre 1269 yılında, Miladi takvime göre 1853 yılında dünyaya gelmiştir. Henüz 8 yaşında iken babası ve annesiyle birlikte Türkiye’ye göç ederek İstanbul’un Üsküdar semtine gelip, Valide Atik mahallesinde yaşayan amcası Hoca Yakup Efendi’nin yanına yerleştiler. İlk tahsilini Ispartalı Hoca Hafız Sabri Efendi’den yaptıktan sonra, 12 yaşında iken Kuran -ı Kerim’i ezberledi ve Hafız oldu. Rumi 1329, Miladi 1911 yılında, Valide Sultan Dershanesi’ne Müdür oldu. Bu görevinde 1914 yılına kadar kalmıştır. II. Meşrutiyet’in ilanından sonra Meşrutiyeti güçlendirmek amacıyla “Arnavutluk İttihat Kulübü”nün ve “Cemiyet- i İttihadiye” nin kararı ve “Bab – ı Ali”nin tensihi ile Manastır ve İşkodra vilayetlerine gönderilerek Heyet -i Nasıha’nın başında iki ay vazife yapmıştır.1838 yılında Askeri Toptaşı Rüştiyesinde Farsça ve Arapça Hocalığı yapmıştır. Debreli Vildan Faik Efendi zamanının büyük tefsir alimlerindendir. Vildan Faik Efendi, 4 Temmuz 1925 yılında İstanbul’un Üsküdar Semtinde, Hacı Hansa Hatun Mahallesi, Selvilik caddesindeki evinde vefat etmiştir. Allah’ın rahmeti üzerine olsun…
www.timebalkan.com sitesinden alınmıştır…
BALKAN YEMEKLERİ
18 saat önceHABERLER
9 gün önceKÖŞE YAZARLARI
19 gün önceHABERLER
05 Kasım 2024