Izmir Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş, Yunanistan’ın Pazar günleri yayınlanan en yüksek tirajlı gazetesi olan Proto Thema’ya röportaj verdi.
Proto Thema Gazetesi’nden Nikos Ragousis’e verdiği röportajda, iki ülke arasındaki ticari ilişkiler, turizm ve vize konularının üzerinde duran Demirtaş;“Yorgo Papandreu’dan vizenin kaldırılması hakkındaki sözünü tutmasını bekliyoruz” dedi.
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile Yunanistan Başbakanı Yorgo Papandreu’nun 2010 yılının Mayıs ayında yaptığı ortak basın toplantısı sırasında önemli kararlar alındığını hatırlatan Demirtaş; “Başbakanımız toplantıda, mavi pasaportlara bir gün için vizenin kaldırılmasını istedi. Ben aşağıdan iki işareti yaptım ve Papandreu üç dedi. Neden bu olmasın ve ziyaretçilerimiz adalarınıza nefes aldırmasın? Fakat maalesef şu ana kadar bu konu hakkında hiçbir çözüm verilmemiştir. Sayın Papandreu’dan sözünü tutmasını bekliyoruz.” diye konuştu.
EGE’Yİ TÜM DÜNYAYA BİRLİKTE PAZARLAMALIYIZ…
Ekonomik krizlerin her zaman yeni fırsatlar yarattığını, önümüzdeki dönemde başta turizm olmak üzere birçok alanda Türk-Yunan ortaklıklarının temellerinin atılacağına inandığını dile getiren Demirtaş, “Yıllardır söylediğimiz gibi artık ortak denizimiz olan Ege’yi tüm dünyaya birlikte pazarlamaya başlayacağımıza inanıyorum. Türk ve Yunan acentalar tarafından oluşturulacak ortak turizm paketleriyle özellikle Uzakdoğu’dan turistleri bölgemize çekebilir, aynı anda iki ülkeyi ziyaret ettirebiliriz. Ancak bugün iki ülke arasındaki turizm hareketliliğini engelleyen iki konu var. Birincisi Türk vatandaşlarının Yunanistan’a girişlerinde Schengen vize uygulamasına tabi olması, ikincisi yeterli ulaşım olmaması” dedi.
Her yıl yaklaşık 500 bin Yunan vatandaşının Türkiye’yi ziyaret ettiğine dikkat çeken Demirtaş, sözlerini şöyle sürdürdü; “Vize uygulaması olmadan rahatlıkla ülkemize gelebiliyorlar. Oysa Türk vatandaşları Yunanistan’a gidebilmek için vize almak zorunda. Dileğimiz bir ile üç gün arasındaki ziyaretlerde vizenin kaldırılması. AB üyesi olmamalarına rağmen 1999’da İzlanda, 2005’te İsviçre ile yapılan anlaşma benzeri bir anlaşma öneriyoruz. O kadar yakın olan iki ülke arasında neden özel bir uygulama olmasın? Bu konuya Başbakanımız Erdoğan’ın Mayıs 2010 Atina ziyareti esnasında da değindik. Yunanistan, yeşil T.C. pasaportlarına vize uygulayan tek ülkeydi”
YUNAN ŞİRKETLERİ KRİZ NEDENİYLE İZMİR’E YÖNELİYOR…
Yunanistan’da 2008 yılından bu yana ortaya çıkan ekonomik krizin halk üzerindeki etkisi arttıkça Yunanlı işadamlarının iş yapmak üzere Türkiye’ye ve özellikle de İzmir’e yöneldiğini ifade eden Demirtaş, sözlerini şöyle sürdürdü: “Ocak ayından Nisan ayına kadar yaklaşık 100 Yunanlı işadamı Odamıza başvurarak, iş ve işbirliği taleplerini iletti. Yunanlı iş adamlarının, iş bağlantısı yapmak için ülkemize gelmeye çok hevesli olduklarını görüyoruz ve bu bizi gerçekten çok memnun ediyor. Çünkü 1885 yılında kurulan İzmir Ticaret Odası’nı Yorgo Efendilerle Mehmet Efendiler birlikte kurmuşlar. Aynı faturayı hem Türkçe hem Yunanca yazmışlar”
Röportajda, 1992 yılından bu yana İzmir Ticaret Odası başkanlığı süresince, Yunanistan ile ilişkileri her zaman en öncelikli konularından olduğuna dikkat çeken Demirtaş, “1992 yılında 200 milyon dolar olan ticaretimizin 4 milyar dolar seviyelerine çıkması için çok çalıştık. Hala da çalışıyoruz. Çünkü biliyoruz ki potansiyel ticaret hacmimiz 10 milyar dolar. Turizmden tutun taşımacılık, lojistik, gıda, mobilya ve daha birçok sektörde işbirliği şansımız çok fazla. Geçmişi geçmişte bırakarak birlikte geleceğe bakmamız gerektiğini Yunanlı dostlarımıza hep söylüyoruz. Bunu ne zaman söylesek bize “siga siga” diyorlardı, ancak ekonomik krizle ortaya çıkan durumu değerlendirdiğimde görüyorum ki onlar da artık “siga siga”dan vazgeçmeye başladılar” dedi.
HABERLER
1 gün önceHABERLER
1 gün önceKÖŞE YAZARLARI
5 gün önceKÖŞE YAZARLARI
9 gün önceKÖŞE YAZARLARI
15 gün önce