AA
ANKARA (AA) – Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Gazze’deki duruma dikkati çekerek, “Eğer daima birlikte bu katliamı burada durdurmazsak, insanlık olarak bu katliamın ortağı olacağız. Onun için elimizden gelen bütün yardımı yapmaya uğraş etmeliyiz. İsrail’e yönelik bütün baskıyı artırmalıyız.” dedi.
Fidan, Mısır Dışişleri Bakanı Bedir Abdulati’nin daveti üzerine yaptığı Mısır ziyareti kapsamında, El-Ariş Limanı ve Refah Hudut Kapısı’ndaki durumu incelemesinin akabinde basın mensuplarına açıklamalarda bulundu.
Ziyareti mühletince heyete refakat eden Kuzey Sina Valisi Tümgeneral Khaled Megawer’e teşekkür eden Fidan, Refah Hudut Kapısı’na gelmeden evvel El-Ariş Limanı’nda gemilerle getirilen yardımları, oradan nasıl kamyona yüklenerek hudut kapısına getirildiğini görme imkanı bulduğunu aktardı.
Fidan, Refah Hudut Kapısı’nda yetkililerin kendisine bilgi verdiğini ve yaptıkları çalışmaları anlattıklarını belirterek, “Refah Hudut Kapısı şu anda trafiğe kapatılmış durumda. Hududun öbür tarafı bildiğiniz üzere büsbütün yok edilmiş durumda. Münasebetiyle, bize verilen bilgiye nazaran buradan şu anda kamyonlar gitmiyor, Kerem Ebu Salim (Şalom) Kapısına yönlendiriliyor.” dedi.
Kerem Ebu Salim (Şalom) Kapısından günde 25 civarında kamyonun Gazze’ye geçiş yapabildiğini ve bunun son derece az olduğunu kaydeden Fidan, “Şu anda sonun bulunduğumuz yerden birkaç yüz metre ötede bir insanlık trajedisi meydana gelmekte, bir soykırım işlenmekte. 2 milyon insan yerlerinden edilmiş durumda. 40 bin bayan ve çocuk şehit edilmiş durumda. Şu anda ilaç yok, yiyecek yok, su yok. Açık havada açlıkla pençeleşen Filistinli kardeşlerimiz var.” diye konuştu.
Fidan, bütün insanlığa seslendiğini vurgulayarak, “Eğer daima bir arada bu katliamı burada durdurmazsak, insanlık olarak bu katliamın ortağı olacağız. Onun için elimizden gelen bütün yardımı yapmaya çaba etmeliyiz. İsrail’e yönelik bütün baskıyı artırmalıyız. Batı devletleri başta Amerika olmak üzere bu suskunluğu bozmak zorundalar. Yoksa bu işlenen soykırıma ortak olmaya devam edecekler.” sözlerini kullandı.
Türkiye’nin krizin birinci gününden itibaren elinden gelen her şeyi yaptığını lisana getiren Fidan, Mısır’daki yetkililerin, yardım yapan ülkeler ortasında Türkiye’nin birinci sırada yer aldığını söylediğini tabir etti.
Fidan, ziyareti kapsamında yetkililerle görüştüğünü ve Türkiye olarak yardım için ellerinden geleni yaptıklarını anlattı.
“2 milyon Filistinli, insanlığın gözü önünde ölüyor”
Yetkililerle konuşması sırasında yapılan yardımların kâfi olmaktan çok uzak olduğunu lisana getiren Fidan, “Günde 25 kamyon hiçbir şey. Bu büyük bir trajedi. Daima söylediğimiz üzere, bu insanlığa karşı işlenen bir hata. Buradan birkaç yüz metre uzakta soykırım yaşanıyor.” dedi.
Filistinlilerin öldüğünü ve açlıkla çaba ettiğini kaydeden Fidan, barınma, su, ilaç ve yiyecek bulunmadığını ve bölgede yürütülen yardım faaliyetlerinin son derece kıymetli olduğunu vurguladı.
Her gün Gazze’ye yalnızca 25 kamyonun giriş yapmasına müsaade verildiğini yineleyen Fidan, “Sınırın öteki tarafında açlıktan ölme raddesine gelen, ilacı, barınağı, yiyeceği, hiçbir şeyi olmayan 2 milyon kardeşimiz var. İnsanlığın gözü önünde ölüyorlar. İnsanlık olarak, Müslümanlar olarak bir ortaya gelerek bu soykırımı, insanlığa karşı işlenen hatası sonlandırmak için elimizden gelen her şeyi yapmamız gerekiyor.” sözlerini kullandı.
Gazze’deki insani durum
Mayıs ayından bu yana İsrail işgali nedeniyle Refah hudut kapısından Gazze’ye yardım sevkiyatı gerçekleştirilemiyor. Ayrıyeten hudut kapısında, sivil geçişler ve hasta tahliyeleri de durmuş halde.
İsrail tarafından, yardım konvoyları gaye alınırken; yaklaşık 300 yardım çalışanı öldürüldü. Birleşmiş Milletler (BM) raporlarına nazaran, bugün prestijiyle her 10 Gazzeliden 9’u, 1,9 milyon kişi yerinden edildi. Nüfusun yüzde 96’sına denk gelen, 2,15 milyon kişi de önemli düzeylerde besin kıtlığı ile karşı karşıya.
Gazzelilerin taze meyve ve zerzevata erişimi kalmazken; çiftlik hayvanları da telef edildi ve besin yardımı, muhtaçlıkları karşılayamıyor.
Gazze’de sıhhat altyapısı konusunda da önemli kahırlar dikkati çekiyor; Gazze’deki 36 hastanenin 20’si hizmet dışı, 16’sı ise kısmen fonksiyonel. Çok önemli bir ilaç ve tıbbi materyal eksikliği olan bölgede bulaşıcı hastalıklar süratle artıyor.
Muhabir: Gökhan Çeliker,Tuğba Altun
BALKAN YEMEKLERİ
4 gün önceHABERLER
13 gün önceKÖŞE YAZARLARI
22 gün önceHABERLER
08 Kasım 2024