DOLAR 33,6004 0.19%
EURO 37,0212 0.3%
ALTIN 2.641,86-0,59
BITCOIN 1980918-3.08115%
İzmir
39°

AÇIK

SABAHA KALAN SÜRE

Domates suyunun antimikrobiyal özellikleri tifo hastalığının önüne geçebilir
56 okunma

Domates suyunun antimikrobiyal özellikleri tifo hastalığının önüne geçebilir

ABONE OL
01/02/2024 16:00
Domates suyunun antimikrobiyal özellikleri tifo hastalığının önüne geçebilir
0

BEĞENDİM

ABONE OL

ANKARA (AA) – Techexplorist sitesinin haberine göre, Cornell Üniversitesinden araştırmacılar, domates suyunun, dünya çapında yılda 21 milyon vakaya ve 200 bin ölüme yol açan tifoya neden olan Salmonella typhi bakterisi de dahil olmak üzere sindirim sistemi ve idrar yolu sağlığına zarar verebilecek bakterileri öldürebileceğini tespit etti.

Çalışmanın başaraştırmacısı ve Cornell Üniversitesi Mikrobiyoloji ve İmmünoloji Ana Bilim Dalı Profesörü Jeongmin Song, “Araştırmamız domates ve domates suyunun Salmonella gibi enterik bakterileri öldürdüğünü ortaya çıkardı.” ifadesini kullandı.

Çalışmanın makalesinde, domatesin içeriğinde bulunan ve bakteri zarını bozan küçük proteinler oldukları bilinen iki antimikrobiyal peptidin, sindirim ve idrar yoluna zarar veren bakterilerin koruyucu zarlarını bozarak hastalığa neden olan patojenleri ortadan kaldırdığı bulgusu yer aldı.

Araştırmacılar ek olarak domates suyunun sindirim ve idrar yolu sağlığını etkileyebilecek diğer bakterilere karşı etkisini de değerlendirdi.

Çalışmada, domates suyunun sindirim ve idrar yolu sağlığına zarar veren Salmonella typhi’nin varyantlarını ve diğer bakterileri de etkili şekilde ortadan kaldırdığı tespit edildi.

Araştırmacılar, çalışmanın sonuçlarının özellikle çocuklar ve gençler tarafından öğrenilmesinin, toplumda domates başta olmak üzere meyve ve sebze tüketimini artırmasını umut ediyor.

Araştırmanın detayları Amerikan Mikrobiyoloji Topluluğunun yayına hazırladığı Microbiology Spectrum gazetesinde yer alıyor.

Muhabir: Saadet Firdevs Aparı,Ekip

AA

En az 10 karakter gerekli