AA
İSTANBUL (AA) – Science mecmuasında yayımlanan çalışmada, insanların muteber suya erişimi kara, hava ve uydu dataları, anketler ve coğrafik modellemelerden faydalanılarak değerlendirildi.
Çalışmada, düşük ve orta gelirli 135 ülkedeki yaklaşık 4,4 milyon kişinin muteber içme suyuna erişemediği saptandı.
Güvenilir içme suyuna erişemeyenlerin sayısının 2020’de 2 milyondan fazla olduğu belirtilen çalışmada, 2024’te bu sayının iki katına çıktığı belirlendi.
Çalışmada, dünya genelindeki mevcut siyaset ve uygulamaların, yeni su altyapısı inşa edilmesiyle erişilebilirliği artırmaya odaklandığı lakin su hizmetinin suya erişimden “daha fazlası” olduğu vurgulandı.
Birleşmiş Milletlerin (BM) Su ve Sanitasyon Hakkı Bildirgesi’ne nazaran su hizmetlerinin ayrımcılık yapılmadan sağlanması, inançlı, yakın uzaklıkta ve ekonomik olması gerektiğine işaret edilen çalışmada, Afrika ve Asya’nın kırsal ve seyrek nüfuslu bölgelerinde bunu sağlamanın “maliyetli ve zorlayıcı” olduğu belirtildi.
Çalışmada, yüksek sıcaklıklar ve mevsimsel yağışların muteber içme suyuna ulaşımı olumsuz etkilediği kaydedilirken lokal su kaynaklarının kirlenmesi yahut çok kullanılması nedeniyle suyun uzak kaynaklardan kent merkezine taşınmasının da maliyetleri artırdığı aktarıldı.
Çalışmada ayrıyeten su hizmetleri alanında yapılacak yatırımlarda maliyetin ve eşitsizliklerin göz önüne alınması gerektiğine dikkat çekildi.
BM Genel Kurulu, 28 Temmuz 2010’da Bolivya’nın teşebbüsüyle Su ve Sanitasyon Hakkını kabul etmiş, pak ve muteber içme suyuna ve sanitasyona erişimi insan hakkı olarak tanımıştı.
Muhabir: Sercan İrkin,Salih Okuroğlu
HABERLER
5 gün önceHABERLER
5 gün önceKÖŞE YAZARLARI
8 gün önceKÖŞE YAZARLARI
13 gün önceKÖŞE YAZARLARI
19 gün önce