Duyular insanların ve hayvanların dış uyaranları algılama yeteneğidir. Sinir siteminin besinidir, beynin gelişmesi ve işlev görebilmesi için sürekli olan duyusal girdi çeşitliliğine ihtiyaç vardır. İlk yıllarından itibaren duyular aktif olarak uyarılmalıdır. Kavram gelişiminin temelini çocukların 0-6 yaş aralığında duyu yoluyla aldıkları oluşturur.
Aklımıza duyu denildiğinde görme, dokunma, işitme, tatma ve koklama gelse de bunlarla sınırlı değildir. Proprioseptif duyu(beden farkındalığı) ve vestibüler duyu(hareket ve denge) olmak üzere iki duyumuz daha vardır. Duyuları harekete geçirebilmek ve aktif olarak çalışmasını sağlama amacıyla duyusal oyunlardan yararlanmak, bütünleşmiş duyusal sisteme olanak sağlayacaktır.
Duyusal oyun, bağımsız düşünmeyi ve keşfetmeyi, yaratıcılığı ve ilham verici hayal gücünü olumlu etkiler. Çocuğun duyu organlarını uyaran aktivitelerin tümünü içerebilir. Duyusal oyun ile çocuğun duyuları harekete geçirildiğinde çocuğun dil gelişimi, bilişsel gelişimi, sosyal-duygusal gelişimi ve psikomotor gelişimi desteklenir.
BALKAN YEMEKLERİ
15 saat önceHABERLER
9 gün önceKÖŞE YAZARLARI
19 gün önceHABERLER
05 Kasım 2024