DOLAR 32,8826 -0.25%
EURO 35,1821 -0.54%
ALTIN 2.449,68-0,30
BITCOIN 1988827-1.96642%
İzmir
33°

AÇIK

SABAHA KALAN SÜRE

Düzce’deki Prusias İsim Hypium Antik Kenti, bayram tatilinde 3 bin kişiyi ağırladı
33 okunma

Düzce’deki Prusias İsim Hypium Antik Kenti, bayram tatilinde 3 bin kişiyi ağırladı

ABONE OL
26/06/2024 11:20
Düzce’deki Prusias İsim Hypium Antik Kenti, bayram tatilinde 3 bin kişiyi ağırladı
0

BEĞENDİM

ABONE OL

AA

DÜZCE (AA) – Düzce Belediyesinden yapılan açıklamaya nazaran, tarihi milattan evvel 3. yüzyıla uzanan antik kentte, Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğünün müsaadesiyle, belediyenin desteğiyle Konuralp Müze Müdürlüğü Başkanlığınca başlatılan arkeolojik çalışmalar, 2019’dan bu yana 12 ay kesintisiz sürdürülüyor.

Batı Karadeniz’in en eski yerleşim ünitesi olarak bilinen antik kent, 9 günlük Kurban Bayramı tatilinde yerli ve yabancı turistlerin uğrak noktası haline geldi. Belediyenin lojistik dayanakları sayesinde yaklaşık yüzde 85’i gün yüzüne çıkarılan kentteki tarihi yapıları tatil müddetince 3 bin kişi gezme fırsatı buldu.

Tarihi yapıların titiz formda korunduğu bölgede yetkililer eşliğinde tiyatro basamakları, koridorlar ve en zirvede bulunan Aslanlı Mozaik’i görme talihi elde eden ziyaretçiler, yapılan çalışmalar hakkında ayrıntılı bilgiler aldı.

Ziyaretçiler, kazılarla ortaya çıkarılan tiyatro etrafına, bozulmadan günümüze erişmeyi başarmış sahne ve basamak kısımlarına hayran kaldı.

Yıl sonunda onarıma başlanması planlanıyor

Geçmiş devirlerdeki sarsıntılar ve onarımlarla yıkıma ve değişime uğradığı tespit edilen antik kentteki hafriyat çalışmaları, uzman gruplarca yürütülüyor.

Antik tiyatro, surlar, su kemerleri ve Roma Köprüsü üzere yapıların yer aldığı bölgede, tiyatro kısmındaki hafriyatlarda şimdiye kadar 2 bin yıllık olduğu sanılan, Yunan mitolojisinde “gözlerine bakanı taşa çeviren, yılan saçlı dişi canavar” olarak bilinen Medusa heykel başı, mask (yüz kalıbı) heykelleri ile grotesk (eski çağ Roma yapılarında bulunan tuhaf, gülünç figürlerden oluşmuş süsleme) figürü ve tonoz (tavan örtüsü) bulundu.

Sahne kısmının ortalarında yürütülen çalışmada ise tekrar Yunan mitolojisindeki ilah Apollon, zafer tanrıçası ve avcı Akteon’un kabartma heykellerine rastlandı. Tiyatro yapısının büyük kısmı açığa çıkarılan hafriyatlarda, geçen yılın son kısmında “Dionysos Kült Mekanı”nı yansıtan aslanlı mozaik ve Büyük İskender’e ilişkin heykel başı bulunması, arkeologları heyecanlandırdı.

Doğu Roma periyodunda tiyatronun maksadı dışında kullanıma başlandığının tespitiyle bilhassa Osmanlı periyodundan itibaren yerleşim alanı olarak kullanıldığı da yapılan hafriyatlar sonucunda anlaşıldı. Buna karşın büyük oranda sağlam formda ortaya çıkarılan tiyatro, sırf Bitinya bölgesinin değil, Anadolu’nun da uygun korunmuş tiyatrolarından biri olma özelliği taşıyor.

Halk ortasında “40 Basamaklar” ismiyle bilinen, 100 metre uzunluğa ve 74 metre genişliğe sahip antik tiyatronun yarım daire biçimindeki oturma alanı, aslan pençesi figürleriyle süslenmiş basamakları, kemerli geçitleri ve sahnesinin bir kısmı günümüze kadar ulaştı.

Antik kentte 10 arkeolog ve Düzce Belediyesi tarafından sağlanan 60 kişilk işçi ve ekipman takviyesiyle 5 yıldır 12 ay kesintisiz devam eden çalışmaların yıl sonunda tamamlanarak onarıma başlanması planlanıyor.

Muhabir: Göksel Cüneyt İğde

En az 10 karakter gerekli