AA
ANKARA (AA) – TEİS’ten yapılan yazılı açıklamada, destek edici besin ismi altında ruhsatlandırılan bitkisel ilaç ve vitaminlerin kullanımının, kentleşme, yetersiz beslenme, gerilim ve uykusuzluk üzere nedenlere bağlı artış gösterdiği belirtildi.
Türkiye’de de Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından onaylı, yaklaşık 12 bin “gıda takviyesi” ismi altında bitkisel ilaç ve vitaminin bulunduğu aktarılan açıklamada, şunlar kaydedildi:
“Vatandaşlarımız tarafından ‘bitkisel’ denildiği için ‘zararsızdır’ diye düşünülerek rahatlıkla kullanılmaktadır. Halbuki bu eserler içinde kimyasal hususlar bulunmaktadır. Üzerlerinde ayrıyeten ‘ilaç değildir’ ibaresi son derece aldatıcıdır. Bunlar ilaç etken unsuru barındıran eserlerdir. Masumca ‘takviye edici gıda’ denilmesi son derece aldatıcıdır.”
İlaç formundaki besin desteklerinin gereğince denetim olmadan, saklanma şartları gözetilmeden denetimsizce marketlerde, benzinliklerde, çarpıcı reklamlarla sunulduğu ve özendirildiği anlatılan açıklamada, destek edici besinlerin ilaç olduğu ve bunların denetiminin yalnızca Sıhhat Bakanlığınca yapılması gerektiği vurgulandı.
Açıklamada görüşlerine yer verilen TEİS Genel Lideri Eczacı Nurten Saydan da Kovid-19 salgını sürecinde besin desteklerine olan talebin artmasının, geçersiz eser üretimini tetiklediğine dikkati çekti.
Saydan, “İster kimyasal isterse bitkisel kökenli olsun, tüm ilaçlar eczacının uzmanlık alanıdır. Bu tıp eserlerin, Sıhhat Bakanlığından ruhsatlandırılarak yalnızca eczanelerden satışı yapılmalı.” tabirini kullandı.
Muhabir: Fatma Sevinç Çetin
BALKAN YEMEKLERİ
15 saat önceHABERLER
9 gün önceKÖŞE YAZARLARI
19 gün önceHABERLER
05 Kasım 2024