AA
EDİRNE (AA) – Edirne Tanıtım ve Turizm Derneği ile Plastik Sanatlar Topluluğu Derneği işbirliğinde düzenlenen aktiflikte ressamlar, kentin zerzevat üretimiyle ünlü mahallesinde yetiştirilen kabakları kullandı.
Mahalledeki bir kafede toplanan sanatkarlar, Balkan geleneği Bocuk Gecesi’nin tanıtılması, kültürel ve gastronomik pahasının artırılması hedefiyle Bocuk ve kaygı figürlerini kabaklara işledi.
Sembolik olarak bir heyet tarafından pahalandırılacak kabaklar, yılın öngörülen en soğuk gecesinde kesilecek ve klâsik usullerle kabak tatlısı yapılarak ikram edilecek.
Bocuk’un klasikliğini unutturmamaya çalışıyorlar
Edirne Tanıtım ve Turizm Derneği Başkanı Bülent Bacıoğlu, Bocuk geleneğinin canlandırılması ve turistik pahasının artırılması için çalışmalar yaptıklarını söyledi.
Köklü bir geleneği yaşatmak için sanatla iç içe bir aktiflik düzenlediklerini belirten Bacıoğlu, “Etkinlik kapsamında sanatkarlarımız bal ve kestane kabaklarına bocuk figürlerini işleyip boyuyor. Hem Karaağaç’ın sebzelerini ve gastronomik kıymetini tanıtıyoruz hem de Balkanlar’da binlerce yıldır kutlanan Bocuk Gecesi geleneğine atıfta bulunuyoruz. Böylece tarım kültürü ve geleneklerimizi yaşatmaya çalışacağız.” sözlerini kullandı.
“Amaç gelenekteki dejenereyi önlemek”
Trakya Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Kerem İşcanoğlu ise Bocuk geleneğini geniş kitlelere tanıtmak ve Karaağaç’ın lezzetli kabaklarını sanatla birleştirmek maksadıyla ilgi cazibeli bir aktiflik düzenlendiğini lisana getirdi.
Etkinlik kapsamında 12 ressam ve sanatkarın Karaağaç’ın meşhur kabaklarını tuval olarak kullanarak Bocuk ve kaygı figürlerini yaratıcı bir formda resmettiğini belirten İşcanoğlu, “Bocuk çok kıymetli bir kültürel miras. Turizm potansiyeliyle bir arada biraz yozlaşma tehlikesi var. Bu kültürü anlatmak maksadıyla sembolik bir yarış düzenledik. Gelecekte tahminen 100 kabaklık bir buluşma olacak. 5 yıl sonra her konutun önünde boyanmış bir kabak bulabiliriz.” diye konuştu.
Trakya Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Yüksek Lisans Öğrencisi His Yerdelen de Bocuk kültürünü anlatan dehşet temalı figürleri kabaklara çizdiklerini kaydetti.
Bocuk gecesi
Geleneğe nazaran, yılın en soğuk gecesinde kutlanan Bocuk Gecesi’nde kabak tatlısı pişmeyen meskenlere “Bocuk” ismi verilen korkutucu bir figürün uğrayacağına inanılır. Lakin, kabak pişen ve tatlısı yapılan konutlara kötülük bulaşmayacağı düşünülür.
Kışın en soğuk gecesinde kutlanan “Bocuk Gecesi”nde her meskende kesinlikle kabak pişirilir, bunun yanı sıra kar suyunda haşlanmış mısır, armut, ayva, çekirdek, badem, kuzinede fırınlanmış yer fıstığı ve ceviz yenilir.
Aile halkı, komşular ve akrabaların katıldığı gecede çarşaflara sarınan gençler, komşularını “Bocuk geliyor” diyerek korkutur.
“Bocuk” diye isimlendirilen varlığın beyazlar içinde ve insan görünümünde gezdiğine, kabak pişen konuta gelip kötülük yapmayacağına inanılır.
“Bocuk Gecesi”nin, kış mevsimindeki en soğuk gecenin simgesi olduğu ve bu gece suya atılan tahtanın sabah su üzerinde donmuş olarak bulunması halinde o evdekilerin yıl boyunca sağlıklı, sağlam ve güçlü olacağı da düşünülür.
Muhabir: Gökhan Zobar
HABERLER
5 gün önceHABERLER
5 gün önceKÖŞE YAZARLARI
8 gün önceKÖŞE YAZARLARI
13 gün önceKÖŞE YAZARLARI
19 gün önce